Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
6 comentarii

Zona din apropierea chioşcului "Vieţii libere" din Micro 19, capătul troleului 102, este neschimbată. Pe străzi sunt aceleaşi gropi, trotuarele sunt la fel de ponosite, maşinile parcate obturează traficul autobuzelor la fel ca ultima dată când am fost aici. Iar interesul majorităţii cetăţenilor este acelaşi. Scăzut!

Primul lucru de care ne-am lovit când am ajuns la întâlnirea cu cititorii a fost interesul scăzut al oamenilor pentru problemele zonei. Am primit o sesizare pe e-mail, iar la chioşc ne aştepta un cetăţean, cu probleme actuale, însă cei mai mulţi pe care i-am întrebat dacă sunt deranjaţi de anumite aspecte ale cartierului au mers mai departe, convinşi că părerea lor nu schimbă nimic oricum. "Am mai făcut sesizări şi tot degeaba. Nu ne bagă nimeni în seamă, pentru ce să ne mai agităm? Ăsta e oraşul nostru, îl acceptăm aşa cum este", ne-a spus o doamnă, în treacăt.

Aglomeraţia, cea mai mare problemă

Alex Mihai, un cetăţean care ne-a transmis o sesizare via e-mail, ni s-a plâns, printre altele, de aglomeraţia din zona staţiei de autobuze, dar şi din restul cartierului. "De când s-a mărit numărul de maşini pentru transportul public (de la desfiinţarea maxi-taxiurilor), zona se blochează foarte des. Maşinile parchează în dreptul pizzeriei, apoi autobuzele sau troleele nu mai au loc să treacă, aşa că se formează un lanţ întreg de maşini care aşteaptă să intre spre piaţă. Cu ce-i afectează acest lucru pe locatarii din cartier? Claxoanele abuzive ale şoferilor, mai ales ale celor de autobuze, se aud mai tare decât cele ale maşinilor normale. Nu te mai înţelegi om cu om în casă, când începe un astfel de concert", ne-a explicat bărbatul.
De altfel, această problemă ne-a fost ridicată de mai multe persoane, vina fiind aruncată asupra maşinilor de aprovizionare, care vin la magazinele din zonă. "Pentru că şoferii cu dubiţe parchează prost, limitează spaţiul autobuzelor, care nu au loc să intre pe peron. Şi încep claxoanele, înjurăturile, etc", ne-a mai spus un bărbat.
Printre problemele ridicate de puţinii cetăţeni care au vrut să stea de vorbă cu noi s-au numărat iarba netunsă, gropile din asfalt, dar şi lipsa coşurilor de gunoi, motiv pentru care mare parte din cartier este năpădit de gunoaie.

Mai durează până se va tunde iarba din cartier

Una dintre principalele nemulţumiri ale oamenilor din Micro 19 este reprezentată de buruienile rămase netunse, deşi au trecut săptămâni bune de când acestea ar fi trebuit să dispară. "Ies cu căţelul la plimbare şi când ajung în casă mă trezesc că e plin de căpuşe. Dar, Doamne fereşte, dacă i se întâmplă unui copil? Oamenii ăştia chiar nu gândesc?", ne-a întrebat Maria Voicu, o doamnă de 65 de ani.
Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană, ne-a explicat că activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi a început, însă că numărul echipelor din teren nu este încă suficient pentru a acoperi întregul municipiu simultan. "Am început cu zonele Centru, Mazepa I şi II, Ţiglina I şi II, şi vom avansa spre restul cartierelor. Avem 12 echipe pe teren momentan, însă mai recrutăm personal, în speranţa că vom ajunge la 25 de echipe", ne-a explicat acesta.

Gaşca lui Lăbuş domină cartierul

Problemă a întregului oraş, câinii maidanezi sunt prezenţi şi în Micro 19. Patrupedele îşi fac veacul mai mult pe Aleea Comerţului, prin preajma magazinelor de unde mai primesc, ocazional, câte ceva de mâncare, dar sunt prezenţi şi pe străduţele dintre blocuri, ori la intrările în scările de bloc, speriind astfel o bună parte dintre oameni. Locuitorii zonei fac, iarăşi, apel la autorităţi pentru a reduce numărul câinilor de pe străzi, astfel încât plimbările lor să fie mai sigure.

