Ruinele Mehid, o rană hidoasă pe faţa orașului. Un centenar ce nu va mai fi marcat

Ruinele Mehid, o rană hidoasă pe faţa orașului. Un centenar ce nu va mai fi marcat

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)
6 comentarii

În curând, am fi putut marca centenarul fostei Întreprinderi Mecanice pentru Echipamente Hidraulice, în prezent Mehid, dar, între timp, aceasta a ajuns în categoria fantomelor industriei gălățene.

Scurt istoric economico-financiar

Activitatea fabricii a început în anul 1921, prin organizarea unui grup de ateliere ce au funcționat până în 1940, atunci când au fost trecute în subordinea Flotei a III-a Aviație, sub titulatura "Fabrica de Reparat Avioane ASAM" Galați. După instaurarea comunismului, în perioada 1945-1948, atelierele au trecut la un alt domeniu - reparații tractoare agricole, inclusiv fabricarea pieselor de schimb pentru acestea. În 1977, grupul de ateliere și-a schimbat din nou denumirea, în "Întreprinderea Mecanică pentru Echipamente Hidraulice" (IMEH), completându-și activitatea cu fabricarea primelor tipuri de cilindri hidraulici. A fost perioada în care mii de gălățeni își câștigau aici traiul de zi cu zi, într-o uzină considerată o bijuterie a orașului, singura din țară care realiza celebrele hidrosfere (castele de apă).
În 1991, IMEH s-a transformat în societatea pe acțiuni Mehid SA, iar nouă ani mai târziu a fost preluată de compania Metal SA Galați, controlată de cunoscutul miliardar gălățean Corneliu Mangalea. Atunci, compania avea 578 de salariați și o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei. Într-un deceniu, a "scăpat" de peste 500 dintre angajaţi și şi-a înjumătățit cifra de afaceri, date fiind unele decizii financiare neinspirate. În aprilie 2006 (când Metal Grup Industrie deținea aproape 93 la sută din acțiunile Mehid), s-a decis, prin hotărâre AGA, contractarea unor împrumuturi bancare în valoare de patru milioane de euro, pentru capital de lucru și retehnologizare, în acest scop fiind gajat întregul patrimoniu al firmei. După falimentul principalului client, Tractorul Brașov, un an mai târziu, soarta Mehid a fost, practic, pecetluită și a urmat, în mod firesc, intrarea în insolvență.
Tot atunci, neplata contribuțiilor sociale la echipa de volei feminin CSU Metal (multiplă campioană a României) a adus Fiscul pe capul Mehid, în solidar cu gruparea sportivă deținută de omul de afaceri. Încercările statului de a valorifica cele 3,5 hectare de teren, plus construcții din bulevardul George Coșbuc nr. 256, au fost sortite eșecului, din cauza ipotecilor bancare, dar și din cauza tergiversărilor din justiție cu privire la suspendarea executării silite. În fapt, așa cum am mai arătat în cotidianul nostru, fiscul local a trimis 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri (inclusiv terţi popriţi), însoţite de titlurile executorii aferente, plus două procese-verbale de sechestru bunuri mobile şi trei procese verbale de sechestru bunuri imobile.
Datoriile Mehid la bugetul general consolidat sunt în prezent cifrate la circa 2,33 milioane de lei, iar pagina ANAF, la care ne-au trimis reprezentanții fiscului regional, consemnează sec, în dreptul rubricii "Observații", că societatea este în faliment. Prin omisiunea răspunsului primit de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, înțelegem că nu au fost întreprinse acțiuni de atragere a răspunderii solidare a administratorului Mehid SA. În plus, conform datelor contabile din ultimul bilanț depus, cel din 2019, Mehid, al cărei sediu social a fost mutat între timp undeva într-o hală de pe Calea Prutului, nu mai are activitate și nici salariați, dar "posedă" capitaluri proprii negative de peste 15,5 milioane de lei.

