"Viaţa liberă" în Mazepa, cartierul sufocat de parcul auto
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Viaţa liberă" în Mazepa, cartierul sufocat de parcul auto
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maşini parcate pe trotuare sau anapoda, împiedicând traficul ori accesul la parcările din jurul blocurilor * Suferinde la capitolul spaţiu disponibil pentru pietoni, multe dintre trotuarele din selectul cartier contrastează puternic cu proaspăt asfaltata stradă Brăilei


La şase luni de la ultima vizită a reporterilor ”Vieţii libere” în Mazepa 1, zona Trei Star, constatăm că pe ici, pe colo lucrurile s-au mai mişcat, dar, paradoxal, doleanţele gălăţenilor care locuiesc aici nu s-au schimbat prea tare. Marea suferinţă pe care cititorii noştri ne-au semnalat-o la precedenta discuţie despre probemele cartierului o constituie şi acum excedentul de maşini. Nu cele din trafic! Doar e zonă centrală şi e normal ca fluxul auto să fie unul pe măsură, iar pentru ele municipalitatea s-a îngrijit, făcând cel puţin din strada Brăilei o veritabilă ”pistă de avion”. E vorba de autoturismele parcate pentru care nu s-a găsit, deocamdată, nicio soluţie. Trotuarele, şi-aşa înguste, sunt şi acum gazde primitoare ale maşinilor proprietarilor de la blocuri ori ale celor aflaţi în tranzit prin zonă, asta ca să nu mai spunem de găurile din asfalt care pe distanţe nefiresc de scurte te fac să te întrebi dacă e mai bine să te încumeţi voiniceşte să mergi pe carosabil sau poate să te transformi în omul păianjen, escaladând zidurile blocurilor.
”Şi acum tot pe trotuar se parchează maşinile! E o zonă foarte aglomerată aici la Trei Star, înţelegem, dar nici din bloc nu se poate ieşi din cauza lor. Acum, de ceva timp, de când se face anveloparea, nu prea mai opresc decât seara, dar înainte era cumplit. Am tot făcut sesizări la Primărie să monteze nişte popice ca să nu se mai intre pe trotuar, dar nimic!”, ne spune Petrea Chiru, un gălăţean care locuieşte în zonă.
Este completat de un vecin, care stă chiar în blocul R4 şi care vine cu un exemplu concret al efectelor penibile la care dă naştere lipsa de preocupare. ”Chiar zilele trecute unui vecin bătrân din bloc i s-a făcut rău şi nu l-au putut scoate din cauza maşinilor decât pe braţe! Nu mai zic că nu se poate trece pe trotuar cu vreun cărucior sau ceva”, ne spune George Voicu, de 62 de ani.

Încă o staţie de taxiuri-problemă

Staţile de taxiuri par să fie un blestem în Galaţi din punct de vedere al modului în care sunt amplasate şi al modului în care deranjează atât traficul rutier cât şi accesul la parcările autorizate. Staţia de la Trei Star nu face excepţie, ea aflându-se perpendicular pe locul unde se afla o parcare veche de când blocurile de pe strada Roşiori, care duce spre complexul ”Ancora”.
”Nu pot să vă descriu ce înseamnă staţia asta aici. În primul rând, te împiedică să intri sau să ieşi din parcare. Eşti la mâna lor. În al doilea rând, îngustează străduţa asta, care şi aşa este aglomerată ca vai de ea. În al treilea rând, noaptea nu vă puteţi imagina ce auzim din gura taximetriştilor. Nu poţi sta cu geamul deschis. Dacă le atragi atenţia, ai încurcat-o. Nu mai zic că m-am trezit odată cu cauciucul de la maşină înţepat”, ne spune Constantin Călinescu, în vârstă de 70 de ani.
Acestea sunt părerile a doar câţiva dintre locatarii cartierului din centrul oraşului, dar suntem siguri că aceleaşi doleanţe le au majoritatea celor care ar vrea să vadă că taxele şi impozitele pe care le plătesc au rezultate consistente, durabile şi mai ales benefice în primul rând pentru oamenii care stau în această zonă. În speranţa că totuşi atenţia autorităţilor se va muta de la carosabil şi borduri şi spre locurile unde omul din Mazepa îşi parchează maşina sau merge cu piciorul, enumerăm, încă o dată, punctele nevralgice ale cartierului: trotuarele, pe ambele sensuri, cuprinse între Bănci şi Potcoava, zona cuprinsă între Trei Star şi Ancora şi chiar porţiunea de pe Brăilei unde s-au schimbat recent bordurile, în dreptul fostei Agenţii CFR: maşinile care o perioadă erau parcate pe banda unu, acum au învins în lupta cu noile borduri şi tronează din nou pe trotuare.

