Ţiglina II, jungla cu pretenţii de cartier select (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ţiglina II, jungla cu pretenţii de cartier select (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zona liniştită cuprinsă între Brăilei - Coşbuc - Crizantemelor - Constructorilor şi-ar merita poate mai mult statutul de ”cartier bun” dacă cineva s-ar ocupa de parcurile lăsate în paragină sau de sutele de garaje care formează un conglomerat de beton în inima aşezării


În urmă cu 15-20 de ani, cartierul Ţiglina II venea tare din urmă în ierarhia zonelor rezidenţiale din Galaţi în care era bine şi frumos să locuieşti. Poziţionarea centrală, vegetaţia abundentă, accesul facil la mijloacele de transport în comun, învecinarea cu zona comercială din Ţiglina 1 şi nu în ultimul rând cu numeroase şcoli şi licee, printre care şi una din cele mai bune unităţi de învăţământ din judeţ - Liceul Pedagogic - au făcut din Ţiglina II unul din polii preferaţi de gălăţenii dornici să-şi achiziţioneze un apartament. Ultimii ani, însă, au însemnat o îmbătrânire a cartierului, nu atât sub aspectul populaţiei care îl locuieşte, ci mai ales al neglijenţei care domneşte printre blocurile acestuia. Dacă municipalitatea s-a ocupat în rânduri repetate de străzile care delimitează aşezarea, nu acelaşi lucru se poate spune despre spaţiile verzi, parcurile, mobilierul din zonele care ar trebui să fie de joacă şi agrement sau trotuare.

La concurenţă cu bălăriile şi câinii

În astfel de stări jalnice se află, bunăoară, cele patru miniparcuri din spatele blocurilor H, spaţii de care s-ar putea bucura sute de locatari din zonă. Numai că acest lucru nu este posibil din cauza paraginei. Mesele de ping-pong vechi de decenii au fost degradate, băncile, puţine câte mai sunt, abia se ţin pe picioare, gunoaiele stăpânesc spaţiul verde oricum inundat de bălării.
"În spatele blocului B2 este un teren viran. De ani de zile spunem. Suntem mulţi bătrâni, mulţi copii, vrem şi noi un parc. S-a făcut o circulară, pe care a pus-o Poliţia Locală pentru cei care au câini şi îi scot la plimbare. Nu am văzut niciun poliţist care să-i întrebe dacă au făraş sau măturică. Trecem pe lângă ei, dacă le spunem ceva ne înjură, ba mai mult s-ar putea să luăm şi bătaie. Ei ies cu câinii, iar noi, bătrânii şi copiii, nu avem loc. E numai mizerie de câine. Vin copiii la policlinica din cartier şi n-au unde să stea. Dacă tot s-a făcut o circulară, nu facem ceva? Vara se joacă fotbal acolo şi e un praf de nedescris, iar apoi vin cei cu câinii. Unii au şi câte trei câini”, ne-a spus, supărată, Elena Ichim, o locatară de la blocul B2.

Garaje şi garduri rupte

Omenii care locuiesc în Ţiglina II şi deţin maşini trebuie să se considere norocoşi dacă au garaj. Dacă nu, trebuie să se descurce pentru un loc de parcare, deoarece spaţiile unde îşi pot lăsa maşina sunt extrem de puţine, iar accesul la unele locuri a fost blocat cu stâlpi. Unii, mai descurcăreţi, au mai rupt câte un gard sau au distrus ceva vegetaţie ca să-şi facă loc pentru maşină, stricând aspectul cartierului şi atrăgând antipatia vecinilor.
”Vrem ca domnul primar să vină şi la noi în cartier, să vadă garajele din spate şi cum s-a stricat aici în faţă. Uitaţi-vă! Garduri rupte şi stricate pentru a fi parcate maşini”, spune Damian Niţă.
Oamenii şi-ar dori mai multe locuri de parcare, chiar dacă asta ar însemna împuţinarea garajelor ce domină centrul cartierului. Crearea unor locuri pentru maşini nu ar fi o idee inoportună, mai ales dacă ţinem cont de aglomeraţia care se formează în zona Liceului Pedagogic sau la magazinul Orange.

