MICRO 21, sufocat de BURUIENI înalte cât un om (FOTO)
Foto: Foto: Corina Dobre

MICRO 21, sufocat de BURUIENI înalte cât un om (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dezolant, învechit, prăfuit şi ponosit, dar mai ales uitat, aşa arată Micro 21, unul dintre microraioanele care formează cartierul Dunărea din Galaţi


Străduţele şi trotuarele din cartier sunt atât de degradate, încât după un raid în zonă trebuie să te descalţi pentru a te scutura de praf şi pietricele. Spaţiul verde din cartier este reprezentat, în mare parte, de bălării. Parcul de lângă Selgros, pe care Ecosal se lăuda, în luna iulie, că-l reabilitează, este sufocat de buruieni!

Dacă nu te rezumi doar la a-l privi de la distanţă ori dintr-o scurtă trecere pe strada Oţelarilor şi te hotărăşti să-l străbaţi la pas, Micro 21 îţi oferă privelişti pe care, cu siguranţă, cei mai mulţi dintre europenii civilizaţi le-au văzut doar în fotografii ori în filme horror. Nu este de mirare de ce şi cei mai mulţi dintre oamenii pe care i-am întâlnit în raidul nostru prin cartier sunt profund nemulţumiţi, trişti şi demoralizaţi.

Pământ şi praf de două degete în loc de ciment

Că autorităţile au uitat, în ultimii ani, de cartierele periferice nu trebuie să ne-o spună oamenii care locuiesc în zonă. Este de ajuns să vezi starea extrem de proastă a multor străduţe şi trotuare din Micro 21. În timp ce străzile dintre blocuri sunt pline de găuri şi fisuri, un calvar pentru gălăţenii care deţin autoturisme, trotuarele şi aleile din cartier sunt măcinate de vreme şi indiferenţă, astfel că,în nenumărate zone, acestea sunt reprezentate acum doar de fâşii de pământ amestecat cu pietre, pietricele şi, pe alocuri, bucăţi din cimentul sfărâmat. Ba mai mult, pe trotuare, din loc în loc, întâlneşti şi buruieni, plantelor nefiindu-le deloc greu să se dezvolte în aceste condiţii.

,,Galaţiul moare încet, dar sigur. Şi, din păcate, nimeni nu face nimic pentru acest oraş. Eu m-am săturat de vorbe. Vorbe şi planuri am tot avut de la Revoluţie încoace. Şi priviţi rezultatul, uitaţi-vă în jur! Doar de atât este nevoie pentru a putea măsura mocirla în care ne zbatem", ne-a spus un domn care locuieşte în cartier.

 

 

Nici clădirile din Micro 21 ori faţadele blocurilor nu arată cu mult mai bine. Pe cele reabilitate şi întreţinute, din păcate, le poţi număra cu uşurinţă pe degete. În schimb, multe dintre imobilele din cartier sunt neîngrijite, mâzgălite, învechite, iar pereţii unora dintre blocuri au urme de mucegai. Este drept că, privindu-le, gândul te duce automat la nivelul de trai al oamenilor, la sărăcia în care se zbat sute de familii, dar şi la indiferenţa celor care ne conduc. Pe de altă parte, privind mâzgăliturile de pe pereţi şi gunoaiele care zac în apropierea unor blocuri, dar şi în scări, te gândeşti că şi oamenii au partea lor de vină pentru peisajul dezolant pe care ţi-l oferă inima cartierului Micro 21. Şi pentru ca peisajul să fie complet, blocurile vechi şi ponosite sunt îngrădite de garduri improvizate de unii dintre cetăţenii care şchioapătă la capitolul viziune, fiind împrejmuite cu sârme ruginite şi bucăţi de fier.

Nimeni nu mai taie bălăriile

Cartierul este mai curat, au recunoscut-o chiar şi cei care locuiesc de zeci de ani în Micro 21, însă este năpădit de bălării. Buruienile nu au fost lăsate să crească doar în gropile de pe trotuare şi alei, ci şi pe marginea străzilor, în apropierea garajelor, dar, mai ales, în puţinele zone verzi de care se pot bucura oamenii. Un gălăţean care locuieşte la blocul N6 ne-a spus că iarba nu a mai fost cosită de foarte mult timp, dovadă şi bălăriile care s-au extins chiar în apropierea blocului: ,,Mai de mult, după ce au tăiat-o, au lăsat-o sub formă de grămezi tot aici. Nu a venit nimeni să o ridice. În urmă cu un an, chiar doi, veneau cu un tractor, încărcau tot şi plecau. Cred că se doreşte ca buruiana asta să ţină loc de spaţiu verde".