Citit 4005 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Iunie 2013 13:02

14 comentarii

 • postat de Costina
  Luni, 29 Iulie 2013 11:30
  5.13.201.***
  Dar de capacele de pe strada Brailei spre sensul de urcare,din dreptul Loto Prono,care au reanceput sa troncane in momentul cand trec zecile de masini spre Papadie,nu spune nimeni?cand se va remedia acest lucru?si cand vor dispare chioscurile de la Ancora,care sunt mizere,sunt foarte scumpe,si nici macar nu mai ai pe unde trece pe trotuar,?
  0
  0
  Raportează
 • postat de iliescu daniel
  Duminică, 21 Iulie 2013 22:03
  151.46.204.***
  dar de problema de la scoala28,de ce nu vorbeste nimeni?in fiecare dimineata,la 07.45,incep sa apara masini luxoase care poarta odraslele bogatasilor,cu parintii care incearca sa intre cu masina in clasa,daca este posibil,blocand toata strada,pentru 15 min.aceeasi poveste,cand se termina orele!!bunul simt este incompatibil cu luxul!cel putin in Romania!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nikolas
  Vineri, 21 Iunie 2013 11:06
  sunt mai multe taxiuri decat locuri de parcare pt ele.asta pt ca primaria percepe o taxa de licenta enorma(cea mai mare din tara),si de rest nu i intereseaza.bani sa iasa!uitati-va cum arata ultimul taxi din statie,cat de sigura poate fi calatoria cu asa masina?!populatia orasului a scazut cu 70.000 de mii de locuitori,nr de taxiuri a crescut cu 300.imaginati-va fiecare statie de taxi,fara vreo 10 masini....nu i asa ca parca se mai poate respira?gasiti vinovatii in ce-i ce ne conduc de 23 de ani.....si apoi votati-i din nou,ca o sa va dea,si o sa va faca,si o sa va dreaga....ca asa suntem noi ......Chiar asa,cum suntem noi galatenii???
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare
  Miercuri, 19 Iunie 2013 18:33
  @Radical:
  Daca cartierul ala plin de rahati de caini si garaje intre fiecare 2 blocuri e "select" atunci inseamna ca eu locuiesc intr-o cocina de cartier. Preturile de la chioschuri sunt cu cel putin 10% mai mari decat in oricare alta parte.
  Ce-l face "select" fata de alt cartier linistit ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radical
  Marți, 18 Iunie 2013 03:10
  Cartierul Mazepa este select pentru Galati.In oricare alta parte ar trece drept o periferie ponosita.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 17 Iunie 2013 21:15
  Edililor, cine v-or fi ales ca nu vreti sa faceti nimic bun pentru cetatenii orasului. Nu galatenii va platesc voua taxe si impozite? De ce dracu nu intelegeti ca trebuie sa fie curatenie , parcari, aer conditionat in autobuze, politie veterinara, ciinii si pisici maidaneze sterilizate, garaje desfiintate. Vrem sa fie aer curat in cartiere, sa fie curatate de buruieni si udate ca ne sufocam la 40 grade. Gasiti solutii, angajati oameni competenti si nu numai slugi care nu gindesc si nu-s in stare sa faca vreun proiect decit la cererea partidului, oricare ar fi ecesta. Toate institutiile statului sunt politizate si au angajati prea multi salariati prosti si pilosi, dar cu diploma, care-s sefi peste citiva chiar priceputi dar a caror parere nu mai conteaza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de iri
  Luni, 17 Iunie 2013 16:58
  catre taxi driver:din pacate nu are logica ce spui...daca statia de taxiuri ar fi in fata blocului meu si eu mi-as chema un taxi la scara,ar opri dupa statia de taxiuri deci ar trebui sa ma deplasez mai mult...:))))
  0
  0
  Raportează
 • postat de didi
  Luni, 17 Iunie 2013 13:26
