Gălăţeni de valoare pe care i-am pierdut în 2022

Gălăţeni de valoare pe care i-am pierdut în 2022
Evaluaţi acest articol
(66 voturi)

Galaţiul a rămas mai sărac, în 2022, cu o întreagă pleiadă de oameni valoroşi: artişti, profesori, medici, scriitori, specialişti, în genere, personalităţi din diverse domenii de activitate.

Cei plecaţi trăiesc, însă, în amintirea celor care i-au cunoscut şi apreciat. Pentru a le păstra vie memoria şi realizările, am ales să evocăm câteva dintre personalităţile oraşului care ne-au părăsit pe parcursul anului 2022.

Trebuie spus că informaţiile despre dispariţia acestor oameni de valoare au fost publicate, de-a lungul anului 2022, în paginile cotidianului "Viaţa liberă" şi pe pagina de Facebook a Serviciului Referinţe - Galaţi, din cadrul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia".

Nu am putea începe decât cu unul dintre "Gălăţenii care au uimit lumea" - Radu Lupu, recunoscut drept unul dintre cei mai mari pianişti contemporani ai lumii, deopotrivă compozitor, distins de regina Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic pentru "serviciile sale aduse muzicii".

Continuăm cu un alt "Gălăţean care a uimit lumea", de această dată, însă, gălăţean prin adopţie - Ingo Glass, unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galați, care a realizat două dintre cele mai cunoscute sculpturi în metal de pe Faleza Dunării: "Septenarius" şi "Piramida Soarelui".

Tot în 2022, s-au stins din viaţă sculptorul Gheorghe Terescenco, autor al unor lucrări reprezentative de artă monumentală din Galaţi, precum "Poarta oraşului" de pe Faleza Dunării, dar şi una dintre vocile artei plastice de la Dunărea de Jos - artistul și criticul de artă Mariana Tomozei-Cocoș.

Galaţiul a rămas fără una dintre personalităţile sale culturale - jurnalistul, scriitorul şi dramaturgul Dan Plăeşu, fost director al Teatrului Dramatic din Galaţi, fost editor şi autor la ziarul "Viaţa liberă", membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. În 2022, ne-au mai părăsit publicistul și poetul Coriolan Păunescu şi epigramistul Dan Căpruciu.

Galaţiul a rămas fără Dan Lilion Gogoncea, considerat unul dintre cei mai capabili președinți pe care i-a avut Consiliul Județean Galați, fondatorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Galați, de numele căruia se leagă unele din reformele instituționale ale administrației publice locale. Gogoncea a fost printre inițiatorii primei strategii coerente de dezvoltare a județului.

Doliu şi în lumea academică după plecarea unor dascăli valoroşi: prof. univ. dr. ing. Iulian-Gabriel Bîrsan - fostul rector al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, prof. univ. dr. Liviu Coman Kund - întemeietorul Facultății de Științe Economice și Administrative din Galați, un profesionist al administrației publice, şi prof. univ. dr. Benone Puşcă - fondatorul Universităţii "Danubius".

Medicina şi sănătatea gălăţeană au pierdut mult în 2022: dr. Alexandru Ritivoiu - unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici ORL-işti din Galaţi, dr. Romeo Ciocănaru - unul dintre cei mai reputaţi medici stomatologi ai Galaţiului, chirurgul pediatru Alecu Petrea - care timp de peste 35 de ani și-a pus viața în slujba îngrijirii micuților din Galaţi. A încetat din viaţă şi medicul veterinar Viorica Daniela Caliga, fondatoare și manager medical al Clinicii MedicalVET din Galați, un profesionist de excepție, care timp de mai mult de două decenii a tratat cu dragoste și pasiune pacienții necuvântători și a susţinut campanii gratuite de sterilizare a câinilor şi pisicilor.

Supranumit "esteticianul vedetelor", medicul gălățean Călin Doboș și-a pierdut viața într-un teribil accident.

Tot în urma unui grav accident rutier, s-a stins din viaţă comisarul Ciprian Şimu, şeful Serviciului Imigrări Galaţi, care conducea acest serviciu de zece ani.

Comunitatea constructorilor și proiectanților navali a fost în doliu după: profesorul Dorin ȘerbanLiviu Crudu - fost director general al ICEPRONAV, Virgil Zota - inginer şi fost director al Şantierului Naval Galaţi şi Irinel Mocanu - specialist în stabilitatea navelor în cadrul Centrului Tehnic Bureau Veritas, pentru serviciul ERS (Emergency Response Database) timp de un deceniu.

Sportul a deplâns plecarea antrenorului de box Octavian Tabără, a jucătorului şi antrenorul de rugby Dorian Paul Secuianu şi a lui Ilie Băiaş - fost campion mondial la popice de cinci ori.

S-a lăsat definitiv cortina peste carierele unor artişti gălăţeni de excepţie: Theodor Munteanu - al cărui nume s-a confundat cu scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi, Săndel Spînu - cunoscut folkist gălăţean, Marin Boroghină - dirijorul fanfarei "Valurile Dunării" a Centrului Cultural "Dunărea de Jos", rapsodul popular Steriana Frigioiu - dascăl de aleasă noblețe, autentic purtător și creator de folclor, Nosfe - pe numele său real Darius Vlad Creţan, unul dintre cei mai cunoscuți rapperi gălățeni.

Au intrat în nemurire şi mari stele ale scenei româneşti: soprana Mariana Nicolesco, actorii Valentin Uritescu, Alexandru Lulescu, Alexandru Arșinel, Doru Ana şi actriţele Valeria Seciu şi Camelia Zorlescu, cea din urmă fiind născută în Galaţi.

Mai trebuie spus că în 2022, au intrat în istorie Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, președintele Parlamentului European, David Sassoli, Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, legendarul fotbalist brazilian Pele şi compozitorul grec Vangelis.

Citit 20596 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 09:26

3 comentarii

  • postat de gheorghe
    Joi, 19 Ianuarie 2023 00:11
    24.84.229.***
    Radu Lupu a fost cel mai mare interpret al lui Beethoven!
    Talentul sau nu a fost apreciat de retelele comerciale desi, ...
    "Imperialul" sau nu are egal!
    ....
    Nu doar Vangelis s-a "oprit" ci si Jerry Lee Lewis - care a fost in Romania!... Olivia Newton-John, ... Papa Benedict, ... Irene Papas din
    0
    0
  • postat de Un gălățean
    Marți, 03 Ianuarie 2023 07:56
    5.13.168.***
    In fata Lui Hristos contează cât bine ai făcut, dacă l-ai iubit pe aproapele tău, orice meserie ai fi avut pe pământ. Tot om te numești.
    0
    0
  • postat de Felicia Dumitrescu
    Luni, 02 Ianuarie 2023 18:09
    109.166.128.***
    Dumnezeu să îi odihnească pe aceste valori ale României... Rămânem mai săraci,cu multe regrete eterne... Mulțumim pentru tot ce ne-au dăruit de-a lungul vieții lor... Mulțumim tuturor celor care nu i-au uitat....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.