Micro 39C. Gălăţeni fără adresă, fără utilităţi şi fără speranţe (FOTO)

Micro 39C. Gălăţeni fără adresă, fără utilităţi şi fără speranţe (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Gropi în asfalt, garaje de toate formele şi mărimile, maşini parcate pe trotuar, lângă trotuar sau chiar pe spaţiul verde, mizerie, un parc de care nu mai are grijă nimeni şi foarte mulţi câini. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile cartierului Micro 39C, ultimul din Galaţi, înainte de ieşirea spre Smârdan.

Joia trecută am ajuns iarăşi în acest cartier, în speranţa de a sta de vorbă cu oamenii despre zonă, dar şi pentru a vedea ce s-a mai schimbat. "Noi suntem ultimul cartier din Galaţi de când ne ştim. Mai mereu a fost la fel. Cei care au ajuns în fruntea oraşului au venit pe aici când au fost alegeri, ne-au promis marea cu sarea şi ne-au dat foarte puţine. După cum se vede, unele străduţe dintre blocuri nu au mai văzut o mână de asfalt de mai bine de un sfert de secol, parcările sunt improvizate de fiecare şofer, cum îi cade lui bine, iar de câini, ce să mai zicem?", ne-a explicat Pop Aurelian, un bărbat de 72 de ani. 

Gropile, problemă majoră pe timp de ploaie 

Deşi oamenii ne-au spus că s-au făcut sesizări de-a lungul anilor către administraţie, gropile au rămas. Astfel, pe timp de ploaie, acestea devin adevărate capcane pentru şoferii care tranzitează cartierul. "Dacă atunci când e uscat, le vezi şi poţi să mergi încet, să le eviţi, pe vreme din asta, ploioasă, nu ai nicio şansă. În primul rând pentru că nu poţi estima cât de adâncă este o groapă, ca să o eviţi, şi în al doilea rând, pentru că şi asfaltul este uşor înclinat spre mijlocul străzilor şi se adună apa. Deci, iar nu vezi ce şi cum", ne-a mai spus Aurelian Pop. 

Prea multe garaje

Încă din spatele fostului magazin Billa 2, în cartier ne-am lovit de garajele ponosite, adevărate monumente de tablă. Din ce ne-au spus cetăţenii, nu sunt maşini în toate. "Dacă le-ar folosi pentru parcări, poate că nu ar fi probleme. Dar unii au service-uri, alţii croitorii, alţii depozit de murături. Şi maşinile tot pe trotuar le ţin. E normal? Soluţia este să se facă o parcare supraetajată, în locul garajelor. Pe două sau trei nivele, cu vreo 500 de locuri de parcare, şi o să avem loc toţi. Şi o să fie bine şi pentru maşini, că vor fi acoperite şi ferite de intemperii", a conchis un bărbat care nu a vrut să ne spună numele.

Stâlp rupt, lăsat pe caldarâm

Una dintre nemulţumirile oamenilor a fost legată de un stâlp de iluminat, înlocuit de câteva săptămâni. Problema este că stâlpul vechi a fost lăsat pe trotuar, chiar lângă cel nou, cu toate sârmele ieşind din el. "Se joacă copiii din zonă pe aici, iar sârmele astea sunt chiar periculoase. Chiar nu puteau să îl ia de aici, când l-au înlocuit? Au lăsat ditamai monstrul din beton pe caldarâm, să ne împiedicăm de el. Ca la noi, la nimeni. Şi când mă gândesc că alţii repară străzi în două zile...", ne-a mai spus Aurelian Pop. 

De altfel, indolenţa autorităţilor a fost tema principală a discuţiilor cu cetăţenii din Micro 39 C, care ne-au spus că nu sunt deloc băgaţi în seamă de municipalitate. "A venit domnul primar în campanie şi... atât. Câte ni s-au promis şi văd că nu se face nimic", a conchis Aurelian Pop. 

Biserica din faţa... blocului 

Despre lăcaşul de cult din Micro 39 C s-a scris în multe rânduri, însă nu s-a găsit, momentan, nicio soluţie pentru mutarea acestuia. "Nu e acesta locul unei biserici, să fim serioşi. Da, e aproape de blocuri, dar cred că se putea ridica un mic lăcaş de cult undeva, să fie cu adevărat o biserică. Nu aşa, că arată ca un cort", ne-a explicat o doamnă.

Gălăţeni fără adresă, fără utilităţi şi fără speranţe

Fără apă curentă, fără canalizare, fără curent electric şi, mai ales, fără un acoperiş normal deasupra capului. Aşa trăiesc câteva zeci de suflete pe un teren din spatele magazinului Lidl, din Micro 13B, la capătul oraşului, acolo unde nu ajung decât foarte rar autorităţile sau cineva cu un cuvânt de spus în Galaţi. Şi, când ajung, de cele mai multe ori este pentru a le spune celor care locuiesc acolo să îşi caute alt loc unde să îşi ducă traiul, nu pentru a le oferi o locuinţă socială. 

