Forțele ucrainene au străpuns liniile rusești - lupte grele în regiunea Herson 

Forțele ucrainene au străpuns liniile rusești - lupte grele în regiunea Herson 
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

 Lupte grele se dau în regiunea Herson din sudul Ucrainei, existând informații contradictorii privind lansarea mult așteptatului contraatac ucrainean.

„Astăzi am început acțiuni ofensive în mai multe direcții, inclusiv în regiunea Herson”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Militar Sud, Natalia Humeniuk, citată de Reuters.

Deși declarația acesteia pare nuanțată, presa ucraineană anunță fără echivoc că a început contraofensiva împotriva forțelor de invazie ruse aflate în sudul țării.

„Contraofensiva terestră a început. Armata ucraineană a rupt prima linie a apărării ruse din Herson”, afirmă jurnaliștii de la Kiev Post în timp ce Ucraîinska Pravda anunță același lucru. Presa ucraineană scrie de asemenea că majoritatea podurilor din regiunea Herson au fost distruse pentru a îngreuna aprovizionarea forțelor de ocupație rusești.

O grupare a unităților militare ucraineane de pe linia frontului sudic a anunțat că un regiment al separatiștilor pro-ruși din Donețk și parașutiștii ruși care îl susțineau au fugit de pe câmpul de luptă.

Gruparea militară a publicat și o înregistrare video cu un presupus militar al separatiștilor care anunță spargerea primei linii de apărare.

Însă o altă sursă din cadrul Forțelelor Armate ale Ucrainei citată de Ukraîinska Pravda afirmă că în unele zone s-a înregistrat succese împotriva liniei de apărare a forțelor rusești, dar că „e prea devreme să vorbim despre ceva anume, un front mare”.

Cu toate acestea, agenția rusă RIA Novosti anunță că în orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson, localitate ocupată de ruși, au fost anunțate evacuări de la locurile de muncă și că oamenii se îndreaptă spre adăposturi.

Există de asemenea informații că forțele armate ucrainene ar fi eliberat satul Suhîi Stavok din nord-estul regiunii Herson.

Într-o postare ulterioară Ilia Ponomarenko speculează că forțele armate ucrainene ar fi găsit un punct slab în apărarea rușilor și au decis să atace. „Cred că este la nivel tactic dar vom vedea”, scrie acesta pe Twitter.

Citit 972 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2022 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.