O bombă ecologică împotmolită în birocrație

Concomitent, bandele de demolatori "au avut grijă" de patrimoniul din Coșbuc, unde, actualmente, dincolo de hidoșenia vizuală instalată de ani buni, avem de-a face și cu o bombă de mediu, în condițiile în care în subsolul ruinelor există metale grele și hidrocarburi toxice. Demolarea este împotmolită în zona hârtiilor necesare, fenomen relatat de noi pe larg, și cunoaște, în prezent, o nouă etapă de stagnare, pare-se din cauza lichidatorului desemnat. Conform unui răspuns primit de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați, "în urma analizării memoriului de prezentare depus în noiembrie 2019 şi a consultării membrilor CAT APM conform prevederilor Legii nr. 292/2018, în data de 30 decembrie 2019, s-a solicitat titularului SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREȘTI SPRL refacerea Memoriului de prezentare în vederea continuării procedurii de reglementare. Solicitarea refacerii memoriului de prezentare a fost necesară datorită informaţiilor insuficiente prezentate, astfel încât ne aflăm în imposibilitatea de a stabili condiţiile pentru decontaminarea amplasamentului".
Până în prezent, titularul nu a înaintat documentul solicitat si, prin urmare, APM Galați ne-a informat că este în imposibilitatea de a finaliza procedura de reglementare și de a emite actul de reglementare pentru proiectul de desființare imobile, propus a fi realizat în intravilanul municipiului Galaţi, din strada George Coşbuc nr. 256. Practic, APM Galați ne-a mai comunicat că "potrivit atribuțiilor de reglementare și monitorizare a factorilor de mediu, nu poate interveni fizic asupra niciunei proprietăți publice sau private în vederea luării măsurilor de decontaminare a terenului, ci numai prin impunerea de condiții în actul de reglementare emis. Principiul fundamental al legislației de mediu este «poluatorul plătește!». Prin urmare, responsabilitatea remedierii terenului revine exclusiv proprietarului/operatorului, în cazul de față lichidatorului judiciar SIERRA QUADRANT FILIALA BUCUREŞTI SPRL".
Având în vedere toate acestea, am solicitat companiei bucureștene în data de 7 decembrie 2020 un punct de vedere cu privire la modul în care poate fi deblocată și rezolvată situația, dar acesta nu ne-a parvenit până la redactarea articolului.

Citit 16264 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:26

6 comentarii

 • postat de Feli Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 00:15 188.24.196.*** Link la comentariu
  0
  40

  Ce ticăloșie în răspunsul unora...întotdeauna alții sunt de vină, iar instituțiile abilitate sunt neputincioase. Dar ne mirăm de ce merge țara prost iar golanii prosperă. Bre, unde e lege nu e loc de tocmeală. Sau instituțiile statului sunt complice? Sunt familii, adulți cât mai ales copii ce trăiesc zi de zi cu acea bombă ecologică sub nas dar cică nimeni nu poate face nimic. Hai nu zău... Poate că gălățenii, toți ar trebui să-și verse gunoiul sub geamurule sau pe preșul din fața ușilor acelor instituții abilitate să facă ceva. Dar chiar nu vă e rușine să spuneți că nu se poate face nimic, vezi Doamne că ar fi proprietate privată sau alte prostii. Bă, când e vorba de sănătate nu te joci. Sau acum e vorba de sănătatea altora și atunci nici în c*r nu vă doare? Dar dacă ferească Dumnezeu, să zicem că proprietarul unui teren ținea reziduri nucleare pe "proprietatea lui privată"? Voi v-ați pierdut mințile? Cum naiba să spuneți că nu puteți face nimic? Bine că faceți legislație pentru voi, în interesul unor șmecheri, voi "aleșii neamului românesc", dar când e vorba de sănătatea și de protejarea babei Gherghea, care ca și cetățean are și ea drepturi, atunci nu vă mai interesează nu și vă suiți în capul babei, ba chiar îi puneți și sechestru pe conturi, pe bunuri sau i le confiscați? Acum nu se poate face nimic în ceea ce privește hazardul, dezastrul Mehid? Doamne Dumnezeule ce incapabili, ce inconpetenți remunerați cu salarii grase...

  Dar ce...proprietarului Mehidului sau cei responsabili de menținerea acelui focar la Mehid nu se supun legii, nu pot fi arestați? Să menții cu bună știință acel focar acolo ca și atentat la viața acelor cetățeni ce locuiesc acolo mi se pare a fi echivalent cu pedeapsa pentru crimă. Sau naiba știe, instituțiile statului lasă acel focar Mehid la voia întâmplării?

  Atunci Toți Responsabilii menținerii acelui focar Mehid acolo să fie arestați. Bine că nimeni nu face nimic, nu tu politicieni, nu conduceri ale instituțiilor abilitate pentru rezolvarea unui dezastru ca Mehid, dar bine că politicieni + directori/conduceri ale unor astfel de instituții puși/nymiți probabil tot politic pe pile sau pe dra cu știe pe ce merite, pe rubedenii bine că-și iau salariile grase dar nu fac în schimb nimic pentru protejarea sănătății oamenilor.

  Așteptați să vină Sfântul Petru să rezolve dezastrul de la Mehid, cu șmecherii oe interes care dețin/conduc/administrează focarul Mehid. Ar trebui ca gălățenii să se adune și să se ducă să-i ia de-o aripă pe aceia responsabili și să-i pună să stea, să locuiască în gunoiul, în mizeria, în focarul acela. De ce numai cei din zonă, de ce numai familiile ce locuiesc în acea zonă să fie obligate de neputința sau de tupeul/"nesimțirea"/nepăsarea unora să locuiască acolo cu tot acel guboi numit Mehid, cu toată acea mizerie, plină de ryine și jeg?

  Cum să spui că nu se poate face nimic?
  Când voi vă suiți în capul oamenilor simpli de le luați și pielea de pe ei când e vorba de interesele voastre. Instituții impotente părtașe la acest genocid din ıntreaga zonă Mehid.

