Miliardele oligarhilor ruși, „înghețate” în Uniunea Europeană

Miliardele oligarhilor ruși, „înghețate” în Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Active de circa 13,8 miliarde de euro aparţinând unor oligarhi şi altor entităţi au fost îngheţate în Uniunea Europeană, mai ales în cinci ţări membre, în urma sancţiunilor împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul în Ucraina, a anunţat marţi comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, citat de AFP.

”Este destul de mult, dar trebuie să precizez că o parte foarte mare, peste 12 miliarde, a fost îngheţată de cinci state membre”, a declarat comisarul belgian, cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor europeni de Justiţie.

El nu a menţionat care sunt aceste ţări, dar ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, estimase la jumătatea lunii iunie la 4,48 miliarde de euro suma îngheţată doar în Germania.

La sfârşitul lunii iunie, unitatea specială (”task force”) a aliaţilor occidentali însărcinată cu vânarea activelor elitelor ruseşti (Repo) indicase că 30 de miliarde de dolari în active deţinute de oligarhii ruși, aflaţi sub sancţiuni, au fost blocate, precum şi aproximativ 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Rusiei.

Acest ”task force” cuprinde SUA, Australia, Franţa, Canada, Germania, Japonia, Italia, Marea Britanie şi Comisia Europeană.

Citit 990 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2022 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.