Unde nu sunt coşuri de gunoi, zboară resturile împrăştiate

Deşi mulţi gălăţeni îşi doresc un oraş curat, cartierul Micro 19 este dovada clară că nici măcar atunci când vrei să arunci gunoiul unde trebuie nu ai unde. Pentru că multe dintre coşurile de gunoi lipsesc, iar autorităţile nu au, încă, resursele necesare pentru a le înlocui. În scurta noastră plimbare prin cartier, am văzut mai multe locuri în care coşurile de gunoi de pe stâlpi lipseau, în timp ce la baza lor stăteau aruncate resturi, ambalaje şi cutii de bere. "Şi dacă vreau să arunc gunoiul, unde o pot face? Trebuie să merg cu gunoiul în buzunar, lucru pe care de cele mai multe ori îl fac, pentru că autorităţile nu pot aduce nişte coşuri care să nu mai fie furate sau arse, dar şi pentru că nu le pot înlocui pe astea. Dar e bine că stau cu ochii pe noi, cei care aruncăm gunoaiele pe jos! Păi unde să îl aruncăm?", ne-a explicat Marian Dumitrescu, un bărbat de 34 de ani.

În preajma spaţiului amenajat pentru şahişti, de lângă Aleea Comerţului, am găsit un astfel de exemplu. Din coşul de gunoi mai rămăsese doar capacul, în timp ce gunoaiele erau împrăştiate pe jos. La nici trei metri distanţă, o angajată a Ecosal tocmai îi ridicase pe câţiva bătrâni de la o masă, ca să dea cu mătura pe cimentul din jur. Şi, din păcate, făcea mai mult praf decât strângea. "Aşa se face treabă la noi. În loc să dea cu un pic de apă, că e vară de acum, se ridică praful, ei dau cu măturile alea din crenguţe şi fac mai multă mizerie. Şi acum, mizeria ca mizeria, dar inhalăm praful şi o dăm în alte boli. Înţeleg că sunt salariile mici, pot să accept că oamenii ăştia nu au tragere de inimă, dar cred că un minim de respect merităm şi noi, cei care plătim taxe", ne-a mai explicat un domn.

La containere, aceeaşi mizerie

În condiţiile în care maşinile celor de la Ecosal vin, în fiecare dimineaţă, să strângă mizeria din containere, ne-am imagina că ar trebui să fie destul de curat în preajma lor. Cu toate astea, am putut găst cutii de carton prinse în grilajele containerelor, dar şi saci agăţaţi de garduri, semn că şi bunul simţ joacă un rol destul de important.

Lângă trei şcoli, o canalizare fără capac

Pe trotuarul din faţa Colegiului Economic "Virgil Madgearu", am dat cu ochii de o groapă adâncă de câţiva metri, în care un copil neatent sau curios ar putea cădea oricând. Din ce ne-au spus cetăţenii, canalizarea respectivă stă fără capac de mai bine de un an şi tot ce au făcut autorităţile a fost să pună câteva opritoare. "Au pus barele astea de metal în jur, dar poţi să le dai la o parte foarte uşor. Pentru copii e foarte periculos, pot să cadă oricând, Şi, dacă vă uitaţi, e destul de adâncă groapa, are vreo doi metri şi jumătate. Se poate aşa ceva? Ce fel de siguranţă le oferim noi copiilor care vin la şcoală, dacă lăsăm gropile neastupate. Cred că aici ar trebui să intervină rapid Primăria!", ne-a explicat un cetăţean. 

Toaletele publice, la fel de mizerabile

Deşi firma care se ocupă de toaletele ecologice din oraş le-a schimbat, acum câteva săptămâni, cu unele noi, mirosurile persistă. Din ce ne spun oamenii, cei mai mulţi le folosesc doar atunci când nevoile sunt cu adevărat urgente, în caz contrar ţinându-se departe de ceea ce ei numesc "bombe ecologice". "Ar trebui reintroduse wc-urile cu plată. Măcar acolo se păstra curăţenia, că era o femeie de serviciu", ne-a explicat un cetăţean.

Atenţie, se repară trotuare!

Pe strada Lăcătuşilor, am dat peste o echipă a Serviciului public Ecosal care lucra la reabilitarea trotuarelor din zonă. Cetăţenii spun că este o măsură binevenită, însă că este destul de puţin, dat fiind faptul că şi mare parte dintre străzile cartierului arată jalnic. "Cu o floare nu se face primăvară, dar măcar miroase mai frumos", ne-a spus Andrei Popescu.

