Viaţa printre câini, gunoaie şi lipsă de civilizaţie în cartierul Ţiglina 1 (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Viaţa printre câini, gunoaie şi lipsă de civilizaţie în cartierul Ţiglina 1 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cândva mândria oraşului, cartierul a fost dat uitării de autorităţi * Câinii maidanezi fac legea, iar canalizările au devenit coşuri de gunoi


În ciuda modernizărilor făcute în Galaţi în ultimul timp, cartierul Ţiglina 1 a rămas aceeaşi ruină ca în urmă cu mai bine de un an de zie, când redactorii "Vieţii libere" făceau precedenta vizită în zonă. Nimic nou, nimic schimbat. Aceeaşi copaci uscaţi uitaţi de lume, aceleaşi trotuare găurite, câinii nu au dispărut, ci doar s-au înmulţit... Peisaj dezolant de toamnă, acoperit pe alocuri de frunzele căzute din pomii ce străjuiesc o arteră importantă din oraşul de la Dunăre.
Locuitorii din cartier au aceleaşi doleanţe ca şi acum un an. Unii dintre ei sunt atât de dezamăgiţi, încât refuză să mai spună ceva, pentru că sunt convinşi că oricum nimic nu se va schimba.
Strada Saturn este mereu animată, în ciuda faptului că oamenii care trec zilnic prin aceste locuri spun că le este din ce în ce mai teamă să circule prin zonă. “Câinii sunt la tot pasul. Trebuie să ocolim tot cartierul pentru a merge la serviciu sau la piaţă. Avem nepoţi şi copii şi ne este teamă să-i lăsăm singuri să vină de la şcoală, pentru că pot fi oricând atacaţi de maidanezi. În vechiul complex este un bărbat, Gheorghe, care creşte o mulţime de câini şi face foarte multă mizerie. E un om al străzii şi, uneori, ne este şi teamă să trecem pe lângă el. Să nu mai pomenesc şi de ceilalţi boschetari care îţi duc veacul pe stradă. Poliţiştii spun mereu că nu au ce să le facă. Aşa că ei îşi continuă viaţa pe unde apucă”, ne-a povestit doamna Lucica Gheonea.

Regele străzii… Gunoiul

Toţi cititorii "Vieţii libere" care au răspuns prezent la întâlnirea anunţată timp de o săptămână au semnalat aceleaşi probleme, semn că situaţia a ajuns la limita suportabilităţii. „Ne-am săturat de atâtea gunoaie. Este adevărat că avem şi mulţi oameni în zonă care au lipsit la lecţia de bun simţ şi aruncă gunoiul menajer pe unde apucă. Să mergeţi să vedeţi la fostul centru de transfuzii, că a fost transformat în container. Degeaba vine Ecosalul şi strânge, pentru că în maximum două zile totul e la fel. Aici ţine de noi ca oameni, de cei şapte ani de acasă să facem ceea ce trebuie şi să ne aruncăm gunoiul acolo unde trebuie”, ne-a povestit doamna Silvia Mihai.
Pe străzile din cartierul Ţiglina 1 gunoiul este la el acasă. Saci cu gunoi menajer, ambalaje, pungi, sticle sau cutii de bere sau de suc, toate şi-au găsit un colţ al lor. Ba mai mult, şi canalizările au devenit mici ghene de gunoi. „În unele cazuri este lipsă de civilizaţie. În altele, o scuză pentru că nu există coşuri de gunoi. Dacă mergeţi de aici, de la colţul pieţei, şi până la capătul trotuarului, spre strada Brăilei, nu veţi găsi niciun coş de gunoi”, ni s-a plâns o altă cititoare.

Amintiri şi nostalgie în vechiul complex

Vechiul complex, cândva premiat pentru arhitectură, ar primi acum cel mai mare premiu pentru mizerie. Cu ochii aţintiţi spre tavan şi teamă în suflet, gălăţenii îşi croiesc zilnic drum pe aici. Deşi afară nu a mai plouat de mult timp, în momentul vizitei noastre apa picura liniştită din tavanul complexului. Betonul deja măcinat stă mărturie că apa nu curge doar acum şi că problema datează de mult timp. Fostele spaţii comerciale au fost abandonate, doar pe ici pe colo mai găseşti un anunţ care avertizează că locul este de închiriat. Un comerciant mai curajos şi-a deschis un bar într-unul din aceste spaţii. Este singura umbră de civilizaţie din zonă.
Nostalgicii se opresc din când în când la centrul foto, în ferestrele căruia câteva poze cu miri fericiţi îţi fac cu ochiul. Mii de oameni şi-au făcut aici fotografii, amintirile fiind însă singurele care mai animă astăzi locul.
Tot din vremuri de demult a supravieţuit şi florăria. Pe aici încă mai trec cumpărători, veseli sau trişti, pentru a cumpăra un buchet de flori sau o jerbă.
După discuţiile avute cu cititorii noştri, după ce am bătut la pas fiecare trotuar găurit şi fiecare colţ de stradă uitată de mult de asfaltatori, concluzia a fost aceeaşi ca şi în urmă cu un an: cartierul are nevoie urgentă de modernizare. Gălăţenii din această zonă şi-au pierdut însă speranţa că noua conducere a municipalităţii le va schimba peisajul dezolant pe care îl văd zilnic de atâţia ani.

