Armata ucraineană a recucerit noi poziții în apropiere de Bahmut

Armata ucraineană a recucerit noi poziții în apropiere de Bahmut
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Armata ucraineană a anunţat vineri dimineaţă că a recucerit satul Andriivka, situat la circa zece km la sud de oraşul Bahmut de pe frontul de est, transmite AFP.

Hanna Maliar, adjunctă a ministrului Apărării de la Kiev, anunţase acest succes încă de joi, pe Telegram, însă unitatea ucraineană de asalt a dezminţit aproape imediat afirmaţia, printr-un mesaj în aceeaşi reţea: "Declaraţia referitoare la cucerirea Andriivka este falsă şi prematură. În zonele Klişciivka şi Andriivka au loc lupte importante şi intense". Brigada a treia de asalt a adăugat chiar că "astfel de declaraţii pot fi dăunătoare, pun în pericol viaţa personalului şi afectează executarea misiunilor de luptă".

Abia vineri, statul-major ucrainean a comunicat în raportul zilnic publicat pe Facebook că "forţele de apărare au repurtat un succes parţial în zona Klişciivka, în timpul operaţiunilor ofensive. În cursul asaltului, au eliberat Andriivka, în regiunea Doneţk" şi "au provocat inamicului pierderi semnificative de efective şi echipamente".

Pentru oraşul Bahmut, acum distrus în mare măsură, se duc lupte de peste un an. Ruşii au anunţat în mai că au cucerit localitatea, dar de la începutul lui iunie ucrainenii au trecut la contraofensivă, încercând să respingă inamicul în estul şi sudul Ucrainei. Forţele ruse şi-au întărit însă poziţiile defensive cu tranşee, câmpuri de mine şi obstacole antitanc. Până acum, ucrainenii au reuşit să elibereze doar câteva sate. În ultimele săptămâni, ei şi-au intensificat operaţiunile, reuşind să recucerească satul Robotine de pe frontul de sud, pe direcţia oraşului Tokmak, unde ruşii au un centru logistic important.

În paralel, autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, din sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi vizată în mod constant de bombardamente, relatează AFP. "Consiliul regional de apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din localităţile supuse focului inamic în mod constant", a indicat guvernatorul Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

În regiunea Herson, trupele ruse controlează zonele de la sud de fluviul Nipru, după retragerea lor anul trecut din oraşul Herson, capitala regională, vizată în mod constant de bombardamente. Autorităţile ucrainene recomandaseră deja din luna august evacuarea civililor din aproximativ zece localităţi din regiunea Harkov, nord-est, în faţa unei ofensive locale a forţelor ruse. Aceste evacuări nu au fost însă obligatorii.

Prokudin a indicat, de asemenea, că autorităţile regionale se pregătesc pentru "situaţii de urgenţă" în toamnă şi iarnă în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică. În iarna anului 2022, Rusia a desfăşurat o campanie masivă de bombardamente asupra infrastructurilor ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea de energie electrică.

Citit 729 ori Ultima modificare Vineri, 15 Septembrie 2023 19:14

1 comentariu

  • postat de Pacala ...
    Sâmbătă, 16 Septembrie 2023 03:49
    108.245.201.***
    Hai sa credem ...
    0
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.