 

 

De altfel, bărbatul nu s-a declarat deloc surprins că autorităţile nu sunt la curent cu nevoile şi problemele oamenilor şi nu monitorizează ce se întâmplă în cartiere, întrucât, nu de puţine ori, chiar acesta a făcut demersuri pentru ca parcarea din faţa blocului N6 să fie asfaltată, însă s-a lovit de fiecare dată de indiferenţă. Oamenii au mai pus mână de la mână şi au asfaltat-o, însă, în lipsa unor materiale de calitate şi a unor utilaje, parcarea este acum la pământ şi doar din loc în loc se mai văd urme de asfalt. Totodată, în imediata apropiere a locului în care oamenii îşi parchează maşinile este şi o canalizare fără capac, care, de fiecare dată când plouă abundent, refulează, iar parcarea se transformă într-o baltă. ,,Am vorbit cu cei de la Apă Canal şi mi-au spus că nu au ce le trebuie, nu au materiale. Asta a fost scuza lor", ni s-a explicat.

Bomboana de pe colivă: parcul de lângă Selgros

Pentru că reprezentanţii Ecosal promiteau, în urmă cu o lună, că se ocupă de cosmetizarea parcului de lângă Selgros şi că acţiunea avea să dureze doar câteva zile, am fost curioşi să vedem cât de bine arată acum locul de joacă şi de relaxare al zecilor de copii şi părinţi. Doar lianele mai lipsesc din parcul de lângă Selgros pentru ca peisajul junglei urbane să fie complet. Asta pentru că locul este plin de buruieni care, pe alocuri, depăşesc chiar şi un metru înălţime.

Inclusiv aleea care duce către parc este flancată de bălării, ceea ce face ca accesul în parc să fie o adevărată aventură. Băncile din parcul de lângă Selgros sunt şi ele acoperite, în mare parte, de buruieni, groapa de nisip destinată micuţilor este plină de pietre dintre care au răsărit bălăriile, iar câteva dintre leagănele şi-aşa puţine nici nu mai pot fi folosite din cauză că sunt stricate şi nimeni nu le-a înlocuit.

CITEŞTE ŞI: MAZEPA I - Gălăţeni terorizaţi de GĂŞTILE DE CARTIER şi BĂLĂRII ca-n JUNGLĂ (FOTO)

O doamnă pe care am întâlnit-o în parc cu nepoţica ne-a spus că angajaţii Ecosal sunt văzuţi des că mătură şi strâng gunoaiele din parc, însă aceştia se rezumă doar la atât şi nu se întorc pentru a curăţa locul de bălării. ,,Sunt foarte multe de făcut aici. Sunt leagăne stricate, care ar trebui înlocuite, şi alte lucruri ce ar trebui verificate. Groapa este pentru copii, să se joace în ea. Cine credeţi că o poate face? Nimeni. Nu au adus pietriş sau nisip, să se poată cei mici juca. În bălăriile acestea se poate ascunde orice. Îţi este şi frică pentru copii, să nu fie vreun şarpe sau cine ştie ce alte vietăţi. De căpuşe nici nu mai zic", ne-a spus Maria Preda.

O schimbare în bine pentru oameni

În ciuda nenumăratelor neajunsuri şi a peisajului dezolant, am remarcat că în Micro 21 numărul câinilor fără stăpân a scăzut. La precedenta noastră vizită în cartier, în luna ianuarie a acestui an, maidanezii puseseră stăpânire atât pe aleile, străduţele dintre blocuri, parcuri, cât şi pe intrarea în unele scări de bloc. De această dată, la vizita noastră în Micro 21 am văzut doar patru-cinci patrupede care hoinăreau pe străzile cartierului.

Demolarea cu dispute în cartierul Dunărea. Proprietarii de garaje, supăraţi foc pe primar

În Micro 21, unul dintre microraioanele oraşului în care numărul garajelor nu este deloc de neglijat, proiectul primarului Marius Stan privind demolarea garajelor a încins spiritele. Proprietarii construcţiilor îl ameninţă pe primar că îl vor taxa la vot, în cazul în care va mai dori să candideze pentru un nou mandat, şi susţin că măsura adoptată de noua conducere a Primăriei pentru reamenajarea urbană este eronată. „Nu suntem de acord, atâta timp cât am investit nişte bani, să se dărâme şi să rămânem şi fără garaj, iar în acelaşi timp să mai dăm şi nişte bani către o firmă pentru demolarea garajului. În primul rând, când am făcut garajul, preţul a fost cam acelaşi cu valoarea unei maşini. Îl avem de peste 20 de ani”, ne-a spus Neli Diaconu, o gălăţeancă din Micro 21.

