Malul gălățean al Dunării, plin de gunoaie. Parc național poluat de cei ieșiți la iarbă verde
Foto: Marian Calestru

Malul gălățean al Dunării, plin de gunoaie. Parc național poluat de cei ieșiți la iarbă verde
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

O zonă naturală deosebit de frumoasă din județul Galați, cu statut de arie protejată, este poluată cu bună știință, în fiecare vară, de gălățenii ieșiți la iarbă verde. Aici, de-a lungul malului Dunării, pe o distanță de kilometri întregi, gunoaiele se întind cât vezi cu ochii. Atunci când pleacă de la picnic, oamenii abandonează cu indiferență deșeurile, fie în pădure, fie direct pe plajă. Împânzită de resturi murdare și dăunătoare pentru mediu, zona este lăsată astfel într-o stare deplorabilă.

Malul gălățean al Dunării care se întinde de-a lungul digului pe care se găsește drumul județean 251E formează una dintre cele mai frumoase arii naturale din județul Galați. Farmecul peisajului este însă stricat de gunoaiele aruncate peste tot. Începând cu plaja de la Cotul Pisicii și venind spre municipiul Galați, până aproape de capătul digului, toată porțiunea este presărată cu mormane de deșeuri abandonate de inconștienții veniți aici să-și petreacă timpul în aer liber.

Vorbim despre resturi alimentare intrate în putrefacție, dar și despre bidoane de plastic, sticle și doze din metal care poluează și strică aspectul zonei. Cu toate acestea, unii nu par prea deranjați de priveliștea dezolantă. "Noi venim aici să pescuim și să ne relaxăm în natură. Dar tot ce aducem cu noi luăm înapoi, la plecare. Nu-mi face plăcere să stau printre pungile cu gunoaie, dar am de ales între a petrece timpul așa și a sta în casă. Chiar am mai strâns câteva pungi găsite și le-am dat foc. Însă nu prea-ți vine să pui mâna pe ele, pentru că nu știi ce conțin. Este păcat de zonă și de natură, dar nu cred că ne vom civiliza prea curând", este de părere un pensionar venit aici, la pescuit.

Amenzile mari nu par să sperie pe nimeni

Culmea, amenzile prevăzute de lege pentru cei care aruncă gunoaie în astfel de zone sunt usturătoare. Astfel, persoanele fizice care depozitează în albie sau pe malurile cursurilor de apă, pe baraje și pe diguri sau în zone de protecție a acestora materiale de orice fel pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 25.000 și 30.000 de lei. De la lege și până la aplicarea ei este însă cale lungă, în acest caz, așa cum o arată situația de la fața locului. Chiar și o singură astfel de sancțiune ar fi, cel mai probabil, de ajuns pentru a-i disciplina pe cei care încalcă cu bună știință atât legile în vigoare, cât și cele mai elementare norme de bun-simț.

În acest caz, nu vorbim însă doar despre o zonă populară de agrement, ci și despre una dintre ariile naturale protejate ale țării. Aici se află partea de sud a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, rezervație considerată o poartă naturală de intrare în Delta Dunării. Pe termen mediu și lung, abandonarea deșeurilor într-o astfel de zonă naturală poate afecta sever ecosistemul format de-a lungul timpului.

Deși cât se poate de revoltătoare, situația nu este totuși nouă. În fiecare an, după trecerea sezonului cald, urmele urât mirositoare lăsate în urma lor de cei care trec pe aici sunt cât se poate de evidente. De cele mai multe ori, atunci când nu sunt luate de ape, gunoaiele sunt strânse de și așa puținii angajați ai Direcției Silvice Galați sau de diverși voluntari. Fără eforturile lor, locul ar fi devenit deja o adevărată groapă de gunoi.

Citit 11305 ori Ultima modificare Marți, 07 Septembrie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.