"S-au tăiat copacii care nu trebuiau tăiaţi"

Tunşi la stradă, lăsaţi de izbelişte în cartier. Cam aşa ar putea fi tradusă operaţiunea de tundere a copacilor din zona Ţiglina II, care a avut drept scop declarat o îmbunătăţire a aspectului general al vegetaţiei stradale, dar şi coroane uniforme şi bogate pentru copaci. Ceea ce au omis cei de la Administrarea Domeniului Public a fost utilitatea tăierii coroanelor copacilor. Dacă de cosmetizare au beneficiat, fără discriminare, toţi arborii de pe Brăilei, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei din interiorul cartierului, unde sunt mulţi copaci bătrâni, dar neatinşi de mâna şi fierăstrăul edilitar.
"Printre blocuri, sunt foarte mulţi copaci bătrâni care pot provoca accidente. Între blocurile C 13 - C14 - C15 sunt nişte copaci din care se rup crengi la fiecare bătaie de vânt mai puternică. Am tot făcut adrese la Primărie să vină să îi taie sau măcar să tundă crengile uscate, dar nimic. Au fost tăiaţi teii ăştia de pe Brăilei, dar printre blocuri nimic. Parcă acolo nu ar fi domeniu public", ne-a spus Mihai Butincu.
De la un alt locatar aflăm că nici la solicitarea de a se curăţa sau tăia arbori uscaţi nu se răspunde după aşteptări. ”Conducerea de la Colegiul ”Mihail Kogălniceanu” a făcut cerere să se taie nişte copaci uscaţi de lângă şcoală. Au venit, s-au uitat şi au tăiat vreo trei copaci verzi, iar cei uscaţi stau şi acum acolo, putând oricând să se rupă dacă bate vântul mai tare”, explică Damian Niţă.
Şi dacă arborii uscaţi au fost lăsaţi să se dezintegreze pe cale naturală, tot pe cale naturală pare a fi aşteptată şi răsărirea unor noi copaci în locul celor care au fost scoşi din rădăcini. De la CEC până la intersecţia Brăilei cu Constructorilor cel puţin, este plin de găuri ”inestetice”, lăsate de izbelişte. ”Unii copaci au fost tăiaţi de la rădăcină şi au rămas gropile. Încolo, spre IPJ, sunt numai găuri de unde au fost scoşi copacii şi nu s-a mai plantat nimic”, ne spune indignat acelaşi locatar.

