Acuzații de violență și condiții inadmisibile de trai, la Centrul Medico-Social Pechea (FOTO)

Acuzații de violență și condiții inadmisibile de trai, la Centrul Medico-Social Pechea (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Aproximativ 9.000 de copii sunt abandonați anual în România și sunt condamnați la o viață grea, fără bucuria de a crește în sânul familiei biologice.

Acești copii, cărora condițiile în care cresc le provoacă traume greu de îndreptat chiar și la vârsta maturității, ajung în orfelinate, iar mai apoi, la vârsta majoratului, în centrele sociale puse la dispoziție de stat. Însă cum este oare viaţa în unitățile statului, în care atât copiii, cât și majorii sunt nevoiți să trăiască pentru a nu ajunge să doarmă pe străzi, sub cerul liber?

Un astfel de caz este şi cel al lui Alexandru Poiană, un tânăr care a crescut în orfelinat, iar în acest moment este beneficiar al Centrului Medico-Social din Pechea, instituție care ține de Primăria Galați. Alexandru a venit la redacția "Vieții libere" pentru a ne spune cum este traiul în acest centru, dar și despre condițiile în care cei care nu au avut norocul la o viață normală sunt nevoiți să trăiască.

Violență, câini și șobolani

Alexandru Poiană acuză atât conducerea centrului, cât şi pe angajaţi că ar manifesta un comportament inadecvat şi susţine că atât el, cât şi alţi beneficiari sunt adesea agresaţi de cei ce ar trebui să îi îngrijească. Ultimul episod de această factură, după spusele lui Alexandru, ar fi avut loc chiar pe 21 februarie, incident care s-ar fi soldat cu rănirea la cap a bărbatului, în urma unui conflict cu psihologul centrului, Gabriel Mariniuc, consilierul Paul Neagu şi administratorul Dumitrache Albu. Totodată, beneficiarul se plânge de condiţiile rele în care este nevoit să trăiască, de mâncarea adesea puţină şi de proastă calitate, de câinii care umblă nestingheriţi prin curtea centrului, care ajung şi în camere şi pe care îi găseşte dormind pe saltele, dar şi de igienizarea spaţiului care ar fi efectuată foarte rar. Alexandru susţine că centrul ar fi încălzit prin intermediul unor sobe, însă spune că nu mereu li se dau lemne pentru a putea face focul, dar şi că se confruntă adesea cu problema inundaţiilor, din cauza instalaţiilor vechi şi ruginite. Ca şi cum asta nu ar fi fost destul, beneficiarul ne-a povestit că nu este nevoit să îşi împartă camera doar cu maidanezii din împrejurimi, ci şi cu şobolanii, care, după spusele sale, ar fi făcut găuri în pereţi. Aceste găuri ar fi acoperite de obicei cu mai multe cartoane, neavând altă soluţie oferită de conducerea centrului.

Conducerea pune acuzațiile pe seama problemelor psihice

În urma acestor declaraţii, am decis să mergem la Centrul Medico-Social Pechea pentru a discuta cu directoarea centrului, Liliana Lăzărescu, dar și pentru a vedea la faţa locului condițiile în care acești oameni sunt nevoiți să trăiască. Ajunși la Pechea, i-am expus directoarei acuzațiile lui Alexandru Poiană, însă aceasta a negat existența oricărui fel de agresiune, susținând că acesta are probleme psihice. Conform documentelor medicale, beneficiarul ar suferi de retard mintal și tulburare de comportament, lucru care ar fi putut contribui la escaladarea incidentului din ziua de 21 februarie. Directoarea centrului spune că Alexandru nu ar fi fost lovit de angajați, ci susţine că s-ar fi automutilat, lovindu-se cu capul de perete și de dulap, supărat că angajatele ar fi vrut să intre în camera sa pentru a face curat. Şefa centrului a menționat că incidentul ar fi fost sesizat la postul de poliție din Pechea, unde ar fi cerut sprijin, evenimentul fiind și înregistrat într-un referat, semnat de toți cei implicați, respectiv: psihologul centrului, Gabriel Mariniuc, consilierul Paul Neagu, administratorul Dumitrache Albu și asistenta medicală Mărioara Necula, document pe care directoarea ni l-a prezentat în momentul vizitei noastre. În urma unui apel telefonic la IPJ Galați, am aflat, însă, că în ziua de 21 februarie nu a existat niciun apel înregistrat de postul de poliție Pechea în care să fie semnalat acest incident.

Totodată, directoarea ne-a spus că Alexandru Poiană refuză mereu să permită accesul în camera sa, motiv pentru care nu poate fi făcută igienizarea adecvată sau remedierea problemelor cu rozătoarele care au invadat camera. Atât conducerea, cât și angajatele centrului spun că Alexandru se încuie adesea în cameră, sparge lemnele pentru sobă pe gresie și astfel o distruge, și-a confecționat o încuietoare formată dintr-o plintă din fier cu lacăt, pentru a nu permite accesul angajaților. Atât conducerea, cât și angajatele îl descriu pe Alexandru ca fiind un pacient problematic și răzbunător și pun declarațiile sale pe seama problemelor psihice pe care le are.

