Ucraina, atacată de Rusia cu rachete balistice iraniene

Ucraina, atacată de Rusia cu rachete balistice iraniene
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că nu dețin niciun sistem de apărare eficient împotriva rachetelor balistice pe care Iranul s-ar pregăti să le trimită Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, scrie CNN.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a spus că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene îi va permite armatei ruse să lovească oriunde în Ucraina. Una dintre rachete are o rază de acțiune de 300 de kilometri, cealaltă – 700 de kilometri, potrivit lui Ihnat. „Există o probabilitate mare ca acestea să fie livrate în nord, deasupra graniței cu Ucraina, de unde pot fi lansate pentru a amenința întreaga Ucraină”, a spus Ihnat în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Conform informațiilor apărute marți, Iranul s-ar pregăti să trimită Rusiei încă 1.000 de arme, inclusiv rachete balistice sol-sol cu rază scurtă de acțiune și drone de atac ce vor fi folosite împotriva Ucrainei.

Iranul devine astfel principalul furnizor de armament strategic al Moscovei. În premieră, armata rusă va folosi astfel două tipuri de rachete sol-sol, produse în Iran, conform surselor publicației americane.

Astfel, Teheranul intenționează să livreze Rusiei un prim transport de rachete „Fateh-110” și „Zolfaghar”.

Fateh-110 este ceea ce, în termeni militari, e cunoscut sub numele de rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune și poate lovi ținte aflate până la 300 de kilometri distanță. Racheta Fateh este, conform informațiilor din surse deschise, o „clonă” a modelului sovietic „Luna” sau „Frog”, în codificarea NATO. Conform altor surse, modelul de „inspirație” pentru Fateh ar fi racheta chinezească DF-11, a cărei dezvoltare a început în anii 1980.

Zolfaghar reprezintă un model superior de rachetă, derivat din Fateh și are  o rază de acțiune care se apropie de cea a rachetelor cu rază medie de acțiune: poate atinge ținte aflate la 700 de kilometri distanță.

Întrebat dacă forțele aeriene ucrainene sunt pregătite să se apere împotriva acestor tipuri de rachete balistice iraniene, Ihnat a spus că acestea „vor lua toate măsurile și modalitățile de protejare împotriva acestor rachete” de care dispun.

Oficialul ucrainean a avertizat, însă, că „în acest moment, nu avem nicio apărare eficientă împotriva rachetelor. Teoretic, este posibil să le putem doborî, dar este foarte dificil să o facem cu mijloacele pe care le avem acum.”

„Avem apărare antiaeriană, nu apărare antirachetă”, a mai spus Ihnat, care crede că Rusia a cerut rachete balistice de la Iran pentru că rezerva lor de rachete rusești Iskander-M este aproape epuizată.

„Este clar că aceste rachete le sunt aprovizionate pentru a suplimenta aceste Iskandere” pentru că rușii nu mai au prea multe rachete de acest tip, potrivit oficialului ucrainean.

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a numit Teheranul „un complice la agresiunea” Rusiei. „Prin transferul de rachete Federației Ruse, Iranul știe că ne vor ataca orașele noastre.

Instruindu-i pe ruși să folosească dronele, [Iranul] știe că vor ataca sectorul energetic al Ucrainei, provocând valuri de refugiați spre UE”, a scris Podoliak pe Twitter.

Citit 1211 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.