Jurnalul de război al unui băiețel de 8 ani. „Mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”

Jurnalul de război al unui băiețel de 8 ani. „Mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De când Vladimir Putin a declanșat ”operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol a trăit prin adăposturi și a început să țină un jurnal de război. Copilul a fost el însuși rănit și a trecut printr-o adevărată tragedie, pierzându-și bunicii. Un fragment din jurnalul în care povestește despre trauma sa a fost publicat de ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba.

”De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor, 8 ani, în jurnalul pe care îl ține de când se ascunde de bombele rusești.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, în 24 februarie, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți. Bilanțul ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care nu există date exacte din teritoriile controlate de ruși.

Mariupol este orașul-port care a fost asediat din primele zile ale războiului declanșat de ruși. Orașul a fost practic ras de pe suprafața pământului de trupele rusești, civili și ultimii apărători ucraineni refugiindu-se la oțelăria Azovstal.

În ultimele zile, în baza unor acorduri cu partea rusă, sub coordonarea ONU, ucraineni au reușit evacuarea unor civili, președintele Zelenski afirmând miercuri noaptea că a fost încheiată a doua etapă a evacuării, fiind eliberați alți 344 de civili.

Citit 780 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.