O zi printre măturătorii de stradă | ”Dacă şi oamenii ar fi înţelegători, Galaţiul ar fi mult mai curat” (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

O zi printre măturătorii de stradă | ”Dacă şi oamenii ar fi înţelegători, Galaţiul ar fi mult mai curat” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)


În ultimii doi, trei ani, numărul sesizărilor legate de curăţenia oraşului s-au înmulţit considerabil, iar odată cu alegerea fostului director al Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în funcţia de primar al Galaţiului, acestea au devenit din ce în ce mai prezente în viaţa de zi cu zi. În încercarea de a afla cum îşi fac treaba măturătorii stradali, dar şi pentru a vedea cum decurge o zi de muncă pentru ei, am mers în urma lor, timp de câteva ore şi chiar am stat de vorbă cu cei mai vechi dintre ei, cei care au prins atâţia directori şi atâtea generaţii de gălăţeni că nici nu mai ştiu să îi numere. 

Programul începe la ora 6,00


Una dintre sesizările primite la ziar, legate de activitatea Ecosal, a fost legată de lipsa de punctualitate a lucrătorilor serviciului public. Practic, oamenii spuneau că măturătorii nu încep programul la ora la care ar trebui, ci, de fapt, mult mai târziu. "La ora 5,50 ne găsim la baracă, în cartierul unde suntem desemnaţi. Semnăm protecţia muncii, ne luăm echipamentele, mătura, containerul mobil, făraşul, şi pe teren. Eu fac meseria asta de 21 de ani, măturarea străzilor, că la Ecosal lucrez de 33 de ani", ne-a explicat Ali Mitriţă, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai serviciului public de salubrizare. În ceea ce priveşte prezenţa la baracă la ora 6,00, angajaţii Ecosal nu mai pot trage chiulul. "De ceva vreme, avem implementat un sistem de monitorizare, care acţionează şi ca pontaj. La ieşirea pe teren, legitimaţiile muncitorilor sunt scanate, astfel fiind făcută dovada că ei sunt la muncă. De altfel, pot fi urmăriţi şi din birouri, de către şefi, prin acest sistem. Scanarea se face de mai multe ori pe zi", ne-a explicat şi Valentina Ghionea, agentul de servicii responsabil cu zona Micro 39, Micro 38, Micro 40. 

După o viaţă în slujba curăţeniei oraşului, Ali Mitriţă recunoaşte că totul s-ar putea îmbunătăţi, dacă s-ar găsi înţelegere la cetăţeni. "În fiecare zi, eu dau cu mătura, schimb saci de gunoi, iar din urma mea e iar mizerie. Ies cetăţenii din bloc, lasă punguţa de gunoi pe coşul de gunoi sau, mai rău, sub el. Ambalaje, mucuri de ţigară, pahare de cafea, nici nu mai zic despre astea. Nu există respect pentru muncă. De câte ori am atenţionat câte un astfel de om, mi s-a spus că el plăteşte impozit, taxă de habitat, plăteşte gunoiul, aşa că eu sunt obligat să strâng", ne-a povestit bărbatul de 59 de ani. 

Şi nu este singurul care şi-a dedicat o bună parte din viaţă curăţeniei urbei. Maria Doboş munceşte de 22 de ani pe străzi, cu mătura în mână. "E un loc de muncă. Decât să stau degeaba acasă, mai bine aşa. Mă trezesc dimineaţa, îmi iau mătura, şi încep să muncesc. Se strâng foarte multe gunoaie, de pe o zi pe alta, parcă mai multe decât ar putea crede cineva. De altfel, asta ni se şi spune uneori de către oameni, că nu dăm cu mătura cu zilele. Dar noi suntem aici zi de zi. Din păcate, la fel de repede se şi murdăreşte la loc", ne-a spus femeia, în timp ce strângea gunoaiele de pe spaţiul verde. 

