UPDATE. Crucișătorul "Moskva", nava-amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat

UPDATE. Crucișătorul "Moskva", nava-amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

UPDATE. Crucișătorul "Moskva", nava-amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră, s-a scufundat, a anunțat presa de stat moscovită, la o zi după ce a fost avariată de un incendiu sau de un atac cu rachete ucrainene, potrivit BBC. Nava era remorcată spre un port din Crimeea, dar şi-a pierdut stabilitatea din cauza carenei deteriorate şi a mării agitate şi s-a scufundat, potrivit unui mesaj al Ministerul rus al Apărării.

Pe tot parcursul zilei de joi au existat rapoarte contradictorii de la Moscova, Kiev și Pentagon cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu nava. Crucișătorul a fost grav avariat după ce muniția de la bord a explodat, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax și Reuters. Acest anunț a venit după ce ucrainenii au susţinut că au lovit nava cu două rachete "Neptun", de producţie proprie, dar nu au oferit nicio dovadă în acest sens. Ministerul rus al Apărării a pus explozia pe seama unui incendiu la bord și a precizat că se investighează cauza. Interfax a precizat că întregul echipaj a fost evacuat.

Crucișătorul "Moskva", intrat în serviciu în 1983, era înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă "Vulkan". Cu o lungime de peste 180 de metri şi un deplasament de 12.500 de tone, nava avea un echipaj de 510 persoane. În actualul conflict, nava a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean şi a fost implicată în cucerirea Insulei Şerpilor, în urmă cu câteva săptămâni.


Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord a explodat, a declarat  joi agenţia Interfax, citând ministerul rus al apărării, transmite Reuters.

Conform sursei citate, toţi membrii echipajul au fost evacuaţi şi în prezent este investigată cauza incendiului. Nava de 12.500 de tone are un echipaj de aproximativ 500 de membri.

"În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a a explodat. Nava a fost grav avariată", dar "echipajul a fost evacuat în totalitate", a informat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Interfax nu a oferit mai multe detalii.

Anterior, autoritățile ucrainene au anunța că un atac cu rachete a provocat un incendiu la bordul crucişătorului rus Moskva.

"Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, a confirmat pe Youtube atacurile ucrainene asupra navei, fără a indica, la rândul său, poziţia acesteia.

"Arde intens. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil să ştim când vor putea primi ajutor", a spus el, asigurând că la bord se aflau cei "510 membri ai echipajului".

Pe 24 martie, la o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, marina ucraineană a susţinut că a distrus o navă rusească de transport de trupe ancorată în portul Berdiansk, oraş situat în apropiere de Mariupol, la Marea Azov. Moscova nu a confirmat nici această acuzaţie. Armata rusă oferă foarte rar informaţii despre pierderile sale, notează AFP.

Citit 2216 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.