Malul gălățean al Dunării, plin de gunoaie. Parc național poluat de cei ieșiți la iarbă verde
Foto: Marian Calestru

Malul gălățean al Dunării, plin de gunoaie. Parc național poluat de cei ieșiți la iarbă verde
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

O zonă naturală deosebit de frumoasă din județul Galați, cu statut de arie protejată, este poluată cu bună știință, în fiecare vară, de gălățenii ieșiți la iarbă verde. Aici, de-a lungul malului Dunării, pe o distanță de kilometri întregi, gunoaiele se întind cât vezi cu ochii. Atunci când pleacă de la picnic, oamenii abandonează cu indiferență deșeurile, fie în pădure, fie direct pe plajă. Împânzită de resturi murdare și dăunătoare pentru mediu, zona este lăsată astfel într-o stare deplorabilă.

Malul gălățean al Dunării care se întinde de-a lungul digului pe care se găsește drumul județean 251E formează una dintre cele mai frumoase arii naturale din județul Galați. Farmecul peisajului este însă stricat de gunoaiele aruncate peste tot. Începând cu plaja de la Cotul Pisicii și venind spre municipiul Galați, până aproape de capătul digului, toată porțiunea este presărată cu mormane de deșeuri abandonate de inconștienții veniți aici să-și petreacă timpul în aer liber.

Vorbim despre resturi alimentare intrate în putrefacție, dar și despre bidoane de plastic, sticle și doze din metal care poluează și strică aspectul zonei. Cu toate acestea, unii nu par prea deranjați de priveliștea dezolantă. "Noi venim aici să pescuim și să ne relaxăm în natură. Dar tot ce aducem cu noi luăm înapoi, la plecare. Nu-mi face plăcere să stau printre pungile cu gunoaie, dar am de ales între a petrece timpul așa și a sta în casă. Chiar am mai strâns câteva pungi găsite și le-am dat foc. Însă nu prea-ți vine să pui mâna pe ele, pentru că nu știi ce conțin. Este păcat de zonă și de natură, dar nu cred că ne vom civiliza prea curând", este de părere un pensionar venit aici, la pescuit.

Amenzile mari nu par să sperie pe nimeni

Culmea, amenzile prevăzute de lege pentru cei care aruncă gunoaie în astfel de zone sunt usturătoare. Astfel, persoanele fizice care depozitează în albie sau pe malurile cursurilor de apă, pe baraje și pe diguri sau în zone de protecție a acestora materiale de orice fel pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 25.000 și 30.000 de lei. De la lege și până la aplicarea ei este însă cale lungă, în acest caz, așa cum o arată situația de la fața locului. Chiar și o singură astfel de sancțiune ar fi, cel mai probabil, de ajuns pentru a-i disciplina pe cei care încalcă cu bună știință atât legile în vigoare, cât și cele mai elementare norme de bun-simț.

În acest caz, nu vorbim însă doar despre o zonă populară de agrement, ci și despre una dintre ariile naturale protejate ale țării. Aici se află partea de sud a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, rezervație considerată o poartă naturală de intrare în Delta Dunării. Pe termen mediu și lung, abandonarea deșeurilor într-o astfel de zonă naturală poate afecta sever ecosistemul format de-a lungul timpului.

Deși cât se poate de revoltătoare, situația nu este totuși nouă. În fiecare an, după trecerea sezonului cald, urmele urât mirositoare lăsate în urma lor de cei care trec pe aici sunt cât se poate de evidente. De cele mai multe ori, atunci când nu sunt luate de ape, gunoaiele sunt strânse de și așa puținii angajați ai Direcției Silvice Galați sau de diverși voluntari. Fără eforturile lor, locul ar fi devenit deja o adevărată groapă de gunoi.