Fără frică, dar mereu cu grijă


"Eu nu folosesc niciodată mănuşi. Nu pot, mă încălzesc, transpiră palmele şi nu mai pot lucra. Nu mi-e frică să pun mâna pe gunoaie, dar când ajung acasă am mereu grijă să mă dezinfectez cu spirt. E musai, că altfel poţi să te îmbolnăveşti serios. Dacă ai grijă, nu te înţepi, nu te tai. Chiar dacă am strâns şi seringi, şi ace, şi sticle sparte, de toate", ne-a mai explicat doamna Doboş. 

10 măturători la trei cartiere


"Oraşul era ceva mai curat acum 20 de ani, dar asta se întâmpla şi pentru că eram mai mulţi pe străzi. Se făcea treabă şi cu simţ de răspundere. Oamenii, din păcate, erau la fel. Tot indiferenţi, tot plătitori de taxe", ne-a spus Ali Mitriţă. De altfel, vineri dimineaţă, în cartierele Micro 38, Micro 39 şi Micro 40, la care se adaugă şi Fileştiul, erau doar 10 măturători. Pe unele străzi câte doi, pe altele doar unul. De altfel, întreaga organigramă a Ecosalului numără aproximativ 330 de muncitori stradali, puţini pentru un oraş de mărimea Galaţiului. 

Curăţenia se întreţine şi cu ajutorul Poliţiei


"E drept că fără un pic de sprijin de la Poliţie nu avem nicio şansă. Nu zic să meargă un agent cu noi pe teren, dar măcar să îi amendeze pe cei care aruncă gunoiul aiurea. Altfel, noi ne chinuim degeaba. Nu vă zic ce găsesc pe unde dau cu mătura. Adică, pamperşi plini, tampoane cu sânge, plus... nevoi fiziologice, ca să nu le zicem pe nume", ne-a mai spus Valentina Ghionea, coordonatorul echipei din cartierele menţionate. Momentan, colaborarea dintre Ecosal şi Poliţia Locală nu s-a extins la nivel de amenzi, dar viitorul este imprevizibil. Până atunci, măturătorii stradali ai Ecosal îi roagă pe cetăţeni să arunce gunoiul responsabil, la coşul de gunoi sau la container. În coşul de gunoi sau în container!

Citit 11346 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2016 14:23

11 comentarii

 • postat de un galatean
  Vineri, 11 Noiembrie 2016 22:37
  83.70.236.***
  unul dintre joburile, prost platite si de pe urma caruia beneficiaza asa multi indivizi, dar pe care societatea in care traim ne invata sa le dispretuim..
  0
  2
  Raportează
 • postat de galatean normal
  Duminică, 06 Noiembrie 2016 23:02
  5.13.206.***
  locuitori, curatenia nu se tine cu bun simt, civilizatie, se tine cu o buna organizare....si mai multe..cosuri de gunoi...etc.de exemplu unde arunci un gunoi pe strazile secundare, etc.. si apropo pe cand o amenda usturatoare copacului care arunca frunze..,..bucurati va vin alegerile si va fi curat
  2
  1
  Raportează
 • postat de curatenie Bec
  Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:19
  188.25.25.***
  Curatenie Bec un serviciu de calitate adresat tuturor clientilor
  3
  0
  Raportează
 • postat de Mai reflectati!
  Marți, 25 Octombrie 2016 06:45
  78.96.253.***
  Beneficiarii legii 416, venit minim garantat, de ce nu lucreaza in folosul comunitatii, asa cum este prevazut in lege?!

  Ar mai prelua din treaba Ecosalului.

