Despre oprirea ceasului la timp (ultima şansă)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

Mă dau de ceasul morţii... aşa de mult îmi este
a duce-ntr-o pădure... s-o dau cu tine peste...
peste ce vrei... să zică văleu! să facă zâng!...
să-i trag şapte zăvoare pe nalt şi pe adânc!
 
Aş duce-o mult, pe toată şi fără îndurare,
aşa, într-o pădure întunecoasă tare...
peste s-o dăm... să facă văleu! să zică bang!...
să nu mai saliveze... în veci... la yin şi yang!
 
Să-i piară dorul, pofta şi foamea de iubire...
tocmai la dracu-n praznic, tocmai la monastire
să plece, să s-ascundă, deloc să n-o mai văd...
c-o sfărm şi-o dau merinde la sfinţi şi la prăpăd!
 
O dau şi la răspunsuri, o dau şi la-ntrebare,
dar ea răsare-n geamuri şi-mi bate şi mai tare...
Mă dau de ceasul morţii... că moartea are ceas...
hai să-l oprim, frumoaso!... atât mi-a mai rămas!

Citit 4106 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2013 14:16

1 comentariu

 • postat de un om cu prea mult timp liber :)) Miercuri, 13 Februarie 2013 12:03 Link la comentariu
  0
  0

  scurt comentariu. valeu.
  Inca de la inceputul operei autorul ne informeaza despre fantezia sa sexual pentru care s-ar da ,,de ceasul mortii'' intr-o padure, fantezie care reuneste temele eminesciene ,,natura si dragostea.
  Poetul da totusi dovada de originalitate si contemporaneitate inlocuind susurul de izvor ca fundal sonor consacrat la eminescu cu autohtonele valeu, zang, etc
  In finele primei strofe poetul ne surprinde in momentul in care isi afirma disponibilitatea catre infractiunea de sechestrare de persoane prin zavorarea iubitei pe nalt si pe adanc. Neavand alte explicatii trecem peste moment si continuam lecturarea.
  In debutul strofei a doua geniul poetic autohton face dovada potentei sexuale si fanteziei erotice prin asigurarile scrise pe care le da asupra hotararii sale de a indeplini acuplarea. Se arata fara indurare si rezistent cu conditia de a nu fi deranjat de lumina sau terte persoane, preferand o padure intunecoasa, chiar intareste aceasta conditie spunand ,,intunecoasa tare''. Probabil o ,,preaintunecoasa’’ padure.
  In versurile 3 si 4 poetul revine la sunetele amorului contemporan , valeu si bang, exprimand speranta ca dupa aceasta experienta iubita lui nu va mai saliva niciodata la doua persoane cunoscute, de origine chineza, respectiv dl yin si dl yang. Probabil fostii amanti ai respectabilei doamne salivatoare.
  Incoerenta bardului local ne contrariaza in strofa a 3 a, cand exprima indirect speranta ca prestatiile sale erotice tin loc de inhibator sexual, coitul indragostitilor ducand la disparitia inclinarilor catre sex ale doamnei si o vor convinge ca o manastire ii va aduce mai multa fericire. Versurile 3 si 4 aduc chiar o schimbare de atitudine a poetului fata de distinsa doamna. Probabil nemultumit de felul in care doamna a prestat in visele sale, poetul profereaza amenintari mergand pana acolo incat se declara dispus sa o omoare sprin sfaramare dupa care va scapa de cadavru prin transformarea acestuia in furaje pentru sfinti si alte fenomene naturale.
  In ultima strofa relatia déjà a evoluat pana in punctual culminant. Poetul indragostit devine pestele doamnei si se arata dispus sa o ,,inchirieze’’ si la raspunsuri si la intrebari pe tarife la care nu face referire, probabil negociabile. Problema este ca doamna isi vrea partea ei si din acest motiv vine acasa la poetul devenit traficant de carne vie si-l tot sperie rasarindu-i la geam precum politistii si chiar bate in geam mai tare ca acestia din urma
  Finalul este apoteotic. Autorul se face vinovat si de infractiunea de furt atentand la ceasul unui client al doamnei. Deoarece proaspata prostituata ezita poetul apeleaza la mici trucuri precum aprecierile pozitive la aspectul estetic al complicei sale pe care o gratuleaza cu apreciativul ,,frumoaso’’ si binecunoscuta victimizare personala, sustinand ca singura lui posesiune e acest pamant ar putea fi ceasul clientului. Indemnul de a opri ceasul clientului este evident deoarece pentru prima data in aceasta poezie poetul se adreseaza doamnei la persoana a I a ,, hai sa-l oprim’’.
  Probabil au oprit ceasul clientului pentru ei, fapt ce va atrage raspunderea penala cu atat mai mult cu cat exista declaratia scrisa prin care se recunoaste istoricul relatiei si faptele ce atrag raspunderea in fata contribuabilului. Persoana care a fost pagubita de ceas este sfatuita sa-l caute pe poet pentru o impacare amiabila. )

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.