Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete şi drone în noaptea de miercuri spre joi în întreaga Ucraină, inclusiv asupra regiunilor Harkov, al doilea oraş ca mărime din ţară, Odesa, important port la Marea Neagră, asupra capitalei Kiev, unde 15 la sută din locuitori au rămas fără electricitate, în timp ce trupele ucrainene au respins asalturile înverşunate asupra oraşului asediat Bahmut, relatează Reuters, EFE, AFP şi media ucrainene.

Noaptea trecută, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a indicat comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre ele, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană.

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică ucraineană.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

La Kiev, sirenele de alarmă aeriană au răsunat timp de şapte ore. Sistemul de apărare antiaeriană a reuşit să doboare rachetele lansate, inclusiv drone "Shahed", totuşi o rachetă balistică Kinjal a lovit un obiectiv de infrastructură civilă, iar în oraş s-au auzit explozii, a transmis Kanal 24.

Circa 40 la sută din locuitorii Kievului nu aveau căldură joi dimineaţă în urma atacului, a indicat administraţia militară a capitalei ucrainene.

Rachetele ruseşti au lovit o gamă largă de ţinte, de la Jitomir, Lvov, Vinniţa şi Rivne (în vest) până la Dnipro şi Poltava (în centru), unde au existat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi victime umane.

Milioane de ucraineni au suferit pene de curent periodice în timpul iernii, ca urmare a bombardamentelor ruseşti.

În ultimele 24 de ore, forţele armate ucrainene susţin că au respins peste 110 atacuri ruseşti în întreaga ţară şi că au atacat 13 grupuri militare inamice, potrivit EFE.

În pofida bombardamentelor Rusiei asupra diferitelor zone din Ucraina, „principalele eforturi ale inamicului continuă să se concentreze pe desfăşurarea de acţiuni ofensive pe fronturile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtarsk” din estul ţării, a indicat joi, pe contul său de Facebook, Statul Major General al Forţelor armate ucrainene.

Armata ucraineană a declarat că forţele sale au reuşit să respingă atacurile intense ruseşti în oraşul minier Bahmut (est), în pofida faptului că trupele ruse susţin că deţin controlul asupra zonei de est a oraşului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video că bătălia pentru Bahmut şi din împrejurimile acestuia în regiunea Donbas este „prima noastră prioritate”.

Citit 1367 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 12:20

1 comentariu

  • postat de magis
    Vineri, 10 Martie 2023 13:42
    89.121.200.***
    deci, se poate scrie si obiectiv, numai sa se vrea ...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.