În zona Casei Roşii, gropile şi gunoaiele au rămas la locul lor (FOTO)

În zona Casei Roşii, gropile şi gunoaiele au rămas la locul lor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Deşi nu am mai mers de un an în această zonă pentru a sta de vorbă cu cei din cartier, la ora stabilită erau deja, la chioşc, câteva persoane dornice să ne spună, din nou, problemele cu care se confruntă zilnic. Despre gropi în asfalt, trotuare pe care nu se poate merge, stâlpi înclinaţi şi gunoaie pe garduri, fiecare a avut ceva de spus.

"Nu avem nicio băncuţă pe care să ne odihnim, cu locurile de parcare din cartier este jale, iar pe trotuare  nu putem circula, din cauza maşinilor parcate. Am făcut zeci de sesizări în ultimii ani la Primărie, dar degeaba", ne-a explicat V. Ardelean, un cetăţean care locuieşte în zonă.

Fostul mall, focar de infecţie

Deşi a fost îngrădit, iar câinii din cartier au fost, în mare parte, strânşi, oamenii care locuiesc în preajma Casei Roşii (denumire generică, dată datorită cărămizii roşii din care este construită) sunt în continuare nemulţumiţi. "Sub clădirea asta, casă de cultură sau ce a vrut ea să fie, vin oamenii străzii şi îşi fac culcuş şi, odată cu ei, vin şi câinii pe care îi hrănesc din gunoaie. Pute, domnule, pute! Nu e normal aşa ceva. Cred că ar trebui nişte acţiuni de control, o îngrădire mai bună, ceva", s-a plâns un domn.

Şi de această dată, ne-am întâlnit la chioşcul Vieţii libere cu Florin Dendrinos, preşedintele Asociaţiei de locatari 321, care a venit iarăşi cu o listă întreagă de cereri. "Am făcut adrese către Primărie, am strâns semnături de la oameni, nu se întâmplă nimic. În campania electorală, ni s-au promis multe, dar acum nu se face nimic. S-a turnat o mână de asfalt pe trotuar, dar nu se poate circula, că toate maşinile sunt călare. Am cerut ca strada Neajlov să fie făcută cu sens unic, pentru că nu au pe unde să treacă pietonii. S-a făcut ceva? Nimic", ne-a explicat bărbatul, în vârstă de 72 de ani.

Problemele sunt vechi şi, chiar dacă s-a schimbat administraţia, oamenii nu mai speră la nimic. Vor ca zona lor să arate bine, dar sunt conştienţi că de la promisiunile de campanie până la realitatea din teren este cale lungă. 

Un stâlp de electricitate se ţine doar în cabluri

În faţa blocului PS1D, unul dintre stâlpii de curent mai are puţin şi cade peste stradă. Autorităţile, însă, îşi pasează responsabilitatea, astfel că cetăţenii nu mai ştiu la cine să apeleze. "Am trimis solicitare către Primăria Galaţi, în care am înştiinţat cum stă treaba cu acest stâlp. Mi-au răspuns tragi-comic, ca să spun aşa. Mi-au spus că stâlpul de beton la care fac referire nu este proprietatea municipiului Galaţi, ci a SDEE Galaţi. În primul rând, este un stâlp de lemn şi eu am specificat asta. Apoi, cum vine asta? Dacă SDEE este proprietarul stâlpului şi el cade pe domeniul public, Primăria nu intervine, că nu e stâlpul ei? Oamenii ăştia chiar vorbesc serios?", ne-a întrebat Florin Dendrinos.

Primarul, invitat la pas prin cartier

Preşedintele Asociaţiei de locatari 321, Florin Dendrinos, îl invită, prin intermediul nostru, pe primarul Ionuţ Pucheanu la o plimbare prin cartier, pentru a-i arăta, la faţa locului, problemele. "Sunt curios dacă va da curs acestei invitaţii. Din birou e uşor să spui că se rezolvă lucrurile, dar să vină aici şi să vadă cum ne chinuim noi printre maşini, gunoaie, câini şi stâlpi care mai au puţin şi ne cad în cap", ne-a spus bărbatul.        

Ambiţii mari, realizări zero. Casa de Cultură a Tineretului

Dacă, înainte de '89, clădirea era un punct de întâlnire, servind drept Casa de Cultură a Tineretului, acum aceasta zace fără să aibă vreo utilitate.

E drept că în 2006 s-a încercat deschiderea unui centru comercial, unde gălăţenii să-şi petreacă timpul liber, dar fără prea mare succes. Din păcate, "Manoil Mall", care avea, la deschidere, o suprafaţă de 55.000 de metri pătraţi şi se întindea pe patru niveluri, nu a funcţionat decât doi ani. Acesta ar fi trebuit să conţină nu mai puţin de 220 de magazine, lucru care nu s-a mai întâmplat. Existau planuri şi pentru construirea unui cinematograf, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mall-ul avea un supermarket, o farmacie şi câteva cafenele, însă ar fi trebuit să aibă un etaj întreg destinat zonei de distracţie, intenţie nerealizată.