Citit 4158 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 10:21

12 comentarii

 • postat de FRNKIE
  Sâmbătă, 02 Noiembrie 2013 13:56
  5.13.148.***
  CEL PUTIN 20 DE CAINI IN PARCUL DE SAHISTI..DACA NU ESTI ATENT NOAPTEA TE MANANCA DE VIU,CICA E CENTRUL ORASULUI:)....TREBUIE MODERNIZATA URGENT TIGLINA 1 CA E PACAT SA ARATE ASA......
  2
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Joi, 31 Octombrie 2013 14:24
  5.13.223.***
  Daca doriti sa va "distrati" in continuare , vizitati cel de al 2-lea complex comercial din Tiglina 1. Ma refer la (fostul) complex al francezilor o adevarata ruina , un pericol real pentru persoanele si copii care se joaca in zona , ceva de neimaginat...
  0
  0
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Joi, 31 Octombrie 2013 10:29
  79.116.109.***
  DL. PRIMAR SA SE ADUNE CANII COMUNITARI CA ESTE PLIN ORASUL!! SA SE DEMOLEZE TOATE CHIOSCURILE PARASITE DE ANI DE ZILE AMPLASATE DIRECT PE TROTUARE.... SA SE FACA UN PLAN DE ASFALTARE A ALEIILOR SI TROTUARILOR DIN CARTIERE CARE NU AU FOST ASFALTATE DE PE TIMPUL C...SA SE ADUNE TOATE MASINELE SI UTILAJELE PARASITE DIN CARTIERE... ATI PROMIS UN ORAS CURAT MODERN EUROPEAN... MAI AVETI UN AN SI INCEPETI CAMPANIA ELECTORALA..NU VREM SA FIM IARASI TRASI IN TEAPE ASA CUM A FACUT DUMITRU NICOLE PROSTIND PE GALATENI 3 MANDATE CONSECUTIVE...
  2
  0
  Raportează
 • postat de dana
  Marți, 29 Octombrie 2013 18:53
  82.63.199.***
  ciinii abandonati, miseria, aruncatul gunoiului, E REZULTATUL EDUCATIEI !!!!!!!!!si asa va fi in continuare ...
  din pacate.......avem tineri cu un comportament indecent !!!!!!!
  1
  1
  Raportează
 • postat de monitorizare caini maidanezi
  Marți, 29 Octombrie 2013 13:27
  158.169.9.***
  Faptul este ca, atata timp cat “izvorul” aparitiei cainilor maidanezi nu este stopat, celelalte solutii sunt doar temporare. Izvorul, recte abandonul si reabandonul (asa zisa “adoptie” dupa care cainele este rearuncat in strada) cainilor, este cel asupra caruia trebuie actionat cu fermitate.

  De asemenea, important este ca noi, cetatenii, sa raportam/sesizam orice agresiune ale cainilor maidanezi; online (http://www.caini-maidanezi.info) sau in mod oficial la adresele oficiale (ASPA, primarie. etc).
  1
  1
  Raportează
 • postat de Marian
  Marți, 29 Octombrie 2013 07:08
  89.136.6.***
  Dacă traversezi cartierul printre blocuri pe la ora 10, aici vezi cei mai mulți oameni tineri și în vârstă, în maieu și papuci la o discuție răcnită, sprijinind un copac sau cu sticla în mână ușurându-se în tufișuri. Nu au serviciu, nu au nimic de făcut în casă, nimic de reparat... Pur și simplu, taie frunză la câini. Și sunt mândri, se laudă că trăiesc așa.
  0
  4
  Raportează
 • postat de moralistul
  Luni, 28 Octombrie 2013 17:12
  5.13.128.***
  nici eu nu sunt de acord ca Gheorghe isi insira gunoaiele pe strada si nici nu iubesc asa tare cainii dar acest Gheorghe a luat un caine peste care a dat o masina si la omorat si sa dus sa il ingroape tinind-ul in spate.o intreb pe madam lucica daca ea ar face asa ceva vreodata?
  0
  3
  Raportează
 • postat de IATAN DORIN
  Luni, 28 Octombrie 2013 14:39
  89.137.139.***
  Felicitari pentru articol!!!!!!Noi vedem..dar autoritatlie locale..nu vad? au orbul gainilor?Sau vad numai in perioada electorala cand promit marea cu sarea si ..cersesc voturi? Sa vedeti cum arata COMPLEXUL FRANCEZI...fosta PIATA COVENTRY......si acolo s-au facut promisiuni...desarte....NIMIC!!!!! RUSINE!!!!!!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 28 Octombrie 2013 10:13
  79.116.110.***
  In permanenta in zona parcului de sahisti este o satra de caini, care mai ales seara, bantuie zona. Mereu cand vin seara acasa trebuie sa fiu cu ochii in 4. Eventual sa traversez de pe o strada pe alta in functie de unde sunt cainii. Cat despre gheorghe... are obiceiul sa-si insire gunoaiele peste tot. Zonele pe unde isi aseaza taraba arata ca niste gropi de gunoi.
  3
  6
  Raportează
 • postat de gabi
  Luni, 28 Octombrie 2013 10:05
  109.102.89.***
  "Vaaaiii, ce mizerie e!!!" dar cati dintre cei care exclama nu-si arunca gunoaiele pe jos??? M-am saturat de lupi moralisti!! In ceea ce-l priveste pe Gheorghe, om al strazii, nu stiu de ce se sperie cucoanele asa de rau ca eu il stiu de vreo 15-20 de ani si isi vede de treburile lui! Dar, de, strica aspectu' Tiglinei! Ar trebui amenzi usturatoare pentru cei care sunt certati cu bunul simt si uita ca gunoaiele nu se arunca pe unde apuca si, daca n-au bani sa le platesca, sa mature strazile vreo 2-3 luni!
  0
  16
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 28 Octombrie 2013 09:43
  5.13.132.***
  problema este ca si autoritatile au mentalitate de imputiti.
  1
  12
  Raportează
 • postat de S23
  Luni, 28 Octombrie 2013 09:24
  79.23.194.***
  Mentalitatea unor romani trebuie schimbata, degeaba va plangeti de autoritati, ce sa faca ele cand unii au mentalitate de imputiti
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.