Micro 39B - "civilizaţia" dintre GARAJE. Cartierul stăpânit de CÂINI, mizerie şi nepăsare (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Micro 39B - "civilizaţia" dintre GARAJE. Cartierul stăpânit de CÂINI, mizerie şi nepăsare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre cartierele importante din oraş, Micro 39 B, prezintă gălăţenilor un tablou dezolant. În ciuda faptului că, în urmă cu puţin timp, în zonă a apărut un mall, cartierul este în continuare neschimbat. Câinii fără stăpân fac legea pe stradă, copacii nu au mai fost toaletaţi de foarte mult timp, iar gunoaiele zac pe la colţurile blocurilor. Te-ai fi aşteptat ca măcar de faţadă să se fi schimbat ceva, măcar de ochii lumii, că doar nu se aştepta nimeni să se transforme totul peste noapte.

Câinii, eterna problemă

Redactorii cotidianului nostru au fost prima dată în acest cartier în octombrie 2012. Încă de atunci, mai mulţi locatari ni s-au plâns de existenţa câinilor fără stăpân. În ciuda faptului că şi aici locuiesc gălăţeni plătitori de taxe şi impozite, problema nu numai că nu a fost rezolvată, ci s-a agravat. Numărul câinilor nu a  scăzut, ci s-a mărit. După doar câteva minute de plimbare prin zonă, am întâlnit mai mulţi căţei care nu au mai mult de câteva luni. Şi cum nimeni nu se ocupă să-i strângă de pe stradă, aceştia vor deveni, cu siguranţă, stăpânii de mâine ai cartierului, spre disperarea localnicilor care lucrează în ture de noapte.

Mai grav este faptul că patrupedele au pus deja stăpânire şi pe locurile de joacă. „Mai poţi lăsa un copil singur în parc? Nu! Ţi-e frică că o să sară câinii pe el. Suntem obligaţi să ne păzim copii chiar şi în spaţiile de joacă”, ni s-a plâns un gălăţean.

Trotuarele au nevoie de asfaltare

O altă mare nemulţumite a oamenilor din cartier este halul în care se află trotuarele. Cu asfaltul sărit de mult în unele locuri, acestea arată ca după bombardament. „Nu a mai asfaltat nimeni pe aici. Bordurile sunt sărite sau s-au tocit de mult timp. Noi înţelegem că pe străzile principale trebuie să fie schimbate bordurile ca să arate bine, dar asta nu înseamnă că prin cartiere nu trebuie făcut la fel. Sunt bătrâni care circulă pe trotuarele astea şi este un chin pentru ei. Nu mai vorbesc de mămicile care ies la plimbare cu căruţul. Este o adevărată cursă cu obstacole o astfel de plimbare”, ni s-a plâns o doamnă.

Oameni gospodari vs mizerie

Încă de la prima vizită, din octombrie 2012, oamenii ni s-au plâns de mizeria din cartier. Nici acest aspect nu pare să-şi fi găsit vreo rezolvare. După ce că angajaţii Ecosal nu ajung printre blocuri pentru a face curăţenie, nici oamenii nu sunt mai de lăudat. PET-urile de bere sau de suc, pungile de plastic şi, de ce să nu recunoaştem, sacii cu gunoi menajer, zac pe trotuare, la marginea bordurii, lângă bănci sau în tronsoanele blocurilor. Şi asta în detrimentul celor care ştiu să se respecte şi să-i respecte pe cei din jur, menţinând curăţenia. Din păcate, exemplele negative sunt mai multe şi le acoperă pe cei pozitive.

Poate dacă ar fi mai mulţi gălăţeni care să-şi respecte comunitatea, totul ar căpăta un aspect mai plăcut. Că nu degeaba se spune că omul sfinţeşte locul.

În aşteptarea demolării promise

Micro 39B este un cartier împânzit de garaje, care, pe lângă faptul că ocupă foarte mult loc, sunt întrebuinţate, după cum ni s-au plâns oamenii, mai mult ca depozite decât ca spaţii de adăpostit maşinile. În aceste condiţii, maşinile ocupă alte spaţii, de cele mai multe ori verzi, din faţa sau din spatele blocurilor.

Proiectul autorităţilor privind demolarea garajelor din oraş pare să nu fi ajuns şi în această zonă. Oamenii, printre ei fiind chiar şi posesori de garaje, îşi doresc locuri de parcare civilizate şi locuri de joacă pentru copii. „Sunt foarte mulţi care îşi ţin maşina în faţa blocului, iar garajul îl folosesc pe post de depozit. Au de toate în el, mai puţin ceea ce trebuie, şi ocupă şi alte locuri de parcare. Pe locul unui garaj ar putea fi parcate cel puţin două maşini, dacă nu trei. Poate dacă ar fi demolate ar fi şi mai multe locuri de parcare, că, vorba ceea, tot românul are o maşină”, ne-a spus doamna Ana.

Spusele femeii sunt întărite de un alt gălăţean, care recunoaşte că are garaj, dar că nu ar spune nu demolării, dacă s-ar construi o parcare în care fiecare să aibă locul lui, plătit la Primărie. „L-aş demola chiar eu dacă aş şti că seara, când vin de la muncă, am locul meu de parcare şi nu trebuie să mă cert cu vecinii. Aşa e în ţările civilizate. Ne dorim şi noi în cartier aşa ceva”, ne-a spus bărbatul.

„Să se facă parcări subterane sau etajate, acolo unde spaţiul permite, pentru a fi cât mai eficiente”, a completat şi Costică Bădărău.

Beciuri şi mesaje obscene

Garajele din Micro 39B, ca mai toate garajele din oraş, au fost construite în urmă cu mulţi ani, pe baza unei autorizaţii de la Primărie. Pe baza acestei autorizaţii, mulţi gălăţeni din cartierul vizitat recent de noi şi-au făcut şi beci sub garaj. Asta în ciuda faptului că aveau nevoie de o altă autorizaţie, pe care nimeni nu a cerut-o autorităţii locale.

Chiar dacă proprietarii de garaje încearcă să nege faptul că au şi beciuri, gurile de aerisire îi dau de gol. „Să vedeţi ce au în garaje. Zici că-s apartamente. Îşi petrec timpul acolo, la un grătar şi un pahar de vin, până seara târziu, şi mai şi deranjează locatarii din zonă cu muzică. Iar maşinile lor stau pe lângă bloc”, ne-a spus o locatară.

Unii sunt şi norocoşi, având, chiar în faţa garajului mese şi scaune de ciment, astfel încât să poată juca liniştiţi o tablă sau alte jocuri de societate. Dacă în interior fiecare are confortul dorit, pentru el şi nu pentru maşină, nimeni însă nu pare să se obosească să-şi îngrijească şi exteriorul garajului. Multe dintre aceste construcţii au fost vopsite de iubitorii de artă urbană. Mesaje obscene, care pot fi lesne citite de copiii de şcoală primară, stau mărturie a „civilizaţiei” din cartier. Dar nici asta nu pare să deranjeze pe nimeni.

Reprezentanţii Primăriei anunţau la începutul acestui an că şi garajele din cartierul Micro 39B sunt pe lista demolărilor de anul acesta. Finalul anului se apropie însă cu paşi repezi, iar garajele ocupă, în continuare, spaţii care ar putea fi transformate în parcări sau locuri de joacă pentru copii.

Citit 5517 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 12:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.