Cireși japonezi înfloriți în inima Galațiului (FOTO și VIDEO)
Foto: CMSN Galați

Cireși japonezi înfloriți în inima Galațiului (FOTO și VIDEO)
Sakura - uluitoarea fragilitate a frumuseții
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Gălățenii care vizitează în aceste zile Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” se vor putea bucura de spectacolul florilor de cireș din Grădina Japoneză, una dintre puținele de acest fel din țară.

Delicatele flori albe și roz – Sakura – oferă în fiecare primăvară un spectacol uluitor. Înflorirea cireşilor simbolizează în cultura japoneză deopotrivă frumusețea și fragilitatea vieţii, fiind un element central al civilizației nipone.

”Grădina Japoneză este un punct de interes apreciat al Grădinii Botanice din Galați, având plante cu flori în toate anotimpurile. Din anul 2008, când au fost plantați cireșii japonezi (Prunus serrulata), gălățenii și nu numai, au parte, timp de 2-3 săptămâni pe an, de mica lor sărbătoare sakura (a cireșilor înfloriți), care este imediat urmată de spectacolul oferit de colecția de bujori, iar în cursul toamnei, de superbele crizanteme”, ne-a explicat Mădălin Șerban, directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii ”Rasvan Angheluță”.

Pentru a lua forma actuală, Grădina Japoneză din Galați a avut nevoie de peste două decenii de îngrijire atentă atât în ceea ce privește amenajările peisagistice, cât și în ceea ce privește îmbogățirea patrimoniului biologic.

Menită să recreeze atmosfera Extremului Orient, Grădina Japoneză, amenajată într-o microdepresiune naturală a Grădinii Botanice din Galați, reunește multe dintre elementele ambientale nipone, inclusiv un lac cu o suprafață de 610 mp. Puțini știu, însă, că piatra folosită pentru ”mica Japonie” a fost adusă din... Munții Măcin, iar lacul este placat cu piatră de râu adusă din munții Vrancei! Cert este că rezultatul este unul uluitor, fie că ne referim la locurile de contemplație, la cascadă, la mica insulă sau puntea decorativă a ”pașilor de pisică”.

În prezent, în Grădina Japoneză pot fi admirați în jur de 15 cireși japonezi, dar și alte specii din Asia – precum salcâmul japonez, arțarul de foc și pinul negru, dar și arbuști delicați precum gutuiul japonez, ”floarea de aur” (Forsythia) sau hibiscus.

Lampionul de piatră din mijlocul lacului întregește peisajul, iar într-un meandru, bambusul completează vegetația. Nu lipsesc crapii ornamentali (koi) și nici broaștele țestoase, deopotrivă simboluri ale tradiției nipone.

Grădina Japoneză din Galați este un loc de meditație, spiritualitate și liniște. Și ce moment poate fi mai bun pentru a ne bucura de toate astea, dacă nu acum, când florile de cireș ni se dăruiesc cu toată frumusețea lor înmugurită sub semnul efemerului.

Foto: CMSN Galați

Citit 6944 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.