FOTOREPORTAJ. Oamenii așteaptă cu orele să treacă cu bacul pe la Galați
Foto: Remus Basalic

FOTOREPORTAJ. Oamenii așteaptă cu orele să treacă cu bacul pe la Galați
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

În drumul lor spre mare sau spre Delta Dunării, românii care aleg să treacă Dunărea cu bacul pe la Galați au nevoie de multă răbdare. Zi de zi, de dimineață și până seara, pe tot parcursul verii, aici se formează cozi întinse pe sute de metri. Oamenii aşteaptă chiar și câte două ore, până ce reușesc să se îmbarce. La trecerea bac de la Brăila, aglomerația este uneori chiar și mai mare, iar lucrurile nu stau mai bine nici la întoarcerea din concediu, atunci când zeci de mașini formează șiruri imense pe malul tulcean al fluviului.

Poate că Galațiul nu este un punct notabil pe harta turistică a țării, însă cu siguranță orașul reprezintă o poartă importantă de tranzit pentru românii care vor să traverseze Dunărea spre și dinspre Dobrogea. O demonstrează cozile interminabile care se formează zilnic la punctul de trecere cu bacul. Marți, în jur de ora 11,00, șirul de mașini care așteptau îmbarcarea mergea până în sensul giratoriu de la Uzina de Apă. De la casa de bilete pentru bac și până la capăt, am numărat aproape 70 de mașini, dintre care doar cinci aveau număr de Galați. În alte zile însă, coada coboară până aproape de drumul care duce spre Plaja ”Dunărea”.

În drum spre litoral sau spre Deltă, mii de români aleg în fiecare zi să treacă Dunărea cu bacul pe la Galați. Marți, coada era formată din mașini înmatriculate în Sibiu, Bistrița-Năsăud, Covasna, Iași, Vrancea ori cu numere de Italia, Spania sau Germania. Ajunși la Galați, toți află că, pentru a trece Dunărea pe aici, ai nevoie nu doar de bani, ci și de timp și, mai ales, de mult calm.

În mod normal, cumpărarea biletelor și trecerea fluviului nu durează mai mult de 30 de minute. În sezonul estival, însă, operațiunea se poate întinde chiar și pe două ore sau două ore și jumătate. Cele trei bacuri operate de Navrom Bac Galați sunt total insuficiente pentru a face față numărului mare de clienți, chiar dacă fac curse și pe timp de noapte.

”Sunt resemnat, nu am de ales”

Octavian Boboc lucrează ca șofer și este nevoit să suporte zilnic corvoada așteptării la bac. ”Trec în fiecare zi de la Galați spre Tulcea. Astăzi, sunt aici de 40 de minute, dar cred că mai durează cel puțin o oră până mă văd pe malul celălalt. Ieri, am așteptat mai mult de două ore la coadă. Sunt resemnat, nu am de ales”, spune tânărul.

Alina este din județul Vrancea și a plecat, împreună cu familia, dis-de-dimineață de acasă, spre litoral, în speranța că va reuși să prindă, astfel, și câteva ore de plajă. ”Am ajuns aici la ora 10,00 și acum e aproape 11,30. Sper să putem urca pe următorul bac. Am avut noroc pentru că vreo doi-trei șoferi nu erau în mașini și am putut să-i depășim. Deci, am și trișat un pic. La întoarcere, vom încerca să trecem pe la Brăila, poate că acolo nu vom aștepta atât de mult”, explică femeia.

În general, oamenii din mașini par resemnați cu situația întâlnită la Galați. Cei mai mulți stau cu geamurile închise și cu aerul condiționat pornit, pentru a se feri de aerul arzător de afară. Nu același lux și-l pot permite însă agenții Navrom care îi dirijează pe șoferi. Acești angajați sunt nevoiți să stea cu orele în soare. Spun însă că primesc tot ce trebuie de la firmă și că venitul de la finalul lunii face să merite suportarea caniculei.

Aglomerație și din sens opus și promisiunea podului

Unii dintre șoferi spun că vor încerca să găsească o rută alternativă, atunci când vor reveni din concediu. Totuși, mulți vor trece Dunărea tot cu bacul, de pe malul tulcean spre Galați. Astfel, mai ales în zilele de weekend, peste Dunăre se formează cozi cel puțin la fel de mari. Aglomerația merge de cele mai multe ori până în centrul satului I.C. Brătianu, ceea ce încurcă circulația celorlalte mașini.

Deși se repetă vară de vară, aglomerația de la Trecere bac ar putea intra în istorie, în mai puțin de doi ani, dacă podul suspendat peste Dunăre, de la Brăila, va fi deschis în termenul înaintat de autorități. Potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, podul va fi deschis, împreună cu zece kilometri de drumuri de legătură, la finalul anului viitor. Este vorba despre șoseaua care va uni localitățile Smârdan și Măcin. Până ce vom vedea îndeplinite promisiunile politicienilor, rămâne să ne antrenăm în continuare răbdarea prinși în cozile de la Trecere bac, cel puțin încă o vară de acum înainte.

Aglomeratie trecere bac

Foto: Remus Basalic

Citit 14622 ori Ultima modificare Sâmbătă, 21 August 2021 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.