Forțele ucrainene, în ofensivă pe toată linia frontului

Forțele ucrainene, în ofensivă pe toată linia frontului
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Forţele ucrainene sunt în ofensivă pe toată linia frontului, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de Reuters. Ucrainenii dispun de armament sofisticat furnizat de Occident şi au început săptămâna aceasta să recucerească teritorii ocupate de Rusia.

Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi să fugă pentru a scăpa cu viaţă şi a susţinut că ucrainenii contraatacă şi în est. "Confruntări militare active au loc acum pe toată linia frontului: în sud, în regiunea Harkov, în Donbas", a spus el, în discursul de marţi noapte.

La începutul războiului pe care l-a declanşat acum şase luni, Rusia a ocupat părţi mari din teritoriul Ucrainei, de-a lungul coastei Mării Negre, inclusiv la Herson, lângă peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Ucraina consideră că recucerirea terenului este vitală pentru a opri expansiunea rusă înspre vest, care i-ar putea bloca în întregime accesul la Marea Neagră.

Kievul nu a dat prea multe detalii despre ofensivă, dar Regatul Unit, aliat al Ucrainei, a comunicat că unităţile ucrainene din sud au obligat forţele ruse să se retragă pe alocuri, defensiva rusă fiind relativ slabă.

Reuters nu a reuşit să obţină confirmarea independentă a avansului ucrainean, însă informaţii neverificate, fotografii şi filmări difuzate în mediile sociale par să indice că au fost recucerite mai multe sate şi au fost distruse obiective ruseşti din sudul Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova susţine, însă, că militarii ruşi au respins contraofensiva ucraineană, iar apărarea antiaeriană a doborât zeci de rachete în apropiere de Herson.

Citit 956 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2022 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.