Ruşii au recucerit o parte din pozițiile din Zaporojie

Ruşii au recucerit o parte din pozițiile din Zaporojie
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Forțele rusești au avansat recent în vestul regiunii Zaporojie și au recucerit pozițiile pe care forțele ucrainene le-au capturat în timpul contraofensivei din vara anului 2023, probabil după ce trupele Kievului s-au retras pe poziții mai ușor de apărat, în apropiere de Robotîne, pe timpul iernii, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile geolocalizate publicate pe 14 și 27 decembrie indică faptul că forțele rusești au avansat recent la vest de Verbove (9 km est de Robotîne).

Comandantul grupului de forțe ucrainene Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi, a declarat într-un interviu acordat BBC că liderii Rusiei doresc să cucerească Avdiivka, dar au un obiectiv mult mai ambițios, de a captura toate regiunile Donețk și Lugansk și de a recuceri teritoriul pe care l-au pierdut în regiunea Zaporojie în timpul contraofensivei ucrainene.

Capturarea de către ucraineni a pozițiilor din apropiere, în august 2023, a fost semnificativă din punct de vedere tactic, deoarece ar fi putut permite forțelor ucrainene să înceapă să opereze dincolo de cele mai dense câmpuri de mine rusești și de straturile defensive rusești ulterioare, consideră analiștii de la ISW.

Pentru moment, think-tank-ul american nu crede că recucerirea acestor poziții de către forțele rusești este deosebit de semnificativă.

Avansurile recente ale Rusiei în vestul regiunii Zaporojie susțin totuși evaluarea ISW potrivit căreia actualul război pozițional din Ucraina nu este un impas stabil, deoarece echilibrul actual poate fi înclinat în ambele direcții prin decizii luate în Occident sau în Rusia, iar câștigurile limitate ale Moscovei ar putea deveni semnificative mai ales dacă Occidentul întrerupe ajutorul militar acordat Ucrainei, mai punctează ISW.

În paralel, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunțat că o jumătate de milion de persoane s-au înrolat pe bază de contract în armata rusă în cursul anului 2023. Portalul RBC, care citează un raport al Forţelor Armate ruse, a menţionat că în prezent armata rusă are în total 640.000 de persoane cu contracte profesionale. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 14 decembrie că zilnic circa 1.500 de oameni au semnat contracte cu armata.

În septembrie 2022, Putin a mobilizat 300.000 de rezervişti pentru a lupta în Ucraina. Această mobilizare parţială a provocat exodul a sute de mii de ruşi de vârstă militară, care au emigrat mai ales în ţările vecine, precum Kazahstan şi Georgia. Având în vedere nepopularitatea măsurii, Moscova a decis să mizeze pe oferirea de contracte profesionale atractive ruşilor şi imigranţilor din spaţiul post-sovietic, pe lângă recruţii care efectuează serviciul militar obligatoriu.

Citit 838 ori Ultima modificare Joi, 28 Decembrie 2023 15:28

2 comentarii

  • postat de RuieMusia
    Duminică, 31 Decembrie 2023 21:01
    77.32.28.***
    Daca putler declara ca zilnic se înrolează 1500 e clar ca vorbim de 15, in realitate. Orcii mint cam cum respira...
    9
    4
  • postat de Traiasca democratia .
    Vineri, 29 Decembrie 2023 16:51
    108.245.201.***
    Oare cate comentarii s-au cenzurat ( sters) aici ???
    5
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.