SPECIAL. Navele de luptă ale Flotilei Fluviale au făcut senzație la Galați (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

SPECIAL. Navele de luptă ale Flotilei Fluviale au făcut senzație la Galați (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

În zona Palatului Navigației, pe faleza Dunării, Galațiul a fost duminică, 6 august, scena unei impresionante desfășurări de forțe a Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”. Nave de luptă, tunuri, mitraliere, scafandri, aruncătoare de rachete – întreaga panoplie a marinarilor militari a fost etalată în cadrul Zilei Porților Deschise, o activitate premergătoare sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Gălățenii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, dovadă fiind numărul mare de vizitatori care au luat ”cu asalt” navele de luptă și expoziția de tehnică militară. Mai ales tinerii au fost cei mai încântați, ei având ocazia să vadă pe viu echipamente ”ca în filme”. De asemenea, au putut să-și facă o impresie și despre ce înseamnă viața de marinar militar, unică în felul ei, prin specificul și viața la bordul unei nave de luptă.

”Anul acesta, Flotila Fluvială participă cu peste 80 la sută din capabilitățile acesteia – atât nave, cât și tehnică și personal al Infanteriei Marine în mai multe garnizoane. Ieri, 5 august, am organizat Zilele Porților Deschise în garnizoanele Brăila și Tulcea și am avut nave și tehnică de infanterie marină și în garnizoana Constanța, iar astăzi, 6 august, avem Ziua Porților Deschise în garnizoana Galați. Am venit aici cu toate tipurile de nave de luptă din cadrul flotilei fluviale, respectiv Monitorul «Mihail Kogălniceanu» (45), Vedeta blindată «Smârdan» (178) și Vedeta fluvială «Locotenent Paul Apostolescu» (149). Alături de acestea, la mal, am organizat diferite ateliere de matelotaj, marinărie, diferite tehnici specifice infanteriei marine, a scafandrilor și, totodată, standuri ale Muzeului Marinei și ale centrelor militare județene, pentru promovarea meseriei de marinar”, ne-a explicat comandorul Octavian Mocanu, locțiitorul comandantului Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”.

Forfota vizitatorilor de la bordul navelor de luptă demonstrează că marinăria are rădăcini adânci în inimile gălățenilor. Copiii au fost încântați! Aduși de părinți, de bunici, par să se simtă în largul lor la bordul navelor de luptă.

”Ce le arătați copiilor aici?”, îl întrebăm pe unul dintre marinarii militari care fac oficiile de gazdă pentru vizitatori. ”Aici le prezentăm tunul de 30 mm. Și, într-adevăr, copiii sunt încântați, sunt curioși să vadă navele, să vadă instalațiile de artilerist”. Imediat avem și confirmarea: ”E super! Îmi place foarte mult!”, ne spune Marius, un puști care se opintea de zor la comenzile tunului de 30 mm. ”Nu e greu! Te uiți, învârți de aici și gata!”, ni se face ”instructajul de luptă”. ”Și vrei să te faci marinar când o să fii mare?”, întrebăm noi. ”Da, vreau!” ”Dar te lasă părinții?” ”Păi, da, că și tata e marinar!”, ni se răspunde fără nicio ezitare.

Puntea de comandă de pe monitorul ”Mihail Kogălniceanu” este și ea plină de mateloți aspiranți. ”Uite, de aici vedem unde suntem! Iar de aici vorbim!”, zice o fetiță care pare deja familiarizată cu echipamentele de navigație. În plus, ce amintire mai frumoasă poate fi pentru puștime decât o fotografie cu chipiul de ofițer, chiar pe postul comandantului navei!

Expoziția de tehnică militară are și ea punctele ei de atracție. E locul cel mai potrivit dacă vrei să probezi un echipament de scafandru, să vezi ce arme folosesc cei din Infanteria Marină sau – de ce nu? – să înveți cum se face un nod marinăresc. De asemenea, celor interesați de cariera militară în marină li s-au pus la dispoziție informații cu specializările sau unitățile de învățământ unde pot să-și împlinească aspirațiile.

Nu în ultimul rând, vă reamintim că marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale a Dunării vor fi prezenți la Galați și marți, 15 august, cu ocazia Zilei Marinei. Pe Faleză (în zona ”Elice”), cu începere de la ora 14,00, vor avea loc un ceremonial militar-religios dedicat acestei zile, precum și parada navelor militare, urmând să fie prezentate și o serie de exerciții tactice de luptă specifice operațiilor fluvio-maritime, cu folosirea muniției de manevră.

Citit 9735 ori Ultima modificare Marți, 08 August 2023 02:16

7 comentarii

  • postat de Aviația face senzația, restul, este imaginația
    Joi, 17 August 2023 18:04
    109.166.132.***
    Senzație ? După cum decurge războiul din Ucraina, tot aviația , face senzația.
    0
    0
  • postat de comunismul
    Luni, 07 August 2023 17:46
    5.13.139.***
    pentru copii normal ca este atragator! ca invata ceva! poate le va fi util in viitor cine stie! pentru adulti nu stiu ce sa zic spun! la ce foloseste!
    0
    0
  • postat de dupa 90 politicienii sint pe facut circa de bani. avioane spre elvetia zboara. noi votam.
    Luni, 07 August 2023 14:54
    89.39.81.***
    nu ati inteles nimic...astea sint prezentate spre bucuria copiiilor...crucisatoarele, cuirasetele, portavioanele, torpiloarele, nave de salvare, submarinele, dronele marine sint in baze virtuale..romania are printre cei mai buni creatori de jocuri si gamleri din lume..ii provocam la un joc. cistigam
    0
    1
  • postat de Alin
    Luni, 07 August 2023 08:48
    95.76.37.***
    Unde erau aceste lotci cand rusii au atacat portul Reni
    Daca una din drone devia de la tinta si cadea pe malul romanesc
    nu cumva aceste barcute cu mult laudatul armament de la bord
    trebuiau sa fie in zona pt a respinge eventuale greseli de ghidaj a dronelor.
    Catare pt ochitor din anul 1940..of
    0
    2
  • postat de Rodax
    Luni, 07 August 2023 08:47
    92.83.34.***
    Nu are.armata,ca și CFR, drumuri, porturi,etc.au fost lăsate de izbeliște de politicienii ultimilor ani. Mulți dintre ei ar fi trebuit să înfunde pușcăriile pentru trădare,sabotaj și subminarea economiei naționale,dar...o mână spală pe alta și amândouă obrazul.
    0
    2
  • postat de Varza nene sunteti vax....
    Luni, 07 August 2023 05:13
    108.245.201.***
    De cand era Stefan Cel Mare ..plutonier major ... alea sunt piese de muzeu pt Ziua Marinei ...In caz de nevoie ..ehe sa nu care cumva sa fie .....Aaaaa dar va apara nato ,stiti doar ....
    0
    2
  • postat de Mihnea
    Duminică, 06 August 2023 21:16
    5.13.199.***
    Monitorul Mihail Kogălniceanu construit in 1993 la Santierul Naval Turnu Severin, vedeta blindată Smârdan - 1990 la Şantierul Naval MANGALIA, vedeta fluvială Locotenent Paul Apostolescu - 1977 la Şantierul Naval Drobeta Turnu-Severin. Ceva mai NOU conform NATO, nu are M.Ap.N-ul ???
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.