Cernobîl - Soldații ruși, iradiați după ce au trecut cu blindatele prin praful toxic

Cernobîl - Soldații ruși, iradiați după ce au trecut cu blindatele prin praful toxic
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Șase autobuze cu soldați ruși care prezentau simptomele expunerii la radiații, în urma acțiunilor din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, ar fi ajuns la un spital din Belarus, scrie presa ucraineană.

Soldații ruși care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, relatează Reuters.

Potrivit surselor citate, soldații din convoi nu ar fi folosit niciun echipament anti-radiații. Un angajat de la Cernobîl spunea că a fost „sinucigaș” pentru soldați, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie. Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite”, a spus un lucrător ucrainean pentru Reuters.

Zona împădurită a fost numită Pădurea roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu se știe în ce măsură au acordat atenție acestei informații.

Citit 2088 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2022 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.