Ucraina lansează atacuri cu drone din interiorul Rusiei

Ucraina lansează atacuri cu drone din interiorul Rusiei
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Atacul cu drone care a vizat săptămâna aceasta aeroportul din Pskov, în nord-vestul Rusiei, a fost lansat din teritoriul rus, a declarat vineri şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, care a recunoscut pentru prima dată că Ucraina operează de pe teritoriul rus, informează AFP.

"Dronele utilizate pentru a ataca baza aeriană Krestî din Pskov au fost lansate din interiorul Rusiei", a afirmat Kirilo Budanov, pe contul său de Telegram, postând un link spre un articol al publicaţiei "The War Zone", căreia i-a acordat un interviu. "Operăm de pe teritoriul Rusiei", a insistat el, în interviul pentru această publicaţie.

Potrivit acestui site, responsabilul ucrainean nu a vrut să spună dacă a fost vorba de o operaţiune întreprinsă de oamenii săi sau de ruşi care au acţionat în folosul Kievului. Budanov afirmă, de asemenea, că "două (avioane militare ruse) au fost distruse şi alte două au fost serios avariate".

The War Zone a publicat, de asemenea, imagini prin satelit în care pot fi văzute avioane calcinate. Dronele au vizat în noaptea de marţi spre miercuri aeroportul din Pskov, regiune din nord-vestul Rusiei care se învecinează cu Estonia, Letonia şi Belarus.

Întrebat despre locul de unde au fost lansate aceste drone, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să declare, miercuri, că "experţi militari lucrează pentru a stabili parcursul dronelor, ca să fie luate măsuri pentru a nu permite repetarea unor asemenea situaţii".

Drone vizează foarte frecvent Moscova şi regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina, însă atacuri care să aibă loc atât de departe în nord, la circa 700 sau 800 de kilometri de frontiera ucraineană, sunt rare.

Săptămâna trecută, un atac similar a vizat un aerodrom din regiunea Novgorod, distrugând sau avariind cel puţin un avion militar.

La sfârşitul lui iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat faptul că "războiul ajunge pe teritoriul Rusiei", însă fără a revendica operaţiuni întreprinse de pe teritoriul rus.

În paralel, au mai fost făcute publice informații potrivit cărora Ucraina a folosit în loviturile de sâmbăta trecută asupra aeroportului Kursk din vestul Rusiei un tip nou de drone, potrivit presei de la Kiev. Partea militară a aeroportului a fost atacată cu 16 rachete confecţionate din carton, dificil de localizat de radarele apărării antiaeriene, arată surse din serviciul ucrainean de informaţii SBU.

Autorităţile ruse au confirmat că apărarea antiaeriană a deschis focul asupra unor drone inamice, însă nu a dat date despre distrugerea unor aeronave sau a altor echipamente militare de pe aeroport. Nici imaginile din satelit obţinute luni nu au clarificat situaţia.

Conform presei ucrainene, Kievul dispune de drone uşoare din carton şi benzi de cauciuc, produse în primăvara aceasta de o firmă australiană.

Dronele ucrainene au lovit de mai multe ori cu succes în ultimele zile ţinte de pe teritoriul Rusiei, unele la distanţe mari de frontieră. Ucraina rezistă de un an şi jumătate invaziei de mare amploare a forţelor ruse, beneficiind de ajutoare din partea Occidentului. Kievul încearcă tot mai mult să compenseze inferioritatea aviaţiei de vânătoare şi a rachetelor cu ajutorul dronelor, inclusiv de producţie proprie.

Citit 956 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2023 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.