Amenințări pe frontul din Ucraina. „Disperarea” liderilor ruși ar putea duce la folosirea armelor nucleare

Amenințări pe frontul din Ucraina. „Disperarea” liderilor ruși ar putea duce la folosirea armelor nucleare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Statele Unite nu tratează "cu superficialitate" posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arme nucleare tactice în Ucraina, în condițiile în care Moscova continuă să se confrunte cu dificultăți pe frontul de luptă, a avertizat directorul CIA, William Burns, potrivit CNN.

"Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, după eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut", a declarat șeful CIA.

Potrivit acestuia, CIA urmărește cu atenție asta, însă SUA nu au văzut încă semne că Rusia s-ar pregăti să facă un astfel de pas. "Deși au fost unele poziționări retorice din partea Kremlinului în legătură cu trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut prea multe dovezi practice ale unor desfășurări sau dispoziții militare care să alimenteze această îngrijorare, însă urmărim acest lucru cu mare atenție", spus Burns.

El a avertizat însă că președintele rus Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai izolat și "apetitul său pentru risc a crescut", iar în cercul său de consilieri, care s-a restrâns, el nu își poate pune "la îndoială judecata sau încăpățânarea, aproape mistică, că destinul său este să restabilească sfera de influență a Rusiei".

Distrugerea crucișătorului "Moskva" - nava-amiral a flotei ruse în Marea Neagră - a inflamat și mai mult spiritele. Indiferent de cauzele care au dus la scufundarea navei - ucrainenii spun că au lovit-o cu rachete anti-navă, rușii susţin că a izbucnit un incendiu la bord - acest fapt este umilitor pentru Rusia, care prezenta "Moskva" drept o fortăreață inexpugnabilă.

Rusia și-a reluat bombardamentele cu rachete în regiunile din jurul Kievului, în paralel cu concentrarea de forțe din estul țării, ca pregătire pentru o nouă ofensivă.

Potrivit analiștilor, presiunile asupra lui Putin pentru a livra o "victorie" sunt în creștere, iar în condițiile în care desfășurarea de forțe convențională nu dă rezultate, ar putea fi tentat să folosească armele nucleare tactice.

Ogivele nucleare tactice au fost create pentru a oferi comandanților militari mai multă flexibilitate pe câmpul de luptă. La mijlocul anilor 1950, în timp ce se construiau și se testau bombe termonucleare mai puternice, strategii militari au considerat că armele mai mici, cu o rază de acțiune mai scurtă, ar fi mai utile în situații "tactice" sau militare. Armele tactice au fost concepute pentru a fi folosite împotriva concentrărilor de trupe, navelor, triajelor, aerodromurilor etc.

În același timp, folosirea de către Rusia a armelor nucleare tactice ar însemna o escaladare fără precedent a conflictului din Europa, iar potențialul unei confruntări directe cu NATO ar fi, de asemenea, la fel de mare, cu toate riscurile, inclusiv cel al unei distrugeri totale, ce decurg de aici.

Citit 705 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.