ONU investighează unul din cele mai grave masacre din Ucraina

ONU investighează unul din cele mai grave masacre din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a anunţat vineri că a trimis o echipă la Groza, un sat din regiunea Harkov, unde joi a avut loc unul dintre cele mai grave masacre comise în cursul actualului război în Ucraina, soldat cu 52 de morţi, pentru a discuta cu supravieţuitorii şi pentru a obţine mai multe informaţii despre atacul cu rachete asupra unei zone comerciale, potrivit EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

O rachetă a lovit joi o cafenea şi o băcănie din sat, în timp ce mai mulţi localnici se adunaseră la pomenirea, după înmormântare, a unui soldat ucrainean căzut la datorie. OHCHR a declarat că racheta a fost trasă probabil de Rusia, dar că este necesară o investigaţie pentru a stabili aceasta cu certitudine.

"În acest stadiu, este evident că este foarte dificil de stabilit cu certitudine absolută ce s-a întâmplat', a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului, Liz Throssell, într-o conferinţă de presă. "Dar, dat fiind locul, dat fiind faptul că o cafenea a fost lovită, indiciile sunt că a fost vorba de o racheta rusească", a adăugat ea. Atacul "arată încă o dată preţul teribil pe care îl plătesc civilii, la 20 de luni de la începutul invaziei ruse"', a declarat Liz Throssell.

Misiunea de monitorizare a ONU în Ucraina a identificat până în prezent 35 dintre cei 52 de morţi (19 femei, 15 bărbaţi şi un băiat de opt ani).

"Înainte de invazia rusă, populaţia satului era de aproximativ 300 de persoane (...) şi având în vedere numărul mare de victime, toată lumea din mica comunitate a fost afectată, ştim că cel puţin opt familii au avut rude care au fost ucise în acest atac", a adăugat purtătoarea de cuvânt citată.

Throssell a afirmat că atacul cu rachete, presupus rusesc, este unul dintre cele mai sângeroase de la începutul războiului, în februarie 2022, evocând condamnarea acestuia de către Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Türk. "Înaltul Comisar Volker Turk, care a văzut cu ochii săi impactul îngrozitor al unor astfel de lovituri, este profund şocat şi condamnă aceste asasinate", a declarat ea presei de la Geneva.

Trei zile de doliu au fost anunţate în regiunea Harkov după atentat, cel mai sângeros din regiune de la invazia Rusiei în urmă cu peste 19 luni. Este de asemenea unul dintre cele mai grave bilanţuri ale victimelor civile în cursul unui singur atac rusesc.

Moscova neagă că ţinteşte în mod deliberat civili, dar numeroşi civili ucraineni au fost ucişi în atacuri care au lovit zone rezidenţiale, precum şi instalaţii energetice, de apărare, portuare, de cereale şi de altă natură, potrivit agenţiilor de presă menţionate.

Citit 1546 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 18:37

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 02 Noiembrie 2023 09:44
    5.13.167.***
    Nu ai voie sa zici rau despre Ucraina!Am intrebat la munca pe 2 colegi, unul din Cernauti, colegul lui era din Kiev, ce parere are despre razboi. Raspuns: Este o manevra mondiala! Interesele sunt enorme, iar viata pe plan secund.Is aroganti ca si polacii! Iar homlesii nostri ingroasa randurile inGL!
    0
    1
  • postat de Pompiliu
    Luni, 30 Octombrie 2023 07:00
    86.124.203.***
    Mda.
    A mai cazut o racheta intr-o cafenea plina de civili asta bara.
    Tot asa s-a inflamat presa propagandistica slava.
    Apoi dupa 2-3 luni au inceput sa curga postarile parintilor americani care isi plangeau copiii morti in acel "atentat" din cafenea.
    "Civilii" erau de fapt mercenari americani...
    2
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.