Pelerinajul de Florii de la Galați, printre cele mai impresionante din țară (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Pelerinajul de Florii de la Galați, printre cele mai impresionante din țară (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

În ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi și  Brăila, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, s-a desfăşurat sâmbătă, 8 aprilie, tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.

La Galați, preoții și credincioșii din oraș și-au dat întâlnire la biserica ”Vovidenia”. Pelerinii s-au adunat cu mic, cu mare, fiecare purtând ramuri de salcie și florile recunoștinței, pentru a urma apoi, în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală, icoana Intrării Domnului în Ierusalim.

Pelerinajul de Florii de la Galați adună de la an la an tot mai mulți participanți, unii veniți chiar de departe pentru a fi prezenți la această sărbătoare.

Așa se face că, în ziua Pelerinajului de Florii, Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de credincioși care s-a îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice a Sărbătorilor Pascale.

Pe esplanada Catedralei, pelerinii au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim și a săvârşit slujba de binecuvântare a florilor și a ramurilor înverzite, simbol al întâmpinării Domnului.

În cuvântul său de învățătură, IPS Casian a arătat că prin cinstirea învierii lui Lazăr în Sâmbăta Stâlpărilor, reuşim să vedem în această mare minune şi învierea noastră cea de obşte.

Ierarhul locului a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi credincioşilor din cele două judeţe ale Eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.

Programul liturgic a continuat cu premierea elevilor olimpici din judeţul Galaţi, binecuvântarea stâlpărilor şi apoi slujba Privegherii.

Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, o dovadă că dragostea creştină are, în interiorul Bisericii, rădăcini adânci, ce rodesc an de an în tinerele vlăstare.

Sărbătoarea Floriilor este una a speranței, iar sfințirea florilor ce vor fi puse alături de icoane simbolizează că stă în puterea noastră să punem la loc de cinste în inimile și casele noastre frumusețea smereniei, credinței și a iubirii de semeni.

Citit 20767 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 20:17

3 comentarii

  • postat de Ady
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 10:59
    92.86.16.***
    La pelerinaje suntem primii.
    O defilare pentru educatia copiilor, cand se face?
    0
    0
  • postat de Goe
    Miercuri, 12 Aprilie 2023 07:08
    5.13.156.***
    Pelerinaj pentru ce ? La ce foloseste aceasta intoarcere in timp ? Sigur foloseste doar pentru cei ce o conduc !
    0
    0
  • postat de paloma
    Duminică, 09 Aprilie 2023 16:19
    5.13.196.***
    La prostie nu ne intrec prea multi !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.