Rachetele rusești care lovesc Ucraina, pline de componente străine

Rachetele rusești care lovesc Ucraina, pline de componente străine
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Armata ucraineană a informat miercuri despre noi progrese, între 200 şi 1.400 de metri, în diferite zone ale frontului, trupele ucrainene eliberând încă 3 kilometri pătraţi de teritoriu în cursul zilei trecute, conform noului bilanţ al contraofensivei ucrainene incipiente.

"În direcţia Berdiansk, luptele continuă în zona localităţii Makarivka", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General ucrainean, Andrii Kovalev, care s-a referit şi la situaţia din unele zone ale frontului, transmite EFE.

Berdiansk este un port ucrainean la Marea Azov, situat în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia. Makarivka este o mică aşezare în regiunea Doneţk, situată la aproximativ 140 de kilometri nord de Berdiansk, pe care trupele ucrainene au recucerit-o în urmă cu câteva zile.

Potrivit lui Kovalev, lupte se dau şi în zona localităţilor Novodanilivka şi Novopokrovka din regiunea Zaporojie.

Ministerul ucrainean al Apărării a informat luni că Ucraina a reuşit să elibereze şapte localităţi, inclusiv Makarivka, şi un total de 90 de kilometri pătraţi în prima săptămână a contraofensivei, care se concentrează deocamdată pe trei sectoare ale frontului în Doneţk, Zaporojie şi pe intersecţia dintre aceste două regiuni.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat în ultimul său discurs către naţiune, marţi seară, faptul că una dintre rachetele utilizate de Rusia în atacul de marţi, care a ucis 12 persoane în oraşul ucrainean Krivoi Rog, oraşul său de baştină, conţinea componente fabricate în ţări aliate Ucrainei, potrivit EFE. "Dacă luăm, de exemplu, una dintre rachetele care au lovit Krivoi Rog, aproximativ 50 dintre componentele sale, în principal microelectronice, au fost produse în alte ţări", a declarat Zelenski, adăugând că unele dintre companiile care furnizează aceste componente Rusiei sunt din ţări partenere ale Ucrainei.

La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a denunţat miercuri că nu mai puţin de 40 de componente de fabricaţie străină fac parte din cele patru rachete de croazieră Kalibr folosite de Rusia în cursul dimineţii, care au ucis trei persoane şi au distrus obiective comerciale şi educaţionale în Odessa. "Fără microelectronica (importată), Rusia nu ar fi capabilă să construiască astfel de rachete", a scris Iermak într-o postare, ataşând fotografii cu o parte din distrugerile provocate.

Zelenski şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Rusia continuă să aibă acces la acest tip de piese esenţiale pentru industria sa de război, în pofida sancţiunilor internaţionale care ar trebui să facă acest lucru imposibil.

Preşedintele ucrainean a precizat că înalţi oficiali ucraineni s-au întâlnit marţi cu diplomaţi din ţările din care provin componentele de fabricaţie non-rusă găsite în racheta lansată împotriva Krivoi Rog pentru a le cere măsuri de întrerupere a fluxului acestor piese către Rusia. "Toţi aliaţii au o listă cu companii care aprovizionează Rusia cu componente pentru a ucide", a declarat Zelenski, care a cerut înăsprirea cât mai mult posibil a controalelor la export pentru a împiedica Moscova să continue să producă rachete pentru a ucide şi distruge în Ucraina. Zelenski a subliniat că "este mult mai ieftin să blochezi odată pentru totdeauna aprovizionarea teroriştilor cu componente pentru teroare decât să se cheltuiască constant noi sume de bani pentru noi apărări antiaeriene", cum ar fi cele pe care Occidentul le trimite în Ucraina pentru a-şi proteja infrastructura şi populaţia de atacurile aeriene ruseşti.

Citit 1446 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 16:50

5 comentarii

  • postat de Vrabia rusească, mălai visează, dacă-i nesătulă
    Marți, 20 Iunie 2023 17:33
    109.166.130.***
    Rușii vor câștiga războiul în Ucraina, când vot fi alături de SUA și China, pe Marte. Timpul lucrează în favoarea Ucrainei, Fed. Rusă riscă alături de Putin, să se destrame, prin implozie economică, financiară și mai ales, socială.
    0
    0
  • postat de mirel
    Sâmbătă, 17 Iunie 2023 16:43
    89.136.0.***
    o stire atomica !!! nici Rusia nu mai este ce era ! slava Ukraina ... pentru productia proprie de rachete !?
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 16 Iunie 2023 09:41
    86.124.200.***
    Sigur nu o sa-mi publicati comentariul dar totusi...Incercati va rog sa va diversificati sursele!Vrdeti dumneavoastra asta cu sa avem incredere doar in sursele oficiale este o mare prostie!Uitati ce se spune prin putina presa care incearca sa redea si altceva si care bineinteles sunt putinisti:„Of
    0
    0
  • postat de Ion
    Joi, 15 Iunie 2023 09:49
    82.79.117.***
    "Toţi aliaţii au o listă cu companii care aprovizionează Rusia cu componente pentru a ucide"; trebuie completat : "Toţi aliaţii au o listă cu companii care aprovizionează Rusia si Ucraina cu componente pentru a ucide"- asa a fost dintotdeauna. Krupp vindea la unii blindajul si la ceilalti obuzul car
    0
    0
  • Joi, 15 Iunie 2023 09:22
    5.2.209.***
    oare el nu a inteles ca aici este vorba doar de PROFIT? Nu conteaza de unde vin banii, conteaza sa vina doar. Economia de piata capitalista are doua maini, cu care doar ia. Conteaza de la cine? Ma gandesc la ce zambete pe sub mustata afisau acei diplomati in momentul in care erau mustruluiti de orfi
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.