Negocieri Erdogan - Putin pentru un nou acord privind cerealele

Negocieri Erdogan - Putin pentru un nou acord privind cerealele
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său turc Tayyip Erdogan că Moscova este deschisă la discuții cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, transmite Reuters.

Rusia a ieșit din acord în iulie - la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia - susținând faptul că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele. Erdogan, care anterior a jucat un rol important în a-l convinge pe Putin să respecte acordul, dar și Națiunile Unite, încearcă să îl convingă pe Putin să revină la acord.

Vorbind în deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci, de la Marea Neagră, Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor finaliza discuțiile privind un hub de gaze naturale în Turcia și a precizat că vor discuta, de asemenea, despre acordul privind cerealele. "Știu că intenționați să ridicați problema acordului privind cerealele", i-a spus Putin lui Erdogan. "Suntem deschiși la negocieri pe această chestiune", a adăugat el.

Erdogan a spus că lumea așteaptă vești despre problema coridorului de cereale. "Toată lumea așteaptă să vadă ce va ieși din întâlnirea noastră de astăzi. Cred că mesajul de la conferința de presă de după întâlnire va fi un pas important pentru întreaga lume, în special pentru țările africane", a spus el.

Acordul a avut ca obiect transportul cerealelor din Ucraina către piețele mondiale prin Marea Neagră și atenuarea unei crize alimentare globale, despre care Organizația Națiunilor Unite a declarat că a fost agravată de invazia rusă în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători agricoli din lume și actori importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Înaintea discuțiilor cu Erdogan, oficialii ucraineni au spus că Rusia a lansat peste noapte un atac aerian asupra unuia dintre principalele porturi ucrainene de pe Dunăre prin care se exportă cereale. Atacul rusesc cu drone, care a durat trei ore și jumătate, a avut loc în noaptea de duminică spre luni asupra portului Ismail, din regiunea Odesa. Loviturile au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii.

Aproximativ 17 drone au fost doborâte, dar unele și-au atins țintele, a spus guvernatorul Oleh Kiper, pe Telegram. El a adăugat că, potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime sau răniți. În mai multe așezări din zona extinsă a portului Ismail au fost avariate depozite și unități de producție, precum și mașini și echipamente agricole, a precizat Kiper. Noua ofensivă vine la doar o zi după ce rușii au atacat celălalt mare port ucrainean de la Dunăre, Reni.

România a infirmat o afirmație ucraineană potrivit căreia dronele rusești au căzut și au explodat pe teritoriul românesc.

Citit 591 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2023 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.