Zona Ancora n-a scăpat de mizerie, chioşcuri şi garaje

Zona Ancora n-a scăpat de mizerie, chioşcuri şi garaje
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La mai bine de un an de la primul reportaj în cartierul Mazepa, zona Ancora, piaţa este la fel de neîncălzită, tot numai cu două tarabe şi cu aceeaşi lipsă a toaletei * Chioşcarii ocupă trotuarul cu maşini, tarabe şi mizerie


Pe lângă vizitele aferente campaniei noastre - „Viaţa liberă” în cartierul tău - am mai scris despre problemele locuitorilor de aici şi cu alte ocazii, fie pornind de la observaţii ale reporterilor noştri, fie de la sesizări punctuale ale oamenilor care, lucrând conform unui program obişnuit de birou, nu pot fi prezenţi la întâlnirile programate dimineaţa. Aproape nu există săptămână să nu fim întrebaţi, telefonic, de către locuitori din acest cartier, de ce nu se dărâmă odată chioşcurile, de ce garajele au rămas tot la locul lor, deşi s-au făcut numeroase sesizări pe această temă către Primărie. Din păcate, răspunsurile la aceste probleme nu ne aparţin, ci aparţin autorităţilor. Noi doar le-am reflectat, şi de această dată, aşa cum am făcut-o mereu. În ce măsură deciziile care urmează să se ia vizavi de această zonă vor fi luate mai repede sau mai târziu, este la latitudinea autorităţilor locale.

Cu trotuare sfărâmate şi cu o piaţă pe moarte, cartierul Mazepa, zona Ancora a mai scăpat de găştile de zurbagii, de care se plângeau cetăţenii anul trecut, dar nu a scăpat de mizerie, chioşcuri şi garaje. Cu siguranţă, vor exista în continuare nemulţumiri, atâta timp cât un cartier central al oraşului, dealtfel destul de scump, atât din punct de vedere al locuinţelor, cât şi al costului vieţii, în general – nu e un secret pentru nimeni că piaţa de aici este, de fapt, cea mai scumpă din tot oraşul, cu toate că nu oferă aceeaşi bogăţie de marfă – va rămâne sufocat de maşinile parcate pe ambele părţi ale străzilor înguste, fiindcă locurile unde ar fi trebuit să fie parcări sunt ocupate – legal sau nu – de garaje. Cartierul Mazepa este văzut dintotdeauna ca un cartier select, prin zona centrală în care este situat, dar şi prin taxele şi impozitele pe care locuitorii trebuie să le plătească pornind de la harta fiscală. Dar, pe cât este de scump cartierul, pe atât de mari sunt bubele. La o simplă plimbare pe jos, îţi dai seama că nu este diferit cu nimic faţă de cartierele mărginaşe, decât poate prin taxele mai mari şi prin faptul că oamenii care trăiesc aici au acces uşor la toate liniile de transport.

Piaţa cu doi precupeţi şi fără toaletă

Piaţa Ancora constă, de vreo câţiva ani, mai mult în cele patru bodegi, multe chioşcuri şi în câteva tarabe, majoritatea goale. Pe lângă faptul că piaţa nu este acoperită, iar cele două – trei precupeţe care îşi mai vând marfa acolo trebuie să îndure un frig din ce în ce mai mare,  acestea nu au acces nici măcar la toaletă. Dacă anul trecut, în vară, vânzătoarele remarcau lipsa WC-ului şi împuţinarea din ce în ce mai mult a celor care aleg să îşi vândă produsele acolo, acum, după un an, se pare că nimic nu s-a schimbat. "Înainte era plină piaţa asta, acum mai suntem doi-trei. Au plecat toţi, spre alte pieţe unde s-a mai făcut câte ceva. Eu vin de zece ani aici, sunt din Vânători, şi nu m-am îndurat să plec. Mi-am făcut clienţii mei şi mă chinui aşa, dar condiţiile sunt sub orice critică. Nici măcar WC nu mai avem, era unul ecologic în partea cealaltă a complexului, dar l-au luat. Unde să ne ducem noi, amărâţii ăştia care stăm aici? În boscheţi?", se plângea o doamnă atunci. Acum, administratorul pieţei,  Căpăţână Anica, remarcă aceleaşi lucruri. „Nu există WC ecologic, iar în perimetrul pieţei eu nu pot să amplasez, nu am autorizaţie de mediu. Ar trebui o piaţă închisă, cu toaletă, cu tot ce trebuie”, a spus administratorul care tocmai venise să îşi verifice precupeţele.

Mizerie pe trotuar

Cetăţenii care locuiesc în zona Pieţei Ancora sunt nemulţumiţi de numărul mare de chioşcuri în zonă cu toată că există un magazin Profi care are toate produsele pe care le au chioşcurile, ba chiar mai multe. Nu numai că nu mai este cazul ca acele chioşcuri să continue să existe, potrivit acestora, dar mai fac şi mizerie şi ocupă tot trotuarul şi parcarea. „Sunt persoane care au acaparat tot complexul şi toată parcarea. Dacă tot s-a deschis Profi, de ce mai avem nevoie şi de chioşcurile acestea? Ce e cu mizeria asta? Mi-e scârbă să trec pe aici. Consider că ar fi mai bine dacă ar fi demolate chioşcurile de aici. Avem Profi. Promisiuni. Nu se ia nicio măsură în zona Ancora. Nu a luat nici fostul primar, nici acesta. Nu ştiu ce se întâmplă”, ne-a spus doamna Paulina Anton, 57 de ani, care stă în cartier de 35 de ani. În legătură cu chioşcurile, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, spune că rezolvarea problemei chioşcurilor este în pregătire. „Vom anunţa într-un timp scurt ce anume vom face acolo şi cum. Vrem ca zona să arate civilizat”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt. Totodată, Ivan Constantin, de 76 de ani, spune că în mod normal aprovizionarea unui magazin trebuie să se facă prin spatele acestuia, să existe o rampă, dar toate aceste chioşcuri nu au aşa ceva. „Cât priveşte alimentarea magazinelor, acestea ar trebui să aibă rampă în spate, iar cele care nu au nu trebuia să fi primit autorizaţie”, ne-a spus acesta, nemulţumit fiind şi de numărul mare de maşini care vin să aprovizioneze magazinele staţionând pe trotuarul şi aşa îngust. După Neculai Dobre, nemulţumit şi el de staţionarea zilnică pe trotuar a maşinilor care vin să aducă marfă la chioşcuri, magazinele provizorii sunt şi cele mai mari producătoare de mizerie, o mizerie care nu este strânsă de nimeni. Ba mai mult, în zilele de vară, potrivit cetăţeanului, unii patronii îşi întind în faţa chioşcurilor tarabele pe tot trotuarul. „Cred că comercianţii ar trebui să facă curat. Proprietara magazinului adună bidoane cu apă pentru câini. Trotuarul este mai liber acum, dar în vară ocupă trei sferturi din trotuar. Aduce şi flori. Chioşcarii nu mătură în jurul chioşcurilor. Una dintre patroane îl mătură într-un colţ, dar nu este ridicat de nimeni, îl lasă aici”, a spus domnul Dobre. Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, fiecare comerciant avea obligaţia să se ocupe de curăţenie în zona lui, dar pentru că au fost sesizări, de săptămâna trecută societatea a hotărât să se ocupe de problemă. „Într-adevăr cădea în sarcina celor de la chioşcuri, dar pentru că acolo există un trafic intens şi este în centru, de joi avem un om care să se ocupe de zonă”, ne-a declarat directorul.

Citit 4812 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.