Igrasie, saltele murdare și paturi ruginite

În urma vizitei, am solicitat informații de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru a afla când au fost realizate ultimele controale, ce s-a constatat în cadrul acestora, care au fost sancțiunile aplicate, dar și dacă centrul dispune de autorizațiile necesare, conform legii. Astfel, am aflat că ultimul control a avut loc în data de 23 februarie 2023 și s-au constatat următoarele deficiențe: existența unui sistem de iluminat nefuncțional, a unor băi cu infiltrații și igrasie; folosirea unor saltele neigienizate, paturi cu rugină și murdare, nerespectarea condițiilor de depozitare pentru materiile prime din care este preparată hrana; utilizare de veselă ciobită/spartă la servirea mesei, a ustensilelor neprofesionale în bucătărie, a unor tigăi cu strat gros de arsură și neigienizate, vase din material plastic nealimentar, folosirea unor dulapuri pentru veselă neigienizate, neindicarea ingredientelor alergene în lista de meniu. Totodată, conform ANPC, au fost retrase din circuitul consumului uman materii prime în valoare de 200 de lei, iar pentru informarea incorectă și incompletă în listele de meniu s-a întocmit un plan de remediere a deficiențelor în termen de 15 zile. În consecință, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, respectiv, o amendă de 5.000 de lei și un avertisment.

În urma acuzațiilor lui Alexandru Poiană, "Viața liberă" a solicitat Primăriei Galaţi informații despre ultimele investiții din centru. Vom reveni cu noi date în momentul în care vom primi răspunsul.

 

Citit 10960 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 13:17

8 comentarii

  • postat de Stefan
    Duminică, 05 Martie 2023 20:53
    86.124.201.***
    Acesta este Sistemul de Asistență socială în România. Pe hârtie și în fata Autorităților locale și centrale totul este : Lapte și miere, dar adevărat este cel ce se arata în Articolul dat de voi și acel beneficiar. Cum sa fie îndreptățit acel tânăr. Pana și Psihologii nu se mai numesc " Psihologii" ii pot numi : Fiare chiar dacă aceștia depun un jurământ. Nu o sa fie niciodată dreptate atunci când Șeful de Centru și ceilalți angajați își primesc : Leafa, condițiile de munca le sunt asigurate , cafeaua și țigările sunt la zi etc. Restul: nu I mai interesează. Nu este primul Centru de Asistență socială care au un astfel de comportament cu beneficiarii. Sistemul este foarte bolnav și sălbatic.
    0
    2
  • postat de marr
    Duminică, 05 Martie 2023 00:09
    86.124.201.***
    Premiu' Joker ? Ete aici ... 'valorile' din Pechea !
    0
    2
  • postat de Adriana
    Sâmbătă, 04 Martie 2023 21:15
    93.122.251.***
    In afara de infirmiere, toți angajatii Centrului Medico Social din Pechea sunt angajati cu șpagă sau sunt conștiințe ale celor din conducere. Și cum sa nu ne mirăm când așa funcționează treaba in toată România. Trebuie destructurat tot sistemul de la parlamentari si deputați in jos, pana la paznici. Dar asta nu se v-a intampla niciodata in România pt că așa e de la '89 încoace! Oamenii muncesc cu scârba din cauza sistemului. Mai nimeni nu își face treaba din placere.....
    0
    2
  • postat de Basil
    Vineri, 03 Martie 2023 13:43
    76.178.21.***
    Administratorul care l - a agresat pe Alexandru a fost sofer la TRANSURB si a fost concediat pentru ca in timp ce conducea un autobus cu 32 de pasageri a avut o criza psihica .Trebuie indepartat cat mai curand.
    0
    2
  • postat de Alergătorul de pe Faleza
    Vineri, 03 Martie 2023 08:12
    109.166.130.***
    Anul trecut am intrat în vorbă cu un om care trăiește pe stradă. Când l-am întrebat de ce nu acceptă să meargă într-un astfel de centru de îngrijiri, mi-a răspuns că a stat câteva luni internat și a fost un coșmar. Pe lângă mizeria și bătaia de joc, daca aveau nemulțumiri și cereau condiții mai bune, erau îndopați cu pumni de medicamente pentru boli psihice care îi transformau in legume. După o perioadă de timp multi mureau din cauza acestor medicamente date fără măsură și fără motiv real. De aceea mi-a spus că preferă să doarmă pe stradă, in frig, numai sa nu se mai întoarcă în acel iad.
    0
    2
  • postat de Groaznic de inuman
    Vineri, 03 Martie 2023 07:42
    109.166.133.***
    Haoleu, vai de viața noastră, mai rău decât turcii afectați de cutremur sau față de ucrainenii bombardați în a lor, case sau apartamente distruse. Felicitări autorului articolului, pentru curajul de a expune o situație așa de gravă.
    0
    1
  • postat de Basil
    Vineri, 03 Martie 2023 03:34
    76.178.21.***
    Am visitat un resident al centrului .O mizerie crasa asigurata de administrator care isi depaseste cu mult atrbutiile si care bolnav pshic find n - ar trebui sa fie angajat ci pensionat pe caz de boala...Soferul d - nei director este ,,prietenul " unei tinere internate din acelasi motiv ca si reclamatul.Va rog respectuos pentru binele color internati sa sezizati organele competente
    0
    2
  • postat de Anda
    Joi, 02 Martie 2023 21:53
    5.13.148.***
    Saracii caini par singurele suflete de acolo care pot sprijini moral copiii...
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.