Război energetic - Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Război energetic - Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rusia a oprit începând de miercuri livrările de gaze către Polonia și Bulgaria. Informația a fost confirmată oficial de guvernele de la Varșovia și Sofia.

Polonia a precizat că a fost sancționată pentru că a refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Kremlinul

Polonia nu își face griji - guvernul a precizat că nu mai depinde de mult de gaze de la ruși.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie să se apeleze la gazul din rezerve și că gazul pentru clienții polonezi nu va fi tăiat.

Fluxurile din alte direcții vor înlocui aprovizionarea de la Gazprom, a declarat ministrul polonez responsabil cu securitatea energetică, Piotr Naimski, adăugând că contractul Yamal trebuia să expire oricum în decembrie.

Pentru Bulgaria, decizia este dură, deoarece țara este dependentă de importurile din Rusia.

Moscova a avertizat Europa că riscă să fie tăiată aprovizionarea cu gaz dacă nu plătește în ruble. În martie, a emis un decret prin care propunea cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank pentru a efectua plăți în euro sau dolari, care vor fi apoi convertite în ruble.

Comisia Europeană a spus că companiile ar trebui să plătească în continuare moneda convenită în contractele lor cu Gazprom - din care 97 la sută sunt în euro sau dolari.

În cursul zilei de marți, Polonia a anunțat o listă cu 50 de oligarhi și companii ruse, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sancțiunilor în temeiul unei legi adoptate la începutul acestei luni care le permite înghețarea activelor. Legea este separată de sancțiunile impuse în comun de țările UE.

Citit 637 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 09:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.