"Duel" între Zelenski și Lavrov, în Consiliul de Securitate al ONU

"Duel" între Zelenski și Lavrov, în Consiliul de Securitate al ONU
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-au angajat miercuri într-un schimb de replici la distanţă, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la dreptul de veto al Moscovei, care, potrivit Kievului, "blochează" orice reglementare a conflictului din Ucraina, scrie AFP.

"Este imposibil de oprit acest război, pentru că toate eforturile se confruntă cu vetoul agresorului sau al celor care îl susţin pe agresor", a declarat Volodimir Zelenski, într-un discurs de excepţie, în persoană, în faţa Consiliului de Securitate, în prezenţa ambasadorului Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia. Şeful statului ucrainean a cerut Naţiunilor Unite să-i retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate, legat de poziţia sa de membru permanent, moştenită de la URSS. Zelenski a vorbit despre o reformă majoră necesară în prezent, deoarece "dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU".

După ce preşedintele ucrainean a părăsit Consiliul, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a intrat în sala unde tocmai vorbise omologul său american, Antony Blinken. Serghei Lavrov, care a fost multă vreme ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, i-a răspuns preşedintelui ucrainean că dreptul de veto este un instrument juridic "legitim", conferit celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie şi Franţa). Timp de aproximativ douăzeci de minute, el s-a angajat într-o diatribă violentă împotriva Ucrainei, pe care a acuzat-o încă o dată că a promulgat legi "rasiste" împotriva ruşilor şi că se află în mâinile "neonaziştilor".

Citit 826 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 21:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.