"Viaţa liberă" în Mazepa, cartierul sufocat de parcul auto
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Viaţa liberă" în Mazepa, cartierul sufocat de parcul auto
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maşini parcate pe trotuare sau anapoda, împiedicând traficul ori accesul la parcările din jurul blocurilor * Suferinde la capitolul spaţiu disponibil pentru pietoni, multe dintre trotuarele din selectul cartier contrastează puternic cu proaspăt asfaltata stradă Brăilei


La şase luni de la ultima vizită a reporterilor ”Vieţii libere” în Mazepa 1, zona Trei Star, constatăm că pe ici, pe colo lucrurile s-au mai mişcat, dar, paradoxal, doleanţele gălăţenilor care locuiesc aici nu s-au schimbat prea tare. Marea suferinţă pe care cititorii noştri ne-au semnalat-o la precedenta discuţie despre probemele cartierului o constituie şi acum excedentul de maşini. Nu cele din trafic! Doar e zonă centrală şi e normal ca fluxul auto să fie unul pe măsură, iar pentru ele municipalitatea s-a îngrijit, făcând cel puţin din strada Brăilei o veritabilă ”pistă de avion”. E vorba de autoturismele parcate pentru care nu s-a găsit, deocamdată, nicio soluţie. Trotuarele, şi-aşa înguste, sunt şi acum gazde primitoare ale maşinilor proprietarilor de la blocuri ori ale celor aflaţi în tranzit prin zonă, asta ca să nu mai spunem de găurile din asfalt care pe distanţe nefiresc de scurte te fac să te întrebi dacă e mai bine să te încumeţi voiniceşte să mergi pe carosabil sau poate să te transformi în omul păianjen, escaladând zidurile blocurilor.

”Şi acum tot pe trotuar se parchează maşinile! E o zonă foarte aglomerată aici la Trei Star, înţelegem, dar nici din bloc nu se poate ieşi din cauza lor. Acum, de ceva timp, de când se face anveloparea, nu prea mai opresc decât seara, dar înainte era cumplit. Am tot făcut sesizări la Primărie să monteze nişte popice ca să nu se mai intre pe trotuar, dar nimic!”, ne spune Petrea Chiru, un gălăţean care locuieşte în zonă.

Este completat de un vecin, care stă chiar în blocul R4 şi care vine cu un exemplu concret al efectelor penibile la care dă naştere lipsa de preocupare. ”Chiar zilele trecute unui vecin bătrân din bloc i s-a făcut rău şi nu l-au putut scoate din cauza maşinilor decât pe braţe! Nu mai zic că nu se poate trece pe trotuar cu vreun cărucior sau ceva”, ne spune George Voicu, de 62 de ani.

Încă o staţie de taxiuri-problemă

Staţile de taxiuri par să fie un blestem în Galaţi din punct de vedere al modului în care sunt amplasate şi al modului în care deranjează atât traficul rutier cât şi accesul la parcările autorizate. Staţia de la Trei Star nu face excepţie, ea aflându-se perpendicular pe locul unde se afla o parcare veche de când blocurile de pe strada Roşiori, care duce spre complexul ”Ancora”.

”Nu pot să vă descriu ce înseamnă staţia asta aici. În primul rând, te împiedică să intri sau să ieşi din parcare. Eşti la mâna lor. În al doilea rând, îngustează străduţa asta, care şi aşa este aglomerată ca vai de ea. În al treilea rând, noaptea nu vă puteţi imagina ce auzim din gura taximetriştilor. Nu poţi sta cu geamul deschis. Dacă le atragi atenţia, ai încurcat-o. Nu mai zic că m-am trezit odată cu cauciucul de la maşină înţepat”, ne spune Constantin Călinescu, în vârstă de 70 de ani.

Acestea sunt părerile a doar câţiva dintre locatarii cartierului din centrul oraşului, dar suntem siguri că aceleaşi doleanţe le au majoritatea celor care ar vrea să vadă că taxele şi impozitele pe care le plătesc au rezultate consistente, durabile şi mai ales benefice în primul rând pentru oamenii care stau în această zonă. În speranţa că totuşi atenţia autorităţilor se va muta de la carosabil şi borduri şi spre locurile unde omul din Mazepa îşi parchează maşina sau merge cu piciorul, enumerăm, încă o dată, punctele nevralgice ale cartierului: trotuarele, pe ambele sensuri, cuprinse între Bănci şi Potcoava, zona cuprinsă între Trei Star şi Ancora şi chiar porţiunea de pe Brăilei unde s-au schimbat recent bordurile, în dreptul fostei Agenţii CFR: maşinile care o perioadă erau parcate pe banda unu, acum au învins în lupta cu noile borduri şi tronează din nou pe trotuare.

Citit 4153 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 13:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.