Micro 40, cartierul în care nici utilităţile de bază nu sunt disponibile (FOTO)
Foto: Foto: Florin Răvdan

Micro 40, cartierul în care nici utilităţile de bază nu sunt disponibile (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O dată la câteva luni, reporterii "Vieţii libere" ajung în Micro 40, pentru a sta de vorbă cu oamenii care locuiesc în acest cartier, despre problemele care îi înconjoară. Aproape de fiecare dată, vorbim cu aceiaşi oameni, despre aceleaşi probleme, semn că autorităţile locale care au avut oraşul pe mână în ultimii 15-20 de ani au arătat prea puţin interes pentru această zonă.

La mijloc de ianuarie 2017, am găsit un Micro 40 încă plin de zăpadă îngheţată, de gunoaie, de câini vagabonzi şi de oameni mai interesaţi să nu se împiedice decât de privitul înainte. Frigul i-a ţinut pe cei mai mulţi în case, însă cei câţiva gălăţeni cu care am stat de vorbă în cartier ne-au explicat că nu s-a schimbat mai nimic la ei în cartier.

"Din păcate, iar ne-au uitat autorităţile. Piaţa din Micro 40, care este, de fapt, parcare, e plină de gunoaie, de mucuri de ţigară, de peturi de bere. Gălăgia e la fel de mare, mai ales pe la căminele de nefamilişti din cartier. Poliţia patrulează, dar amendează pe cineva? Că nu văd să se liniştească nimeni", ne-a explicat un cetăţean.

Fără apă potabilă

Dacă vara trecută am surprins, la cişmeaua din cartier, o doamnă care îşi încărca bidoanele de cinci litri cu apă potabilă, semn că nu beneficiază de această utilitate acasă, în această iarnă doar am auzit de această problemă. "Cum se poate ca, în secolul XXI, într-o ţară europeană, să vii să iei apă de la cişmea sau de la cisternă? Cum se poate să nu ai apă acasă? Şi nu din cauza ta, ci din cauza vecinilor care nu plătesc. Autorităţile ar trebui să se gândească la individualizarea contractelor pentru apa rece", ne-a spus o doamnă.

"Să le fie ruşine tuturor celor care au condus oraşul ăsta în ultimii ani. Am ajuns să trăim fără apă, fără căldură, fără nimic. În schimb, toate preţurile au crescut. Cum să îşi permită o familie săracă, cu salarii minime, să plătească toate datoriile? Şi dacă ar fi să se mute cineva acum în blocurile astea, tot la fel ar duce-o, la ce datorii sunt", ne-a spus, supărată, doamna Constantina Radu.

Sacii de gunoi se aruncă de la balcon

În grădinile mai multor blocuri din cartier am dat peste o imagine dezolantă. Câte cinci, şase saci de gunoi erau aruncaţi pe pământul rece, pradă păsărilor şi câinilor. "Nu înţeleg, cumva numai cei din centrul oraşului merită să vină măturătorii să facă curat? La noi de ce nu se vine la fel de des? În faţa blocului meu sunt ambalaje aruncate la întâmplare, coji de seminţe de la golanii care stau până târziu în noapte şi hăhăie, sticle de bere, de toate. Nu se poate face curăţenie? Ce, eu nu plătesc taxe ca toată lumea?", ni s-a mai plâns Constantina Radu. De altfel, femeia a venit cu aceleaşi doleanţe şi în vara anului trecut, însă se pare că nimic nu s-a schimbat. Mizeria încă domneşte peste un cartier în care până şi blocurile par înghesuite, ca să încapă cât mai mulţi locuitori.

Bunul simţ nu se învaţă

În timp ce îi aşteptam pe cititori la chioşcul de ziare din Micro 40, am surprins un bărbat care, fără niciun pic de jenă, şi-a deschis fermoarul şi a început să îşi facă nevoile în spatele unui alt chioşc, în văzul tuturor celor care trec prin zonă. Bunul simţ nu se învaţă, iar unii locuitori ai cartierului o dovedesc cu prisosinţă. Poate câteva toalete ecologice nu ar strica în zonă, deşi, probabil, mirosul ar fi la fel de înţepător.

Cinematograful "Flacăra", tomberon pentru locuitorii zonei

Mirosul de animale moarte este primul care te ţine la distanţă. Dacă, totuşi, ai ceva mai mult curaj şi te apropii de intrarea în fostul cinematograf "Flacăra", vei vedea mai multe gunoaie decât există la ghenă, semn că mulţi dintre cei din zonă nu se mai obosesc să ocolească cinematograful şi să ajungă până la container.