Maşinile abandonate, pete de culoare

Aproape că nu există parcare din jurul vreunui bloc în care să nu afle cel puţin o maşină abandonată, în Micro 19. Monumentele de rugină ar trebui ridicate de autorităţi, însă cadrul legal nu permite ridicarea oricărei astfel de rable, ci doar a celor pentru care nu s-au mai plătit taxele necesare. Oamenii spun, însă, că acestea încurcă traficul şi blochează inutil parcările. Cine are dreptate?

Joi, venim la CEC

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la gălăţeni ce anume îi deranjează în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 1 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din faţa CEC-ului din Ţiglina II, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

       

      

       

       

        

 

       

        

Citit 4367 ori Ultima modificare Duminică, 28 Mai 2017 21:04

6 comentarii

 • postat de Eu Sâmbătă, 17 Iunie 2017 21:33 Link la comentariu
  0
  1

  Poate ar trebui sa va uniti si sa va administrati singuri...stiti vorba aia :'' Dragoste cu sila nu se poate''

  Raportează
 • postat de ana Joi, 08 Iunie 2017 09:58 Link la comentariu
  0
  5

  Mai oameni buni ,,edili orasului"mai plimbativa si voi printre blocuri si vadeti cit de mari au crescut balariile ,de exemplu zona siderurgistilor vest -spatele blocurilor 7A,7H,7D.Iti este frica sa circuli pe alei....mizeri +balarii.Pacat de acest oras ca a ramas tot ,,orasul rosu"rusunica .................

  Raportează
 • postat de Ea Miercuri, 07 Iunie 2017 11:03 Link la comentariu
  0
  6

  ... cui ii trebuie cartierele de la marginea orasului?! Se plimba "edilul" pe acolo? NU! Sunt cladiri ale administratiei locale? NU! ... atunci, repet intrebarea ... cui ii trebuie cartierele de la marginea orasului?!

  Raportează
 • postat de CT Joi, 01 Iunie 2017 08:35 Link la comentariu
  0
  13

  Sunt de acord cu comentariul de mai sus. Poate ar trebui un articol legat de prezenta pompelor funebre langa spitalul judetean... eu nicaieri in lume nu am mai intalnit asa ceva... nu e normal.

  Raportează
 • postat de IC Marți, 30 Mai 2017 06:13 Link la comentariu
  0
  16

  @ galatean ,aveti dreptate dar daca spitalul ,medicii ,chiar si guvernantii ,sunt mana-n mana cu cioclii ? Doamna Maria isi plimba catelul si ii era frica de capuse ? Pai plimba un aspirator de capuse care le si imprastia totodata ,la fel ca javrele maidaneze . Apropo ,doamna in cauza avea maturica si farasul ,absolut necesare si obligatorii ,in dotare ? Am vazut intr-un oras din nordul Danemarcei ,un cetatean care umbla pe trotuare , aleile din parcuri si acolo unde dadea peste o movilita lasata de cainii scosi la plimbare ( maidanezi nu existau ) infingea un stegulet al tarii , in cateva zile au disparut movilitele ,toti urmasii vikingilor aveau maturice ,farasel si punguta iar daca stapanul iubitor de catei ,nu era atent ,erau destuli doritori care-al atentionau si-l determina sa stranga movilita . Este drept ,pana acolo sunt peste 2500 Km si un secol ,distanta . Dece sa mai angajeze personal pentru tuns iarba ,de ce sa nu fie mobilizate si chiar cointeresate asociatiile de propietari sa intretina spatiile verzi din zona lor ? Si acum o intrebare : cand vor disparea de pe Aleea Comertului dubele pietarilor ,chioscurile construite in spatiile verzi ale blocurilor si cand aceasta alee va fi amenajata ca si spatiu de acces numai pietonal , cu banci si eventual o fantana arteziana si jardiniere cu flori ....poate si cateva locuri in care ,in wekend ,producatorii de legume si fructe (altii decat vesnicii tarabagii ,producatorii care cu adevarat produc ) sa-si aduca rulota , sau sa inchirieze de la administratia pietei o mica tehghea mobila si sa-si vanda produsele ?

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 29 Mai 2017 09:28 Link la comentariu
  0
  26

  Exista o problema si in zona Spitalului Judetean: numarul mare de masini si magazine ale firmelor de pompe funebre.
  N-am mai vazut langa nici un alt spital din tara afisate sicriele la vitrina.
  Vorbim de un spital, teoretic acolo te duci sa te faci bine, nu sa mori.
  Lipsa de empatie fata de bolnavi e cronica.
  Aici vorbeste banul, iar bunul simt a disparut.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.