Forțele ucrainene atacă pozițiile rusești din mai multe direcții

Forțele ucrainene atacă pozițiile rusești din mai multe direcții
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Preşedinţia Ucrainei a anunţat marţi că în "aproape întreaga" regiune Herson din sudul ţării, ocupată de forţele ruse, se dau "lupte intense", transmite AFP. Imagini cu bombardamente din Herson, Harkov și Nova Kahovka au fost publicate pe rețelele de socializare.

Toată ziua şi noaptea de luni s-au semnalat explozii puternice în regiunea Herson, a făcut cunoscut conducerea de la Kiev la informarea de marți. "Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii", a mai anunţat preşedinţia, susţinând că au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru.

Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un video interviu că forțele ucrainene bombardau, de asemenea, feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le folosește pentru a alimenta teritoriul ocupat de ruși pe malul vestic al râului Nipru.

Arestovici i-a avertizat pe ucraineni să nu se aștepte la o victorie rapidă în sud, transmite The Guardian. Contraofensiva ucraineană anunţată luni vizează recucerirea oraşului Herson, care înainte de războiul declanşat de Rusia avea 280.000 de locuitori.

Regiunea Herson este vitală pentru agricultura Ucrainei şi are şi rol strategic, fiind vecină cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi folosită ca bază pentru invazia actuală.

Moscova a susţinut luni seară că a oprit ofensivele ucrainene, care "au dat greş lamentabil" în Herson şi în regiunea alăturată Nikolaev. AFP precizează că afirmaţiile părţii ruse nu au putut fi verificate imediat din surse independente.

În acest context, în evaluarea de marți a războiului, ministrul britanic al Apărării transmite că forțele armate ucrainene au intensificat ritmul tirurilor de artilerie în sudul Ucrainei, iar loviturile de precizie cu rază lungă de acțiune au continuat să întrerupă rutele de aprovizionare ale Rusiei. Londra notează că, de la începutul zilei de 29 august 2022, mai multe brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei au crescut greutatea focurilor de artilerie pe linia frontului din sud. Britanicii spun că loviturile ucrainene de precizie cu rază lungă de acțiune continuă să perturbe aprovizionarea Rusiei, dar nu este încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene.

Cu toate acestea, Rusia a depus eforturi de la începutul lunii august pentru a-și întări trupele de pe malul vestic al râului Nipru, în jurul orașului Herson, se arată în evaluarea guvernului de la Londra.

Britanicii consemnează că este foarte probabil ca Armata 49 de arme combinate a Districtului militar de sud (SMD) să fi fost suplimentată cu componente ale Armatei 35 de arme combinate a Districtului militar de est (EMD). Majoritatea unităților din jurul Hersonului sunt probabil subdimensionate și depind de liniile fragile de aprovizionare prin feriboturi și poduri de pontoane peste Nipru. Această integrare a unităților SMD și EMD sugerează o reorganizare semnificativă a forței Rusiei în Ucraina.

Există o posibilitate realistă ca Rusia să fi trecut la raționalizarea mai multor comandamente operaționale semi-independente, care au contribuit la performanța sa slabă la începutul invaziei, mai spune ministrul britanic al Apărării.

În cazul în care Ucraina reușește să întreprindă operațiunile ofensive susținute, coeziunea acestei structuri neexperimentate va fi probabil un factor-cheie în ceea ce privește sustenabilitatea apărării rusești în sud, concluzionează Londra.

Citit 906 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.