Câştigat de primăria Galaţi de la RADEF RomâniaFilm, alături de cinematograful "Dacia" şi de grădina de vară "Central", cinematograful "Flacăra" este doar o adunătură de cărămizi, aşezate una peste alta. Cu greu mai poate fi numită clădire, pentru că e, mai degrabă, punct de colectare a gunoiului. Spre deosebire de ghenă, însă, aici nu intervin nici Ecosalul, nici altă societate de salubrizare.

Ce are de gând Primăria

Într-un comunicat emis la începutul lunii decembrie, 2016, Primăria municipiului Galaţi a anunţat că "gălăţenii trebuie, din nou, să se bucure de aceste săli, acum puternic degradate şi nefolosite. În momentul în care vom prelua aceste spaţii, unul dintre demersurile ulterioare va fi transformarea unuia dintre cinematografe într-un spaţiu propice Teatrului de Păpuşi "Gulliver"”.

Ce spun oamenii

Cunoscut drept cinematograful la care filmele ajungeau după ce treceau prin tot oraşul, "Flacăra" era vizitat de mulţi dintre cei care locuiau în Micro 38, 39 şi 40. O parte dintre ei încă mai locuiesc acolo şi spun, cu amărăciune în glas, că le este dor de vremurile când se înghesuiau la film. În epoca post-cinema, cinematograful „Flacăra” a fost o vreme discotecă de cartier, însă acum e doar o ruină, singurii care îi mai calcă pragul fiind câinii vagabonzi şi şobolanii. Cei mai tineri au auzit doar de la părinţi şi bunici că acolo erau, pe vremuri, cozi la casele de bilete, iar cei mai vârstnici tânjesc după acea perioadă. "S-a distrus tot în Galaţi, nu a mai rămas nimic din tinereţea mea. Ce frumos era aici, la "Flacăra". Am crescut lângă acest cinematograf şi, când aveam nişte bani daţi de mama, aici veneam. Acum, îmi pare rău să văd că toată lumea aruncă gunoiul acolo", ne-a explicat un cetăţean.

Parcare nouă, fără iluminat public

Chiar lângă cinematograful "Flacăra" a fost construită, de curând, o nouă parcare pentru cei din zonă. Cu toate acestea, oamenii nu sunt mulţumiţi, principala problemă fiind bezna care se aşterne în fiecare seară. "Nu merge nici unul dintre aceste becuri de iluminat stradal din zonă. Am făcut sesizări la Primărie, dar degeaba. Cui să ne adresăm?", ne-a întrebat Apostu Dumitru, preşedintele Asociaţiei nr. 9. "Ne este teamă să mergem noaptea pe acolo. Dacă îţi dă cineva una în cap, nici măcar nu ştii de unde a venit, darămite să vezi cine e. E o chestiune de siguranţă publică, la urma urmei", ne-a mai spus bărbatul.

Această problemă este una veche, cetăţeanul semnalând-o şi în urmă cu câteva luni. Aparent, nu s-a găsit încă o soluţie viabilă.

Zăpadă nestrânsă pe multe străzi

Una dintre problemele semnalate de cetăţenii cu care ne-am întâlnit în cartier a fost prezenţa zăpezii pe străzile zonei. "Peste tot, în oraş, sunt curate străzile, iar la noi se aşteaptă primăvara. Nu zic, faţă de alţi ani, se poate circula pe străduţe, dar zăpada nu a fost strânsă. Acum a îngheţat şi în anumite locuri este patinoar", ne-a spus un cetăţean.

Căutatul în gunoi, sport local

În ceea ce priveşte căutatul în gunoi, nici cartierul Micro 40 nu face excepţie. Aproape că nu există container care să nu fi fost răscolit la un moment dat de un om al străzii, iar mulţi dintre locatari s-au săturat şi cer Primăriei containere subterane ori împrejmuite cu cuşti metalice. "Dacă în alte cartiere se poate, la noi de ce nu? Cumva trebuie să ne civilizăm şi noi!", ne-a explicat un cetăţean.

Gaşca lui Lăbuş, la adăpostul blocurilor

Lângă unul dintre blocurile din cartier, am putut observa câţiva căţeluşi, alături de doi câini mai mari, care se înghesuiau unul în altul, pentru ceva căldură. Aşezaţi pe câteva cartoane, aceşti câini par îngrijiţi de locatarii blocului respectiv, semn că există şi omenie în Micro 40. Cu toate astea, oamenii spun că numărul maidanezilor din zonă ar trebui restrâns, pentru că aceştia devin violenţi când se simt ameninţaţi.

Joi, venim în Piaţa Centrală

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 26 ianuarie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Centrală (unde întoarce tramvaiul), pentru a le sugera autorităţilor ce trebuie schimbat în cartierul dumneavoastră.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

 

Citit 11881 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.