 

 

Chiar dacă Primăria va asigura, în schimb, locuri de parcare pentru fiecare dintre cei care deţin garaje în cartier, femeia ne-a spus că nu susţine această variantă întrucât nu garantează că automobilul va fi în siguranţă. „S-a întâmplat la vecini să vină cu cheia şi să zgârie maşina. Vă mai dau un exemplu: am venit din concediu noaptea şi nu am avut timp să luăm din maşină tot ce trebuie. Am băgat maşina în garaj şi am stat liniştiţi. Plus că am plătit atâţia ani către Primărie. Chiar nu se ţine cont de nimic? Nu este corect. Am făcut sacrificii foarte mari să putem avea un garaj”, a afirmat Neli Diaconu.

De acord cu demolarea garajelor, dar nu şi a chioşcurilor

Mariana Şerban, unul dintre cititorii fideli ai „Vieţii libere”, a venit şi de această dată la întâlnirea organizată de noi în Micro 21. Aceasta şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul care prevede demolarea garajelor, dar a precizat, în schimb, că se opune demolării chioşcurilor. „Am maşină, dar nu garaj. Chiar dacă aş deţine o astfel de construcţie, aş fi de acord cu demolarea ei. Asta pentru că un garaj ocupă mult loc, iar prin demolarea lui s-ar face loc pentru parcarea a două maşini. Cu atât mai mult cu cât multe sunt folosite pe post de magazie, bucătărie, grădină de vară”, ne-a spus Mariana Şerban.

CITEŞTE ŞI: Ţiglina II, INVADATĂ de buruieni! LA MARGINEA CIVILIZAŢIEI, în plină zonă A de IMPOZITARE

Gălăţeanca a afirmat că nu este de acord ca municipalitatea să pună la pământ micile afaceri ale oamenilor, care, totodată, generează şi locuri de muncă şi a venit cu o propunere pentru primarul Marius Stan. „Impune tu, Primărie, proprietarului de chioşc un model, dacă din punct de vedere estetic nu este în regulă. Vrei din zid, să-l facă din zid, vrei termopan, să fie cu termopan şi, cum zice domnul arhitect Porumboiu, pe care îl respect din acest punct de vedere, poate fi şi un strat de verdeaţă deasupra, pe construcţie”, a afirmat gălăţeanca.

Se cere intervenţia Poliţiei Locale. „Stăpânii de animale trebuie să fie amendaţi”

Oamenii din Micro 21 cer Poliţiei Locale să aplice legea şi să îi amendeze pe gălăţenii care nu strâng mizeria lăsată de animalele de companie atunci când sunt scoase la plimbare în jurul blocurilor. Un bărbat care locuieşte la blocul L5 ni s-a plâns că, în apropierea unuia dintre supermarket-urile din zonă, aerul este irespirabil din cauza mirosului emanat de dejecţiile ce provin de la câini. „Lângă Kaufland este o pădurice, iar acolo, în zona dintre supermarket şi blocuri, este pericol. Este o igienă precară. Este cald şi vine un miros îngrozitor, din cauză că persoanele care au câini îşi plimbă animalele acolo.

 

 

Tot acolo îşi fac şi nevoile şi nu strânge nimeni după ei. Poliţia Locală ce face? Am văzut patrule – un el şi o ea, de obicei – care se plimbă ca la parada de modă. Vreau şi eu să ştiu: pe ce încasează salariul aceşti oameni? Am abordat un poliţist şi mi-a spus că nu e treaba lui. Se aplică regula cu pasatul motanului în curtea vecinului”, ne-a spus gălăţeanul de la blocul L5.

Cinematograful „Dacia”, cu lacătul pe uşă

Unul dintre cinematografele pe care municipalitatea l-ar putea prelua în administrare este şi cel din Micro 21, numit „Dacia”. De mai mulţi ani, pe uşa fostului sediu al cinematografului stă un lacăt, iar o parte din construcţie este degradată. De altfel, se vede cu ochiul liber că s-au desprins bucăţi din tencuială. Rămâne de văzut dacă cinematograful din Micro 21 va fi reabilitat şi redeschis publicului, întrucât acest lucru a mai fost vehiculat şi cu ani în urmă, însă promisiunea nu s-a concretizat.

 

 

Vă reamintim că Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) este dispusă să ofere în administrare municipalităţii gălăţene cinematografele „Dacia”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară” şi a transmis o informare în acest sens Primăriei.

Printre blocuri, chioşcuri abandonate

O construcţie din metal învechită şi ponosită ocupă spaţiul degeaba în cartierul Micro 21. Potrivit unei gălăţence care locuieşte în zonă, construcţia din metal a funcţionat, cândva, ca magazin, dar de câţiva ani este abandonată.

Clădiri mâzgălite şi pline de gunoaie

De lipsa de educaţie a unora dintre semenii noştri te poţi lovi făcând o scurtă plimbare printre blocurile din Micro 21. În multe zone, clădirile sunt mâzgălite şi pline de gunoaie.

 

Citit 5102 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 09:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.