Țările occidentale anunță că trimit blindate Ucrainei

Țările occidentale anunță că trimit blindate Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Aliații occidentali vor furniza noi vehicule blindate de luptă Ucrainei, dar nu și tancurile mai grele pe care le-a cerut Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei. Aceasta, în condițiile în care Washingtonul estimează că luptele intense vor continua luni de zile în prima linie, relatează Reuters, potrivit digi24.ro.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat, joi dimineață, că peste 800 de militari ruși au fost uciși de forțele Kievului, în ultimele 24 de ore. Majoritatea pierderilor ruse s-au înregistrat în regiunea Donețk, susține comandamentul armatei ucrainene.

Concomitent, forțele ruse continuă operațiunile ofensive în zona Bahmut, ultimele atacuri din zona Avdiivka și Kupiansk fiind respinse de ucraineni.

Franța va trimite Ucrainei blindate AMX-10

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că guvernul său va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC, a declarant, miercuri, un oficial francez, după o convorbire telefonică între cei doi lideri.

Pe de altă parte, Australia a oferit Kievului 90 de vehicule Bushmaster, o unitate blindată împotriva minelor terestre și a altor amenințări.

Președintele american Joe Biden a spus de asemenea miercuri că Washingtonul ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley în Ucraina. Nu sunt însă incluse și tancurile Abrams pe care le-a cerut Ucraina.

Kievul a solicitat în repetate rânduri aliaților occidentali vehicule de luptă mai grele, cum ar fi tancurile Abrams și Leopard, de fabricație germană.

Potrivit Pentagonului, vehiculul de luptă blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, cu o mitralieră şi cu proiectile antiblindaj.

Într-un mesaj video, Zelenski i-a mulțumit lui Macron pentru anunțul privind vehiculele blindate, dar a spus că e nevoie ca alți aliați să furnizeze arme mai grele. „Acest lucru trimite un semnal clar tuturor partenerilor noștri. Nu există niciun motiv logic pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a spus el.

Citit 1085 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2023 10:53

1 comentariu

  • postat de Multumim
    Joi, 05 Ianuarie 2023 19:37
    108.245.201.***
    Usor usor vom ajunge in prag de disparitie ...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.