Viaţa printre câini, gunoaie şi lipsă de civilizaţie în cartierul Ţiglina 1 (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Viaţa printre câini, gunoaie şi lipsă de civilizaţie în cartierul Ţiglina 1 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cândva mândria oraşului, cartierul a fost dat uitării de autorităţi * Câinii maidanezi fac legea, iar canalizările au devenit coşuri de gunoi


În ciuda modernizărilor făcute în Galaţi în ultimul timp, cartierul Ţiglina 1 a rămas aceeaşi ruină ca în urmă cu mai bine de un an de zie, când redactorii "Vieţii libere" făceau precedenta vizită în zonă. Nimic nou, nimic schimbat. Aceeaşi copaci uscaţi uitaţi de lume, aceleaşi trotuare găurite, câinii nu au dispărut, ci doar s-au înmulţit... Peisaj dezolant de toamnă, acoperit pe alocuri de frunzele căzute din pomii ce străjuiesc o arteră importantă din oraşul de la Dunăre.

Locuitorii din cartier au aceleaşi doleanţe ca şi acum un an. Unii dintre ei sunt atât de dezamăgiţi, încât refuză să mai spună ceva, pentru că sunt convinşi că oricum nimic nu se va schimba.

Strada Saturn este mereu animată, în ciuda faptului că oamenii care trec zilnic prin aceste locuri spun că le este din ce în ce mai teamă să circule prin zonă. “Câinii sunt la tot pasul. Trebuie să ocolim tot cartierul pentru a merge la serviciu sau la piaţă. Avem nepoţi şi copii şi ne este teamă să-i lăsăm singuri să vină de la şcoală, pentru că pot fi oricând atacaţi de maidanezi. În vechiul complex este un bărbat, Gheorghe, care creşte o mulţime de câini şi face foarte multă mizerie. E un om al străzii şi, uneori, ne este şi teamă să trecem pe lângă el. Să nu mai pomenesc şi de ceilalţi boschetari care îţi duc veacul pe stradă. Poliţiştii spun mereu că nu au ce să le facă. Aşa că ei îşi continuă viaţa pe unde apucă”, ne-a povestit doamna Lucica Gheonea.

Regele străzii… Gunoiul

Toţi cititorii "Vieţii libere" care au răspuns prezent la întâlnirea anunţată timp de o săptămână au semnalat aceleaşi probleme, semn că situaţia a ajuns la limita suportabilităţii. „Ne-am săturat de atâtea gunoaie. Este adevărat că avem şi mulţi oameni în zonă care au lipsit la lecţia de bun simţ şi aruncă gunoiul menajer pe unde apucă. Să mergeţi să vedeţi la fostul centru de transfuzii, că a fost transformat în container. Degeaba vine Ecosalul şi strânge, pentru că în maximum două zile totul e la fel. Aici ţine de noi ca oameni, de cei şapte ani de acasă să facem ceea ce trebuie şi să ne aruncăm gunoiul acolo unde trebuie”, ne-a povestit doamna Silvia Mihai.

Pe străzile din cartierul Ţiglina 1 gunoiul este la el acasă. Saci cu gunoi menajer, ambalaje, pungi, sticle sau cutii de bere sau de suc, toate şi-au găsit un colţ al lor. Ba mai mult, şi canalizările au devenit mici ghene de gunoi. „În unele cazuri este lipsă de civilizaţie. În altele, o scuză pentru că nu există coşuri de gunoi. Dacă mergeţi de aici, de la colţul pieţei, şi până la capătul trotuarului, spre strada Brăilei, nu veţi găsi niciun coş de gunoi”, ni s-a plâns o altă cititoare.

Amintiri şi nostalgie în vechiul complex

Vechiul complex, cândva premiat pentru arhitectură, ar primi acum cel mai mare premiu pentru mizerie. Cu ochii aţintiţi spre tavan şi teamă în suflet, gălăţenii îşi croiesc zilnic drum pe aici. Deşi afară nu a mai plouat de mult timp, în momentul vizitei noastre apa picura liniştită din tavanul complexului. Betonul deja măcinat stă mărturie că apa nu curge doar acum şi că problema datează de mult timp. Fostele spaţii comerciale au fost abandonate, doar pe ici pe colo mai găseşti un anunţ care avertizează că locul este de închiriat. Un comerciant mai curajos şi-a deschis un bar într-unul din aceste spaţii. Este singura umbră de civilizaţie din zonă.

Nostalgicii se opresc din când în când la centrul foto, în ferestrele căruia câteva poze cu miri fericiţi îţi fac cu ochiul. Mii de oameni şi-au făcut aici fotografii, amintirile fiind însă singurele care mai animă astăzi locul.

Tot din vremuri de demult a supravieţuit şi florăria. Pe aici încă mai trec cumpărători, veseli sau trişti, pentru a cumpăra un buchet de flori sau o jerbă.

După discuţiile avute cu cititorii noştri, după ce am bătut la pas fiecare trotuar găurit şi fiecare colţ de stradă uitată de mult de asfaltatori, concluzia a fost aceeaşi ca şi în urmă cu un an: cartierul are nevoie urgentă de modernizare. Gălăţenii din această zonă şi-au pierdut însă speranţa că noua conducere a municipalităţii le va schimba peisajul dezolant pe care îl văd zilnic de atâţia ani.

Citit 4283 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 10:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.