  Daramati garajele din cartier si amenajati parcari, exemplu zona BR 5 (Banca Carpatica) şi in spate blocuri A1, A2, A3. Cei care locuiesc aici ( 200 apartamente) unde să parchezle maşinile? Ati schimbat si bordura pe strada Brăilei, deci acum nu se mai poate parca in zona bancii, acolo se putea lua putin din trotuar si se mai faceau cateva locuri de parcare dar la noi nu se face nimic cu cap.... De altfel ne plangem că nu sunt locuri de parcare, pentru ca nu suntem în stare sa gasim niste solutii de bun simţ.
  În spatele blocului BR5 vis a vis de blocul A1 tot spatiul verde a fost eliminat si s-au construit garaje.
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 17 Iunie 2013 12:54
  DESFIINTATI TAXIURIILE acesti jegmanari care iti iau de 10 oi mai mult decat transurbul pe aceeasi distanta si introduceti liniile de noapte! Asta e solutia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de taxi driver
  Luni, 17 Iunie 2013 10:07
  Irina,mon amour,io m-am pricopsit tot la un bloc din zona acu peste 30 de ani, si masini sunt acolo din imemoriale timpuri. Eu unul m-am saturat de taximetristii ce conduc masini ieftine imbracati in bermude si maiou si care fac legea rutiera pe sosele si in parcari sub pretextul obtinerii unui coltuc de paine. Stiu ca si daca locuiesti la blocul din statia de taxi dai tel sa vina masina la scara, asa ca eu cred ca taxiurile trebuie sa aiba statii in zone unde nu incomodeaza traficul sau parcarile supraaglomerate. De ex in fata sectiilor de politie sa hahaie cat vor si sa le strice somnul vajnicilor aparatori ai legii din tura de noapte,in parcarile carciumilor poate nimereste vreunul manga direct in masina lor, sau in fata sediilor institutiilor publice sa stea si functionarul la cheremul taximetristului sa se dea la o parte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 17 Iunie 2013 09:02
  Daramati garajele din cartier si amenajati parcari. Dasramati garajele din spatele tribunalui si amenajati parcare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de FELIX
  Luni, 17 Iunie 2013 08:07
  De taximetristi se inpiedica mai toata lumea- ca a fi taximetrist e un fel de golani adunati din toate colturile orasului, care in loc sa munceasca stau si taie frunze la ciini-mai usor sa iei bani nemunciti decit munciti!Ar trebui ca primaria sa fixeze statii de taxi iar cei care parcheaza aiurea sa li se blocheze roata cu caracatite,sa vezi apoi civilizatie!!!Cum lumea s-a invatat sa ia bilete de la parcometrele din oras, asa se vor invata minte si cu o corectie gen CARACATITA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hatamanul
  Luni, 17 Iunie 2013 01:15
  dar ghenele de gunoi plantate in mijlocul parcarii nu le=ati vazut?Nici jamaicanii care au transformat zona trei-star in tabara improvizata de corturi in care vand flori?Nici carciuma de la doi pasi de scoala 28?Nici garajele facute in parcarea de la R5?Dar mai multe stie directorul vostru care locuieste chiar la R5...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Irina
  Luni, 17 Iunie 2013 00:57
  eu locuiesc fix la 3 star si nu am observat in 5 ani de zile aceste muuuuulte masini parcate pe trotuar ,de care tot vorbiti voi ,incat nu are lumea loc sa treaca cu carutul pe trotuar.Si cred si eu ca mai sunt 2-3 masini parcate pe trotuar cand,dupa ce ca sunt putine locuri de parcare,s-au trezit cei de la rer sa ne mai priveze de 5 locuri de parcare pentru a amplasa tomberoane.Si intr-adevar taximetristii ingreuneaza tot traficul din zona aceasta.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.