SPECIAL/ Mii de credincioși, la impresionantul pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni (FOTO și VIDEO)

SPECIAL/ Mii de credincioși, la impresionantul pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

De mult n-am mai văzut așa mulțimi de oameni adunate la un loc! Mai că îți vine să crezi că întreg codrul Buciumenilor respiră și cuprinde într-o răsuflare uriașă întreaga... suflare omenească! E praznicul Sfintei Treimi! Și toate drumurile credincioșilor din Eparhia Dunării de Jos - din Galați și Brăila, dar nu numai, duc la Mănăstirea Buciumeni, la "catedrala cu vitralii foșnitoare"! Și la "catedrala de inimi fremătătoare" - am putea adăuga, pentru că aici, în inima pădurii, și inima omului se primenește, pentru a primi în ea iubirea dumnezeiască a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh!

Mai rar pot găsi pelerinii mai multă limpezire pentru minte și suflet decât aici, sub cerul Buciumenilor, sub zidurile mănăstirii cu rădăcini adânci în istorie - până la oștenii lui Ștefan cel Mare! Și poate însăși existența zbuciumată a mănăstirii, de-a lungul secolelor, e pildă că timpul poate veni cu multe încercări, unele care să te aducă până în pragul pieirii, dar că puterea credinței este mereu biruitoare! O lecție de viață!

Și nu e de mirare, astfel, că de aproape trei decenii, la Mănăstirea Buciumeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a statornicit Pelerinajul Tinerilor, la care vin elevi din școlile întregii eparhii, însoțiți de preoți, de părinți, de profesori. Anul acesta, mai bine de 1.000 de tineri au venit la Buciumeni. Veseli și bucuroși să fie împreună! Pe lângă ei, încă pe atât și ceva mai mult, pelerini de toate vârstele, vreo 3.000 cu totul, unii dintre ei veniți chiar și din îndepărtate colțuri ale țării - Brașov, Cluj, Suceava și chiar Timișoara!

Ne-am apropiat și noi de un grup de fete îmbrăcate în costume populare, gureșe și frumoase ca un stol de rândunele, pentru a le iscodi puțin.

"Da' cum de ați ajuns voi aici, cu cine ați venit?"/ "Cu Părintele am venit", ne spune una dintre "țărăncuțe". "Păi, de ce v-a adus Părintele?"/ "Pentru că-i sărbătoare! Și-i frumos. Și să spunem și-o rugăciune..."/ "Așa? Și pentru ce vă rugați voi?"/ "Să învățăm bine, să fim sănătoși! Și ne-a spus Părintele să ne rugăm și pentru părinți, frați, bunici, să fie și ei sănătoși ca noi!", ne mai zice purtătoarea de cuvânt a "țărăncuțelor".

Puțin mai încolo, altă surpriză! Nici mai mult, nici mai puțin, decât niște... roboți meșteriți de elevii de la echipa de robotică "Thobor" a Colegiului Național "Calistrat Hogaș" Tecuci. Cine spune că știința și credința nu se pot împleti? Ba dimpotrivă. "Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun!", ne îndeamnă și Sfânta Scriptură.

Și dintre tinerii care "au cercetat lucrurile" și s-au remarcat la învățătură, fie olimpici în diverse discipline, fie elevi care au participat la concursurile naționale pe teme de Religie - peste 1.600 de tineri din Eparhia Dunării de Jos s-au făcut remarcați! - cei mai merituoși, peste 130, au fost premiați chiar la Mănăstirea Buciumeni, în fața Altarului de Vară, după Sfânta Liturghie, în fața mulțimii de credincioși! După cum am aflat, prin contribuţia Centrului eparhial şi a protoieriilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au fost oferite premii în bani în cuantum de 40.000 de lei, precum şi diplome şi alte daruri în valoare de 15.000 de lei.

"Ei, tinerii, acești copii frumoși, sunt răspunsul rugăciunilor noastre! Ce dar dumnezeiesc mai de preț pot primi părinții, putem primi noi, ca societate, decât acești copii minunați! Iată-i! În straiele populare strămoșești, în respect pentru cunoaștere, pentru credință, în respect pentru cultură și tradiții, dar deschiși spre viitor! Ei sunt viitorul nostru! Această «catedrală cu vitralii foșnitoare» este a lor! Doar Duhul Sfânt poate face catedrală dintr-o pădure! De aici transmitem un mesaj luminos, prin acești tineri, din centrul de lumină și speranță din Cuvânt, din credință și din frumusețea trăirii religioase și culturale!", a arătat ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Se cuvine, totuși, să amintim că tinerețea, dincolo de frăgezimea anilor, este o stare de spirit! Corul bărbătesc "Zestrea", din comuna Barcea, ne-a demonstrat asta. La fel și tușa Niculina, la cei 83 de ani ai ei! S-a născut în vremea războiului, a cunoscut lipsuri de tot felul, a trecut și prin greutățile de a ajunge să deprindă învățătură la școală, dar și prin bucuria de a avea o familie împlinită. Și chiar și acum, în etate fiind, spiritul ei a rămas tânăr. Dar cu ceva mai multă așezare și înțelepciune.

"Știu că se găsesc de toate acum, nu mai moare nimeni de foame.... Dar eu vă spun, că nu se știe cum e viața: și-o bucată de mămăligă și-o ceapă îți ajunge, dacă ai înțelegere în familie și nădejde la Dumnezeu! Și tot pe lângă școală și biserică să fiți, să ajungeți Oameni! Și când veți fi mari, să-i învățați și voi pe alții!", le-a zis tușa Niculina, invitată de ÎPS Casian să se adreseze celor mai tineri.

Și cum lecția milosteniei se deprinde chiar din curtea mănăstirii, voluntarii au pregătit sute de pachete cu merinde pentru a fi împărțite pelerinilor. Iar după Sfânta Liturghie și împărtășania credincioșilor, chiar ÎPS Casian și-a pus deoparte patrafirul de arhiereu și, în hainele simple, monahale, s-a alăturat voluntarilor pentru a împărți bucatele credincioșilor. Iar după tradiționala agapă din mijlocul pădurii, Înaltpreasfinția Sa a trecut pe la fiecare din grupele de convorbiri duhovnicești, pentru a discuta cu tinerii despre problemele care îi frământă și la care își doresc să afle răspunsuri.

Spre sfârșitul zilei, peste Mănăstirea Buciumeni s-a pogorât din nou liniștea, tulburată doar, din când în când, de foșnetul pădurii. Câte rugăciuni se vor fi înălțat la cer în această zi doar Dumnezeu știe! Dar, sub binecuvântarea Sfintei Treimi, ca un suflu asupra unui fir de păpădie, speranța, lumina și iubirea au fost purtate din nou în oameni, reînnoite, de la Mănăstirea Buciumeni spre zările pline de clocot ale lumii.

Citit 7029 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 08:25

1 comentariu

  • postat de Un ROMÂN
    Miercuri, 07 Iunie 2023 12:56
    213.233.108.***
    Slava Sfintei si de o viata facatoare Treimi !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.