Cartier improvizat cu nume frumos 

Zonei de cocioabe din spatele magazinului Lidl îi spune "Livada de Nuci". Numele i-a fost dat de cei care locuiesc în zonă de mai bine de jumătate de secol şi pe care autorităţile i-au rătăcit mereu printre mormanele de hârtii. Cu toate astea, oamenii încă mai speră, dacă nu pentru ei, măcar pentru copiii lor, într-o schimbare. "Eu m-am mutat aici în '92 sau '93, nici nu mai ţin minte. Mi-am crescut copiii aici, de aici i-am dus la şcoală. Nu m-am mutat eu de capul meu, ci cu contract, plăteam chirie lunar la primărie. Dar, la un moment dat, s-a terminat. Nu au mai vrut să ne ia banii, ne-au lăsat fără curent, fără apă, fără orice. Suntem ai nimănui acum, nici măcar adresă nu avem", povesteşte Petruţa Ionica Drăgoi, femeia în jurul căruia se strâng toţi din zonă. Pare a fi cea care are grijă de ei. Vorbeşte frumos despre toţi pe care i-a crescut şi spune că îşi doreşte să îi vadă la casele lor, în curăţenie. "Aici, oricât am încerca, nu are cum să fie curat. E pământ, nămol, greu tare. Un băiat de-al meu s-a îmbolnăvit şi a trebuit să se mute în oraş, cu chirie. Plăteşte, cu totul, 10 milioane pe lună. Ce trai e ăsta?", ne-a spus femeia. 

Curentul electric, pe bază de chetă 

Deşi nu au stâlpi de electricitate în zona lor, oamenii au reuşit cumva să aducă puţină lumină în cocioabele lor. "Avem un generator, care luminează cinci case. Punem mână de la mână pentru benzină, facem chetă, şi dăm drumul generatorului, suficient cât să poată ăştia mici să îşi facă lecţiile, iar noi să vedem o ştire seara. Câteodată, însă, nu e de ajuns, iar copiii lucrează la lumina lumânării. Secolul XXI şi noi nu avem o sursă continuă de curent. Aşa cum facem chetă pentru benzină zi de zi, aşa am reuşi să plătim şi factura, dacă primăria sau Electrica ne-ar da curent electric. Nu vrem gratis!", ne-a mai spus Ionica Drăgoi. 

Şanse mici la locuinţele sociale 

Una dintre marile doleanţe ale celor care locuiesc în Livada de Nuci, nu mai mult de 30 de oameni, este obţinerea unei locuinţe sociale. "Nu avem buletine. Iar cei care au, au dosar depus, dar nu i-a anunţat nimeni nimic încă. De ce nu avem buletine? Păi aici nu avem adresă, şi nu avem cum să avem acte. Unii au fost luaţi în spaţiu de câte un om mai darnic, dar şi aşa e rău. Păi, dacă vine primăria să mă dea afară mâine de aici, eu ce fac? Mă mut la cel care m-a luat în spaţiu, ca să am buletin? Nu se face aşa ceva. Vrem o casă. Sau, măcar să ne dea terenul ăsta, să ne ceară chirie, ceva, să ne putem construi case, încet, dar să avem apă, curent, să fie civilizaţie. Altfel, nu ştiu cât o mai ducem aici!", ne-a mărturisit, aproape cu lacrimi în ochi, Ionica Drăgoi. 

Viitorul se stinge lângă groapa de gunoi 

Pentru cei care trec zilnic pe centură, cocioabele din Livada de Nuci sunt doar nişte construcţii ciudate, lângă o groapă de gunoi. O râpă în care, zilnic, se aruncă deşeuri de toate felurile. "De la o vreme, s-a mai curăţat râpa. Noi cu ce suntem vinovaţi că nu avem unde altundeva să ne ducem? Muncim, care cum putem, pe la Ecosal, pe la alte firme, depozite, şi aşa mai departe, vrem să plătim chirie, să avem un acoperiş bun deasupra capului. În centrul oraşului stau oameni care şi-au bătut joc de casele alea. Nouă nu ne dă nimic. Eu sunt dispusă să semnez contract pe care să scrie că, dacă nu am grijă de casă, poate să mă dea oricând afară. Fără scandal, fără nimic. Vreau să am unde să îmi cresc copiii şi nepoţii, în curăţenie. Aici se pot îmbolnăvi şi se duce viitorul lor...", a încheiat Ionica Drăgoi. 

Despre oamenii din Livada de Nuci am mai scris şi anul trecut. Autorităţile au rămas, însă, surde, aşa că, printre bălării şi noroaie, încă pot fi văzute cocioabele lor.

Monumente de rugină pe trotuare

Aceasta este una dintre problemele deja vechi ale cartierului. Deşi s-a mai scris despre acest lucru de multe ori, maşinile abandonate sunt tot la locul lor, semn că strângerea lor este anevoioasă. Cu toate astea, spun oamenii, pare greu de crezut că pentru unul dintre monumentele de rugină, situat în imediata apropiere a staţiei SMURD din cartier, mai plăteşte cineva impozite. "De ce nu o ia?", a devenit strigătul disperat al oamenilor care vor un cartier curat.        

Curăţenie exemplară la punctele de colectare

Dacă în alte cartiere nivelul gunoaielor aruncate pe lângă containere este unul extrem de ridicat, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Micro 39 C, semn că fie oamenii sunt mai civilizaţi, ori că ECOSAL-ul îşi face treaba mai temeinic. De altfel, chiar la ora vizitei în cartier, am dat peste un utilaj al Ecosal care descărca iglu-urile pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Din acest punct de vedere, oamenii zonei se declară mulţumiţi.

Iarba din cartier, tunsă din loc în loc 

Dacă în singurul loc de joacă din cartier iarba părea cât de cât tunsă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre restul zonei. Astfel, pe lângă mai toate parcările, bălăriile erau dezvoltate, iar urmele motocoaselor încă nu se vedeau prin cartier. Oamenii spun că nu mai au nicio speranţă şi că zona lor nu a arătat niciodată aşa urât. "E jale ce se întâmplă. Pot fi căpuşe, şobolani, de toate... Groaznic", ne-a spus o femeie.

Joi, venim în Micro 20

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 15 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru situat vizavi de piaţa din Micro 20, pentru a ne spune ce neplăceri întâmpinaţi în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

      

        

       

   

Citit 14595 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2017 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.