  Dacă ar fi trăit pe acolo toți cei ce conduc instituțiile abilitate (cu familiile lor) ce ar putea și stă în atribuțiile acelor instituții să facă ceva pentru rezolvarea dezastrului ecologic Mehid, cu tot acel dezastru ecologic sub nas, cred că atunci imediat s-ar fi rezolvat problema...dar așa, cum nu sunt afectați nici ei nici familiile lor ale șmecherilor ce conduc instituțiile abilitate pentru rezolvarea dezastrului ecologic Mehid, atunci nu se mișcă, nu se deranjează niciunul. Curat-murdar coane Firică...
  Vedeți ce se întâmplă când nu se fac legi clare, norme concrete de aplicare a unor măsuri de bun simț? Dar bine că am susținut și bine că votăm vânătoare de vrăjitoare sau vânzarea de pătrunjel la tarabă. Românii și mai ales gălățenii și-au făcut-o cu mâna lor...bine că votați pe cei care fac circ și golănie prin Parlament sau pe funcțiile alese la nivel local...în schimb, iată că ei după ce le-ați dat posturi călduțe cu salarii și pensii mega-babane ei vă recompensează lăsându-vă să trăiți cu mizeria/focarul gen Mehid sub nas.

  Cum naiba să spui că nu se poate face nimic, urgent pentru rezolvarea problemei grave reprezentată de Mehid? Nu am dorit niciodată răul nimănui, dar cum naiba de tot scapă nepedepsiți dintr-ăștia ca cei ce dețin Mehid sau alte cele ce ne pun nouă tuturor viețiile în pericol?

  În situația Mehid focar nu cumva este vorba și de corupție?

  În situația pandemiei de Covid se vorbea de existența legislației de pedepsirea celor ce afectează/blochează/întinează combaterea pandemiei, sau ceva de genul. Păi și în cazul Mehid nu poate fi vorba la fel despre cei responsabili de Mehid? Nu intră și ei sub incidența legii care-i pedepsește pe cei ce pun piedicicombaterii focarului/focarelor/infecțiilor sau alte cele care atentează la sănătatea populației?

  La Mehid este o problemă la fel de gravă ca și pandemia de Covid...Atunci de ce nimeni nu ia/aplică măsuri concrete în ceea ce privește rezolvarea problemei pt. sănătatea publică Mehid?

  Bine că ne dăm peste cap să rezolvăm cu pandemia Covid dar nu vă sinchisiți să rezolvați cealaltă infecție, celălalt dezastru numit Mehid.

  Bravo... Ura Ura Ura.

  Raportează
 • postat de Alexutz Vineri, 08 Ianuarie 2021 16:28 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  32

  Eu ma mir cum de nici un "rechin" nu a pus mana pe teren si sa tranteasca acolo ori un mall ori niste blocuri.
  Ca mai devreme sau mai tarziu asta se va intampla.......cum la fosta fabrica Apollo a rasarit un magazin Penny asa se va intampla si aici.....tot ceva de genul o sa apara.

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Vineri, 08 Ianuarie 2021 15:05 81.12.149.*** Link la comentariu
  2
  31

  Asta s-a întâmplat pentru că li s-a permis unor indivizi să ajungă SAMSARI peste noapte şi apoi MILIARDARI de CARTON, neavând niciun gând bun pentru dezvoltarea economică a acestei ţări sau a acestui oraş.
  Am mai avut noi un astfel de "specimen" în Galaţi care a devalizat numeroase întreprinderi şi a "dispărut" apoi prin străinătate, fugărit de ANAF, DNA şi INTERPOL!
  Sper să nu ajungă şi Corneliu Mangleala în aceeaşi situaţie şi să găsească soluţia cea mai bună şi rapidă pentru cetăţenii acestui oraş (pe baza căruia a ajuns miliardar!), măcar în al 12-lea ceas, asta ca să poată dormi şi el liniştit noaptea!

  Raportează
 • postat de carol Vineri, 08 Ianuarie 2021 06:38 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  40

  Eu ma astept cand vad titlul cu Mehid sa avem noutati si vesti bune, ca in sfarsit se intampla ceva bun acolo..

  Raportează
 • postat de comunismul Vineri, 08 Ianuarie 2021 01:43 5.13.203.*** Link la comentariu
  5
  26

  centenar la asta!? du-te ba de aici! e focar de mizerie ce dracu! trebuie facut ceva! numai sa aiba cine sa faca!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 08 Ianuarie 2021 01:14 91.9.245.*** Link la comentariu
  13
  66

  Unde este miliardarul asta de carton! Am si eu o intrebare, CAND VA TREZITI LA REALITATE, SAU FUMATI CEVA DE STATI IN HIPNOZA!???
  JALE! Eu zic sa mai PLATEASCA NIMENI TAXA AUTO pe 2021~ ASA BONUX pentru CA ASA TREBUIE!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.