Zelenski, către Republica Moldova: ”Nu vă fie frică de rușii din Transnistria!”

Zelenski, către Republica Moldova: ”Nu vă fie frică de rușii din Transnistria!”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Kievul acuză Moscova că încearcă să destabilizaze Transnistria, după mai multe explozii care au stârnit temeri că războiul va veni și peste Republica Moldova. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia încearcă să atragă Transnistria în războiul său.

„Acesta este încă unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor speciale au lucrat acolo și nu este pur și simplu de dragul știrilor false. Este clar de ce: vrea să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina”, a spus Zelenski.

„În ceea ce privește trupele ruse prezente permanent pe teritoriul regiunii ocupate temporar a Moldovei, Transnistria, de mulți ani, știm că sunt permanent în așteptare pentru un ordin de marș. Dar știm dimensiunea lor și forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru a le face față. Să nu vă fie frică de ei”, a continuat el.

În regiunea separatistă Transnistria au avut loc marţi trei explozii care, potrivit guvernului de la Chişinău, ascund provocări care au drept obiectiv destabilizarea situaţiei în această regiune şi atragerea ei în războiul din Ucraina, relatează Agerpres.

În schimb, de la Tiraspol, „capitala” autoproclamatei republici proruse, liderul separatist Vadim Krasnoselski a acuzat Ucraina că este responsabilă de atacuri.

La rândul său, Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Vladimir Zelenski, a declarat în cadrul unui interviu că Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană ''cât ai pocni din degete'', dar mai întâi autorităţile din Republica Moldova trebuie să-i ceară ajutorul.

Oficialul ucrainean a mai declarat că, pe lângă Ucraina, o altă ţară care poate ajuta R. Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiştilor proruşi este România.

"În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R.Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor. Există şi mulţi moldoveni care nu ar fi de acord cu mine, ei au poziţia că sunt popor separat, dar limba sigur e aceeaşi. E cert că sunt apropiaţi cu românii", a declarat Arestovici.

El a comentat şi ameninţările Moscovei la adresa R. Moldova. Potrivit lui, oficialii de rang înalt ai Rusiei deja au demonstrat că scopul lor este să ocupe R. Moldova.

"Idioţi. Primele persoane de la Moscova declară că Rusia trebuie să ocupe R. Moldova. Super, mai deschid un front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se mişte către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus", a apreciat consilierul lui Zelenski.

Citit 800 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.