Ţiglina II, jungla cu pretenţii de cartier select (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ţiglina II, jungla cu pretenţii de cartier select (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zona liniştită cuprinsă între Brăilei - Coşbuc - Crizantemelor - Constructorilor şi-ar merita poate mai mult statutul de ”cartier bun” dacă cineva s-ar ocupa de parcurile lăsate în paragină sau de sutele de garaje care formează un conglomerat de beton în inima aşezării


În urmă cu 15-20 de ani, cartierul Ţiglina II venea tare din urmă în ierarhia zonelor rezidenţiale din Galaţi în care era bine şi frumos să locuieşti. Poziţionarea centrală, vegetaţia abundentă, accesul facil la mijloacele de transport în comun, învecinarea cu zona comercială din Ţiglina 1 şi nu în ultimul rând cu numeroase şcoli şi licee, printre care şi una din cele mai bune unităţi de învăţământ din judeţ - Liceul Pedagogic - au făcut din Ţiglina II unul din polii preferaţi de gălăţenii dornici să-şi achiziţioneze un apartament. Ultimii ani, însă, au însemnat o îmbătrânire a cartierului, nu atât sub aspectul populaţiei care îl locuieşte, ci mai ales al neglijenţei care domneşte printre blocurile acestuia. Dacă municipalitatea s-a ocupat în rânduri repetate de străzile care delimitează aşezarea, nu acelaşi lucru se poate spune despre spaţiile verzi, parcurile, mobilierul din zonele care ar trebui să fie de joacă şi agrement sau trotuare.

La concurenţă cu bălăriile şi câinii

În astfel de stări jalnice se află, bunăoară, cele patru miniparcuri din spatele blocurilor H, spaţii de care s-ar putea bucura sute de locatari din zonă. Numai că acest lucru nu este posibil din cauza paraginei. Mesele de ping-pong vechi de decenii au fost degradate, băncile, puţine câte mai sunt, abia se ţin pe picioare, gunoaiele stăpânesc spaţiul verde oricum inundat de bălării.

"În spatele blocului B2 este un teren viran. De ani de zile spunem. Suntem mulţi bătrâni, mulţi copii, vrem şi noi un parc. S-a făcut o circulară, pe care a pus-o Poliţia Locală pentru cei care au câini şi îi scot la plimbare. Nu am văzut niciun poliţist care să-i întrebe dacă au făraş sau măturică. Trecem pe lângă ei, dacă le spunem ceva ne înjură, ba mai mult s-ar putea să luăm şi bătaie. Ei ies cu câinii, iar noi, bătrânii şi copiii, nu avem loc. E numai mizerie de câine. Vin copiii la policlinica din cartier şi n-au unde să stea. Dacă tot s-a făcut o circulară, nu facem ceva? Vara se joacă fotbal acolo şi e un praf de nedescris, iar apoi vin cei cu câinii. Unii au şi câte trei câini”, ne-a spus, supărată, Elena Ichim, o locatară de la blocul B2.

Garaje şi garduri rupte

Omenii care locuiesc în Ţiglina II şi deţin maşini trebuie să se considere norocoşi dacă au garaj. Dacă nu, trebuie să se descurce pentru un loc de parcare, deoarece spaţiile unde îşi pot lăsa maşina sunt extrem de puţine, iar accesul la unele locuri a fost blocat cu stâlpi. Unii, mai descurcăreţi, au mai rupt câte un gard sau au distrus ceva vegetaţie ca să-şi facă loc pentru maşină, stricând aspectul cartierului şi atrăgând antipatia vecinilor.

”Vrem ca domnul primar să vină şi la noi în cartier, să vadă garajele din spate şi cum s-a stricat aici în faţă. Uitaţi-vă! Garduri rupte şi stricate pentru a fi parcate maşini”, spune Damian Niţă.

Oamenii şi-ar dori mai multe locuri de parcare, chiar dacă asta ar însemna împuţinarea garajelor ce domină centrul cartierului. Crearea unor locuri pentru maşini nu ar fi o idee inoportună, mai ales dacă ţinem cont de aglomeraţia care se formează în zona Liceului Pedagogic sau la magazinul Orange.

"S-au tăiat copacii care nu trebuiau tăiaţi"

Tunşi la stradă, lăsaţi de izbelişte în cartier. Cam aşa ar putea fi tradusă operaţiunea de tundere a copacilor din zona Ţiglina II, care a avut drept scop declarat o îmbunătăţire a aspectului general al vegetaţiei stradale, dar şi coroane uniforme şi bogate pentru copaci. Ceea ce au omis cei de la Administrarea Domeniului Public a fost utilitatea tăierii coroanelor copacilor. Dacă de cosmetizare au beneficiat, fără discriminare, toţi arborii de pe Brăilei, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei din interiorul cartierului, unde sunt mulţi copaci bătrâni, dar neatinşi de mâna şi fierăstrăul edilitar.

"Printre blocuri, sunt foarte mulţi copaci bătrâni care pot provoca accidente. Între blocurile C 13 - C14 - C15 sunt nişte copaci din care se rup crengi la fiecare bătaie de vânt mai puternică. Am tot făcut adrese la Primărie să vină să îi taie sau măcar să tundă crengile uscate, dar nimic. Au fost tăiaţi teii ăştia de pe Brăilei, dar printre blocuri nimic. Parcă acolo nu ar fi domeniu public", ne-a spus Mihai Butincu.

De la un alt locatar aflăm că nici la solicitarea de a se curăţa sau tăia arbori uscaţi nu se răspunde după aşteptări. ”Conducerea de la Colegiul ”Mihail Kogălniceanu” a făcut cerere să se taie nişte copaci uscaţi de lângă şcoală. Au venit, s-au uitat şi au tăiat vreo trei copaci verzi, iar cei uscaţi stau şi acum acolo, putând oricând să se rupă dacă bate vântul mai tare”, explică Damian Niţă.

Şi dacă arborii uscaţi au fost lăsaţi să se dezintegreze pe cale naturală, tot pe cale naturală pare a fi aşteptată şi răsărirea unor noi copaci în locul celor care au fost scoşi din rădăcini. De la CEC până la intersecţia Brăilei cu Constructorilor cel puţin, este plin de găuri ”inestetice”, lăsate de izbelişte. ”Unii copaci au fost tăiaţi de la rădăcină şi au rămas gropile. Încolo, spre IPJ, sunt numai găuri de unde au fost scoşi copacii şi nu s-a mai plantat nimic”, ne spune indignat acelaşi locatar.

Citit 8505 ori Ultima modificare Marți, 03 Decembrie 2013 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.