Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare a Rusiei

Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare a Rusiei
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei, în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului, şi se aşteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a declarat generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru Observer.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60 la sută din timpul şi resursele sale pentru a construi prima linie de apărare şi doar 20 la sută pentru a doua şi a treia linie, deoarece Moscova nu se aştepta ca forţele ucrainene să reuşească străpungerea primeia.

"Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare", a declarat Tarnavski, pentru Observer.

Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul. "În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităţilor inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor ruseşti în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora", a detaliat el.

Un vast câmp minat a ţinut blocate trupele ucrainene timp de săptămâni, dar geniştii de infanterie au curăţat încet, pe jos, o rută de asalt.

Trupele ruse din spatele liniei de front "au stat şi au aşteptat armata ucraineană", eliminând vehiculele cu obuze şi drone, a spus el. Însă, după ce bariera minată a fost străpunsă, ruşii au fost forţaţi să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri şi în alte vehicule blindate.

Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă aduncându-le de pe alte linii de front din interiorul Ucrainei ocupate - Herson la vest şi Lîman la nord-est - şi, de asemenea, din interiorul Rusiei, a mai spus generalul ucrainean. "Inamicul îşi aduce rezerve, nu doar din Ucraina, ci şi din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, ruşii vor rămâne fără toţi soldaţii cei mai buni. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult şi mai repede. Totul este în faţa noastră", a spus generalul.

Existau speranţe pentru un progres rapid în contraofensiva de vară, care urmăreşte să coboare spre Marea Azov, izolând trupele ruseşti din Herson şi Crimeea ocupată şi tăindu-le liniile de aprovizionare. Însă, contrar aşteptărilor, contraofensiva a stagnat luni de zile, cu victime în creştere şi linii de front aparent statice, alimentând nemulţumirea şi criticile în capitalele occidentale care au furnizat arme şi pregătire, scrie Observer. Tarnavski nu este de acord cu aceste critici, spunând că preferă să judece o treabă atunci când este terminată.

Trupele ruseşti şi-au făcut adăposturi de beton în spatele unor capcane antitanc şi dincolo de un câmp minat atât de plin de explozibili şi atât de expus, încât orice vehicul - de deminare sau de asalt - care se apropia de zonă era bombardat puternic din poziţii fixe şi întărite, a povestit Tarnavski.

Dar ucrainenii, care au surprins în repetate rânduri lumea prin succesul lor în faţa puterii militare ruseşti, au continuat să avanseze. Forţele de infanterie au ieşit pe timp de noapte pentru a curăţa - cu greu - minele şi a face un coridor, deplasându-se metru cu metru în întuneric, a povestit generalul. Acum, după ce câmpul minat a fost străpuns, ruşii au pierdut o mare parte din avantajul pe care îl aveau.

Citit 877 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2023 15:49

1 comentariu

  • postat de Bravo, Ucraina nu moare, există demn și liber.
    Duminică, 03 Septembrie 2023 20:37
    109.166.129.***
    Perfect pentru Ucraina, perfect pentru ucraineni, militari și civili, perfect pentru viața noastră din spatele frontierei cu Ucraina, și imboldul care îl supără pe Putin...SLAVA UCRAINA. Țara Ucraina își recapătă demnitatea, existența liberă, cu fiecare metru de teritoriu eliberat.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.