Citit 10566 ori Ultima modificare Marți, 07 Septembrie 2021 00:04

10 comentarii

 • postat de Vali
  Duminică, 03 Octombrie 2021 11:39
  95.77.107.***
  Cate amenzi a dat Garda de Mediu Galati si Jandarmeria pentru aruncarea gunoaielor in zona cuprinsa intre Oil Terminal si Prut ?
  Cei de la Rezervatia Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior ce atributii au ? Pot intocmi o lista de nereguli, pot chema Jandarmeria pentru aplicarea legii ?
  Mai este si Romsilva la mijloc .
  Aceste institutii trebuie sa-si faca treaba.
  De ce trece lumea strada pe verde si nu pe rosu. Din 2 motive : pentru a evita accidentele si pentru a nu plati amenda.
  Daca 20 de galateni primeau o amenda de 25000 lei( 12500 lei in 15 zile) se afla si altii nu mai lasau mizerie.
  Pe malul tulcean al Dunarii in aval de bac este un dezastru.
  0
  7
  Raportează
 • postat de emilm
  Marți, 21 Septembrie 2021 09:36
  5.13.237.***
  @Cosmin si @ADYtza74: de ce sa montezi tomberoane/pubele in padure?! E atat de greu sa aduci cu tine un sac de gunoi, sa strangi gunoiul pe care il produci si sa il duci acasa, la tomberon? E vorba de educatie, nu de faptul ca nu ai "logistica". Un om educat isi aduna singur gunoiul produs oriunde s-ar afla, pentru ca stie ca asa e normal sa faca. Aici e de fapt problema, la educatie. Numai ca ale noastre autoritati prefera un popor needucat, pentru ca e mai usor de controlat doar cu paine si circ!
  0
  9
  Raportează
 • postat de Toparlanul si ghiolbanul ..
  Luni, 06 Septembrie 2021 22:36
  108.245.201.***
  Oamenii copacilor .....Asta e
  Ar trebui sa aveti politie ecologica , cu rangeri care sa patruleze sau chiar cu barca pe Dunare , sa verifice permisele de pescuit etc ...Dar sa fie controale dese si mai ales in weekend .
  Ar trebui introduse permise si taxe ( de iesit la iarba verde ) pt oamenii copacilor , din acesti bani s-ar putea amenaja pubele pt gunoi destule etc ....Dar la voi in UE orice s-ar face tot nu poti sa-i cobori din copac pe toparlani .
  0
  16
  Raportează
 • postat de bio-eco
  Luni, 06 Septembrie 2021 17:27
  89.137.230.***
  Ce fel de oameni credeti ca sunt aia care au aruncat gunoaie in apa de unde ei beau apa si in padure si pe malul Dunarii?
  Acesti inculti, babuini, nespalati si analfabeti vin si beau ca porcii si lasa gunoaiele acolo. Nu stiu sa ia cu ei si o punga pentru gunoi si sa stanga si sa arunce la cos. Acesti indivizi trebuie prinsi si pusi sa adune tot malul dunare de la faleza pana la cotul pisicii.
  Cati ani sa mai treaca sa civilizam aceste gunoaie umane? Vor in natura unde e frumos dar in urma lor lasa ca in casa la ei neanderthalii astia!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Amenzi mari
  Luni, 06 Septembrie 2021 12:34
  89.136.187.***
  O fi parintii adolescentilor care stau pe treptele scarilor de bloc si lasa in urma o mare de gunoaie. Daca indraznesti sa le spui ceva, iese scandal, arunca cu pietre in geam. Stau la parterul unui bloc, plantez flori, le ud, strang gunoiul. Vecinii nu se implica, dar scutura covoare la geam si au pretentia ca au drepturi sa intre in gradina, probabil, nu se simt bine printre flori, vor munti de gunoaie. Daca s-ar implica mai mult scoala s-ai educe, ca 7 ani de acasa nu au. Educatia cea mai buna ar fi o amenda mare.
  6
  42
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Luni, 06 Septembrie 2021 11:52
  77.111.246.***
  Romania detine foarte multe recorduri mondiale, printre care si:
  1. Tara cu cele mai multe legi promulgate pe cap de locuitor.
  2. Tara cu cele mai multe legi neaplicate pe cap de locuitor.
  2
  45
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Luni, 06 Septembrie 2021 09:46
  86.124.205.***
  Daca si-ar mai face aparitia cate un echipaj de organe prin zona si sa mai reaminteasca oamenilor niste reguli ar fi ok si totodata si montarea unor pubele. Dar e greu ca in ambele cazuri e scuza "nu e zona noastra de administrare".
  5
  44
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 06 Septembrie 2021 09:16
  82.76.159.***
  Achizitionati tomberoane cu saci in ele, ce e asa de greu, chiar nu aveti nici un fel de idei?!? In tara asta nu se gasesc solutii ca sunt limitati multi. In afara faptului ca se dau amenzi sau/si se cere demisia unuia sau altuia, care sunt soltiile sa nu se mai intample?!
  23
  20
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 06 Septembrie 2021 08:57
  5.2.205.***
  Asa arata animalul iesit in lume.
  De alde derbedei cu 4 clase (daca le au si pe alea) si analfabeti pe alocuri pentru care singura bucurie este pet-ul de bere si pachetul de tigari.
  4
  47
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Luni, 06 Septembrie 2021 08:49
  109.96.134.***
  Cei care trebuie sa aplice amenzile sunt toti corupti.Educatie ,zero.Nu ne mai facem bine!
  2
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.