Investiţia s-a ridicat la 3 milioane de lei, dar, cu toate astea, mall-ul nu a prins deloc, poate şi din cauza preţurilor exagerat de mari pentru un oraş, care, în 2006, nu stătea tocmai pe roze, economic vorbind.

În 2009, mall-ul s-a închis şi o vreme clădirea a fost lăsată de izbelişte. Locatarii din zonă s-au plâns, nu de puţine ori, că nimeni nu face nimic cu ea şi că e şi inestetică. Ceva mai târziu, la parterul fostului centru comercial, şi-a deschis porţile sucursala unei bănci, dar nici ea nu a funcţionat foarte mult timp acolo.

Unii ar spune că fosta Casă de Cultură a Tineretului e urmărită de blestem, pentru că orice s-a încercat acolo nu a funcţionat.

Proprietarul nu e nici el de găsit, astfel că nu se poate nimic pentru clădirea aflată acum în stare de degradare şi folosită pe post de adăpost de oameni ai străzii sau de câini vagabonzi.

Chiar dacă, între timp, gălăţenii au primit nu unul, ci două mall-uri, clădirea, denumită popular "Casa Roşie", datorită cărămizii din care e făcută, rămâne în continuare o amintire dureroasă şi permanentă a faptului că în Galaţi mai mult se închid afaceri decât se deschid.

Garajele, o problemă eternă a oraşului

Garajele, inestetice şi neplăcute, împânzesc Galaţiul. În orice cartier te-ai duce este imposibil să nu dai de măcar de unul sau două, undeva printre blocuri. Cu toate că în ultimul timp au mai fost dărâmate câteva, acestea încă continuă să fie o problemă. În zona Casa Roşie, pe nişte străduţe ascunse de ochii lumii, am găsit câteva garaje mari, care ocupau un spaţiu destul de generos, care ar fi putut fi folosit mult mai util, mai ales că în cartier spaţiile verzi sunt puţine. În afară de parcul de lângă Spitatul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sf. Ioan" şi de cel de la Ultimul Leu, care se află într-o stare jalnică, locuitorii din zonă nu prea au unde să-şi petreacă timpul liber, dacă nu vor să plece departe de casă. Mulţi dintr ei sunt deranjaţi de garajele de pe lângă blocurile lor şi şi-ar dori ca acestea să fie dărâmate, aşa cum s-a întâmplat în alte cartiere, dar autorităţile nu au mai oferit niciun răspuns legat de acest subiect, preferând să păstreze tăcerea, cel puţin pentru un moment. Nu se ştie dacă şi în 2017 vor fi sau nu demolate garaje, aşa cum s-a întâmplat în anii din urmă, cu toate că ar prinde bine să continue această iniţiativă.

O altfel de "Gropzilla"

La pas prin cartier, am avut surpriza să găsim o groapă de toată frumuseţea, care pare să fie ignorată de autorităţi. Cu toate că e suficient de mare încât să pună probleme oricui trece pe acolo, reparaţiile continuă să întârzie. Se pare că totuşi a existat ceva activitate lângă groapă, deoarece, pe canalizarea aflată la doar câţiva metri, există urme proaspete de var.  Din păcate, groapa riscă să se mărească şi să devină un real pericol, dacă nu se vor lua măsuri.

Oamenii străzii, o problemă fără rezolvare

Casa Roşie, cândva mândrie a oraşului, servind drept Casa de Cultură a Tineretului înainte de '89, a ajuns acum să fie abandonată. Din cauza asta, mulţi oameni ai străzii au început să să se folosească de clădire şi de micul amfiteatru în aer liber dn spatele ei. Astfel că, dacă te uiţi atent, poţi vedea locurile unde aceştia dorm, dar şi mormanele de gunoaie din jurul lor. Aceştia mai au şi obiceiul de a căuta prin tomberoane şi de a face mizerie, lucru reclamat adesea de către locatarii din zonă.

Staţii de autobuz neacoperite

Dacă săptămâna trecută am avut o surpriză plăcută să vedem că în Micro 17 existau staţii acoperite, nu acelaşi lucru l-am găsit în zona "Casa Roşie". Locuitorii din împrejurimi ne-au spus supăraţi că aşteptă de ani buni ca Primăria să facă ceva, pentru că s-au săturat să stea în ploaie sau în soare ca să aştepte autobuzul. Oamenii au mai spus că orice demers făcut pentru o staţie normală a fost un eşec. Acum nu le-a mai rămas decât să spere că situaţia va fi, într-un final, rezolvată.

Joi, venim în Micro 39

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 4 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe Aleea Comerţului din Micro 39, pentru a ne spune ce neplăceri aveţi în cartierul dumneavoastră, dar şi ce poate face Primăria pentru a le remedia.

În caz că nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!        

        

       

        

       

 

       

Citit 5351 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2017 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.