Liderii Uniunii Europene merg la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

Liderii Uniunii Europene merg la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, se vor deplasa în această săptămână la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar, potrivit Reuters, EFE şi AFP.

"Preşedinta Von der Leyen şi Înaltul Reprezentant (al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate) Josep Borrell vor vizita Kievul în această săptămână, pentru a se întâlni cu preşedintele (Ucrainei) Volodomir Zelenski", a scris pe contul său de Twitter purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer.

Întâlnirea va avea loc înainte de evenimentul pentru strângere de ajutor ”#StandUpForUkraine”, care va avea loc sâmbătă la Varşovia, a adăugat el.

La rândul ei, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut liderilor din UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă şi a acuzat Rusia că a comis "crime de război" în Ucraina, relatează AFP. "Europa trebuie să îşi accelereze politica de dependenţă zero faţă de Kremlin, să se elibereze de aprovizionările energetice ruse, să introducă embargouri obligatorii şi să înceteze să finanţeze direct bombele", a declarat Roberta Metsola, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

Declaraţia survine în contextul în care liderii celor 27 de state membre ale UE discută "de urgenţă" noi sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Este nevoie de unanimitate pentru a fi adoptate noi măsuri, însă Germania şi Austria exclud în continuare oprirea importurilor de gaz rusesc ca sancţiune.

PPE (dreapta), cel mai mare grup din PE, "susţine un embargou asupra cărbunelui şi petrolului", a declarat în plen eurodeputatul german Peter Liese.

Necesitatea de a reduce dependenţa de energiile fosile este susţinută prin consens, însă UE "mizează pe gaz natural lichefiat", în special din SUA, şi "refuză să dezbată" o interdicţie asupra gazului rusesc, a denunţat eurodeputatul olandez Bas Eickhout, din partea Verzilor.

Roberta Metsola, care s-a deplasat vineri la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul ucrainean Denis Şmîgal, a denunţat, de asemenea, "atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina".

În cursul zilei de marți, Parlamentul European urma să pună în dezbatere o rezoluţie privind sancţiunile UE şi punerea lor în aplicare.

Citit 1012 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Aprilie 2022 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.