Statele Unite vor trimite Ucrainei elicoptere, drone de luptă și artilerie grea

Statele Unite vor trimite Ucrainei elicoptere, drone de luptă și artilerie grea
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Președintele american Joe Biden a anunțat un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și a extins și tipul de arme care vor fi trimise pentru a include artilerie grea, în așteptarea unui asalt extins al rușilor în estul Ucrainei, transmite Reuters.

Pachetul, care mărește suma ajutorului militar pe care SUA l-au trimis Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 2,5 miliarde de dolari, include sisteme de artilerie, muniție, transportoare blindate și bărci de apărare de coastă fără pilot, a transmis Biden într-o declarație scrisă după o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Biden a spus că a aprobat și transferul unor elicoptere și că echipamentul furnizat Ucrainei „a fost critic” în confruntarea invaziei.

„Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de poporul ucrainean brav în lupta lor pentru libertate”, a declarat Biden.

Noul pachet de ajutor include 11 elicoptere Mi-17 care au fost alocate Afganistanului înainte ca guvernul de acolo susținut de americani să se destrame anul trecut. Ajutorul mai include 18 obuziere de 155 de mm cu 40.000 de proiectile, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate și 300 de drone „Switchblade”.

Este pentru prima dată când obuziere sunt trimise Ucrainei de către SUA.

Purtătorul de cuvânt al Penatgonului, John Kirby, a spus că o parte dintre sisteme, precum obuzierele și radarele, vor necesita antrenament suplimentar pentru forțele ucrainene care nu sunt obișnuite cu folosirea echipamentului militar american.

„Suntem conștienți de timp și știm că nu ne este prieten”, a spus Kiorby când a fost întrebat de viteza livrărilor.

Citit 616 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2022 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.