Citit 8077 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 17:01

11 comentarii

 • postat de cici
  Duminică, 08 Decembrie 2013 19:57
  5.13.152.***
  In Tiglina ll pe strada constructorilor in spatele complexului PROFI, exista un garaj unde zi lumina se repara masini ,este detinut de Padina Ionut care lucreaza la negru, a inebunit cartierul cu zgomotul de motoare, muzica si voia buna primeaza .oare ce fac cei de la sectia de Politie ll care vegheaza la linistea cetatenilor?
  3
  1
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 02 Decembrie 2013 22:48
  5.13.169.***
  Ar mai fi de completat....de exemplu barul isi desfasoara activitatea intr-un garaj si cu extindere chicioasa chiar pe straduta de langa orange, intre blocurile M1 si M2 se mai poate turna ciment pentru inca 1-2 locuri de parcare chiar in fata unui chiosc non-stop. In fata blocului C19 s-a frezat si asfaltat o portiune acum vreo luna....nu se putea asfalta si langa pentru a indeplini efectiv ca si zona de parcare avand in vedere ca sunt caramizi si pietris adus de oamenii acelui bloc pentru a-si parca acolo masinile pe "spatiul verde" ?
  1
  2
  Raportează
 • postat de Cooperativa
  Luni, 02 Decembrie 2013 20:18
  5.13.198.***
  In Tiglina 2 locuieste marele cetatean de onoare al orasului Rainea. Un parazit ordinar,care l-a durut in anus de distrugerea cartierului si a orasului de catre porkul Durbaca. A incasat 23 de ani banii de la CL si a traversat strada la Bubu.Un puroi pentru Galati. (arbitrajul si fotbalul au fost afaceri personale fara a ajuta acest oras cu nimic)
  1
  2
  Raportează
 • postat de satul de mizerie
  Luni, 02 Decembrie 2013 15:27
  5.13.164.***
  Dar in fata la agatour nu se putea face o poza?? Poate vede so domnul primar cum greii de la agatour blocheaza trotuarul cu lumuzinele...alooo domn primar..traim intr.un oras infect
  0
  6
  Raportează
 • postat de gabio-E3
  Luni, 02 Decembrie 2013 12:12
  89.136.7.***
  Mai lasati-ne cu pensionarii si cu parerile lor ca din 90 au tot votat pt o sacosa electorala si de asta suntem unde suntem.....pt mine tiglina 2 este locul copilariei si nu as da aceasta zona pt nimic in lume...DA pt garaje daramate si facute parcari...DA pt mentinerea curateniei si DA pt reamenajarea si asfaltarea anumitor zone din cartier....inca un lucru f.important este ca oamenii trebuie sa inteleaga niste chestii elementare cum ar fi....sarbatorile galatiului--faleza blocata--hai sa mai circulam cu mijloacele de transport in comun sa nu mai aglomeram circulatia dar comoditatea nu ne lasa
  1
  12
  Raportează
 • postat de stefan
  Luni, 02 Decembrie 2013 08:59
  89.137.221.***
  Un cartier frumos. Articolul este aiurea. Exceptand garajele care au cam sufocat cartierul....restul nu se verifica. Caini sunt, dar la un nivel suportabil si majoritatea sterlizati. Buruieni...nu. Sunt gradinile de bloc unde e normal sa creasca vegetatie. Suntem satui de betoane. Diaca mai insistati gaseati si locatari suparati si de cantecul pasarelelor sau de lumina soarelui. Viata Libera a dat iarasi cuvantul pensionarilor. Mai lasati-ne. DEMOLATI GARAJELE!!!!!!!!!!!!!
  9
  4
  Raportează
 • postat de alice
  Luni, 02 Decembrie 2013 07:56
  5.13.134.***
  plin de garaje unde isi dep[opziteaza butoaiele cu vin , muraturi si masini murdare.....mizerabil..
  2
  13
  Raportează
 • postat de iulius
  Luni, 02 Decembrie 2013 06:39
  5.13.220.***
  Si ce-i mai important parcul sau parcarea?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Urâți oameni adunați în Primărie, Corabia Nebunilor după titlul unei cărți.
  Luni, 02 Decembrie 2013 01:23
  109.99.195.***
  Cartierele Țiglina Unu și Țiglina Doi sunt asemănătoare în a mizeriei debordante afișate, fiecare face ce-i crapă capul, bătaie de joc, GARAJEEEE a nesimțiri instalate cu aprobarea nesimțiri de la Primărie emanare ce nu-i duc capul, parcă au venit cu pluta pe Dunăre din ghetoul mizeri umane, din gunoi apăruți pentru a lor proiecte cu viziuni împuțite de a lor gândire de doi neuroni activi. Voi ăștia din Primăria Galați sunteți născuți în Galați sau ați venit cu marea industrializare de pe arătură adunați cu arcanul la grămadă, ineficienți în astă viață, ascunși ca șobolanii prin în a încăperilor Primăriei pentru un blid de mâncare ''superioară''. Urâțenia voastră este reflectată de urâțenia cartierelor Țiglina Unu și Doi, cartiere foarte frumoase odinioară înainte de '89.
  1
  14
  Raportează
 • postat de danieto
  Luni, 02 Decembrie 2013 01:16
  79.116.108.***
  Nu locuiesc in tiglina 2 .Lipsa parcarilor este o problema la nivel de oras.Toata lumea vrea parcuri si spatii verzi,dar vrem si noi parcari pt masini .
  5
  14
  Raportează
 • postat de danieto
  Luni, 02 Decembrie 2013 01:07
  79.116.108.***
  Facem parcuri la fiecare scara. De ce sa nu facem parcari ? Toata lumea vrea parc in fata blocului.dar noi care avem masini si platim impozit la stat unde parcam masinile?
  7
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.