Situația de la Zaporojie, ar putea duce la o catastrofă. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cere acces la centrala nucleară

Situația de la Zaporojie, ar putea duce la o catastrofă. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cere acces la centrala nucleară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina s-a deteriorat rapid până la punctul de a deveni „foarte alarmantă”, a avertizat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia centralei de la Zaporojie este foarte alarmantă, menționând că ultimele incidente care au avut loc ar putea duce la dezastru.

„Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil. Ne presează timpul”, a declarat Grossi. Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi. Dar Kievul şi Moscova se acuză reciproc punând că sunt nu responsabile de atac.

"Soluţia pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Rusia dă vina pe Kiev

Ambasadorul rus Vassili Nebenzia a dat vina pe Kiev şi pe aliaţii săi, şi spune: „Solicităm statelor care susţin regimul de la Kiev să îl forțeze să pună capăt odată pentru totdeauna atacurilor asupra centralei de la Zaporojie, iar ONU şi AIEA să spună autorităţilor ucrainene că acţiunile lor sunt inacceptabile. Adevărata amploare a unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat. Întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Kievului”, a mai spus ambasadorul rus, calificând drept „suprarealiste”, „cinice şi absurde” acuzațiile la adresa Moscovei.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecție, Antonio Guterres şi Statele Unite au cerut joi înființarea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Antonio Guterres cere încetarea imediată a tuturor activităților militare din jurul centralei

"Facem apel la încetarea imediată a tuturor activităților militare din imediata vecinătate a uzinei și să nu țintească instalațiile sau împrejurimile acesteia. Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente şi mai neliniştitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă”, a spus Antonio Guterres într-un comunicat, potrivit replicamedia.md.

Citit 939 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2022 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.