Ucraina revendică un avans consistent pe malul stâng al Niprului

Ucraina revendică un avans consistent pe malul stâng al Niprului
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Ucraina a anunţat duminica aceasta că a împins armata rusă la "3 până la 8 km" adâncime pe malul stâng al Niprului ocupat de forţele Moscovei, prima estimare numerică a avansului trupelor Kievului în această zonă după luni de contraofensivă dezamăgitoare, transmite AFP.

"Cifrele preliminare variază de la 3 la 8 km, în funcţie de specificul, geografia şi topografia malului stâng", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Natalia Gumeniuk, pentru televiziunea ucraineană.

Dacă se va confirma acest avans, ar fi cel mai mare progres al armatei ucrainene împotriva ruşilor în câteva luni.

Natalia Gumeniuk nu a indicat însă dacă forţele ucrainene controlau complet această zonă a regiunii Herson (sud) sau dacă armata rusă s-a retras în faţa atacurilor trupelor de la Kiev.

"Inamicul îşi continuă focul de artilerie pe malul drept", a detaliat ea, estimând numărul de soldaţi ruşi prezenţi în această zonă la "câteva zeci de mii".

AFP nu a putut confirma toate aceste afirmaţii.

Lansată în iunie, contraofensiva mult-aşteptată de către Kiev şi aliaţii săi occidentali a eşuat, permiţând armatei ucrainene să recupereze doar câteva sate din sud şi est, notează AFP.

Dar vineri, Kievul a declarat că a ocupat poziţii pe malul stâng al Niprului, raportând în acelaşi timp "lupte violente" şi "rezistenţă puternică'' din partea Rusiei.

Luarea de poziţii în adâncime pe malul stâng al Niprului ar putea permite un asalt mai amplu în sud. Dar pentru aceasta, Ucraina trebuie să reuşească să-şi desfăşoare armata în această zonă greu accesibilă, nisipoasă şi mlăştinoasă.

În această zonă din sudul Ucrainei, Niprul a jucat rolul de linie de front de când armata rusă s-a retras din oraşul Herson în noiembrie 2022.

Citit 1106 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.