  Primarului asta i-a intrat in cap ca-i mare si destep, daca l-au ales galatenii, si nu poate iesi din imbufnarea asta, de fapt prostie si incompetenta.
  2
  9
  Raportează
 • postat de cetateanul y
  Luni, 24 Octombrie 2016 15:41
  83.103.186.***
  Pai daca sunt 10 oameni in 3 cartiere inseamna ca in Galati sunt 99 de cartiere sau prin centru sunt mai multi oameni. Daca sunt 330 de maturatori ar trebui cam fiecare strada din Galati sa fie maturata cel putin de 2 ori pe saptamana. La mine pe 24 ianuarie nu i-am vazut niciodata. Articol facut fara o informare temeinica, scris pe genunchi ca sa umple ziarul. Nu reflecta realitatea. Parerea mea.
  3
  6
  Raportează
 • postat de un cetaten......
  Luni, 24 Octombrie 2016 15:33
  79.116.98.***
  Lasati ca, nici cei de la Ecosal nu sunt corecti.........Vineri au maturat pe strada mea, au pus o parte din frunze intr-un sac (un sfert) si restul (trei sferturi) adunate de pe ambele trotuare, in spatiul verde,langa casa mea si a doua zi sambata, frunzele au fost zburate iar pe strada...........In loc sa le puna corect in saci, (numai unul singur a folosit persoana care a maturat) le-a aruncat cum i-a venit mai bine iar acum rezultatul e acelasi......frunze imprastiate............
  1
  5
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Luni, 24 Octombrie 2016 12:03
  193.230.156.***
  sigur ca cei care nu pastreaza curatenia trebuiesc aspru pedepsiti. dar vi se pare normal numarul de salariati pentru 3 cartiere sau VI SE PARE NORMAL CA TOCMAI FOSTUL DIRECTOR ECOSAL , PUCHEANU , A LASAT MURDAR ORASUL CA NICIODATA SI ARE TANGENTA DOAR CU DOMNIA SI PLIMBARILE PE BANII NOSTRI ,LA FEL CA SI PREDECESORII LUI?????SI TOATE ASA VOR RAMANE PANA CAND NU LE VOM CERE SOCOTEALA LA PUTUROSII ORASULUI CARE AR TREBUI SA INCEAPA CU LUCRURILE ELEMENTARE APOI SA VISEZE.NESIMTITI.
  2
  6
  Raportează
 • postat de CetateanX
  Luni, 24 Octombrie 2016 10:12
  5.13.193.***
  Am spus-o si in alte dati. Ecosalul isi face datoria! Mizeria orasului se datoreaza locuitorilor acestui oras, care nu respecta minimele reguli de civilizatie. Nu inteleg! Parca dorim sa traim in asemenea mizerie! Cea mai mare vina o poarta autoritatile care nu se invrednicesc sa instituie amenzi si eventual bataie celor care arunca gunoiul la intamplare pe strada ( de la biletul de autobuz, sticla de platic pana la gunoiul menajer). Suntem cea mai murdara tara din UE! Lipsa de respect fata de mediul in care traim a devenit demult o problema nationala, care ar impune masuri guvernamentale. Cu educatia precara de acasa, de la scoala si cu bunul simt ,care lipseste cu desavarsire, nu se rezolva nimic.
  1
  32
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Luni, 24 Octombrie 2016 10:06
  109.166.155.***
  Cred ca astora care arunca gunoaie pe jos nu le trebuie amenzi, in schimb. Cred mai util ar fi sa presteze o ora in folosul comunitatii, cu matura in mana, de la 6. Poate atunci ar intelege.
  1
  32
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Luni, 24 Octombrie 2016 09:35
  109.166.155.***
  Asta cu "platesc, deci esti obligat sa strangi dupa nesimtirea mea" e clasica. Bunul simt nu se da gratis in Galati iar anii "de acasa" in cazul multora nu sunt nici pe departe 7... Probabil sunt aceiasi care se plang cel mai tare ca orasul e murdar.
  1
  25
  Raportează
 • postat de Hagen
  Luni, 24 Octombrie 2016 08:32
  94.177.47.***
  In Mazepa, de la Potcoava spre Sf. Precista, este o mizerie de nedescris. Stau gunoaiele, frunzele si praful saptamani intregi langa bordura fara ca sa se sesizeze cineva...
  7
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.