Pledoarie la NATO pentru ca Ucraina să poată ataca ținte din Rusia

Pledoarie la NATO pentru ca Ucraina să poată ataca ținte din Rusia
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni că ţările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru a putea să atace teritoriul rus, deoarece, în caz contrar, "are mâinile legate", informează EFE.

"A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricţiile existente. Vedem că, în zona Harkov, linia frontului şi graniţa sunt aproape în acelaşi loc, iar Ucraina nu poate ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei", a declarat Stoltenberg, în discursul său la Adunarea Parlamentară a Alianţei, reunită la Sofia. "Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacaţi de pe teritoriul Rusiei şi nu pot răspunde, deoarece există restricţii cu privire la modul în care pot folosi armele", a adăugat el. Politicianul norvegian a susţinut că atacarea unor ţinte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoapărare.

Stoltenberg a anunţat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei va fi unul dintre cele trei subiecte principale pe care ţările NATO le vor discuta la summitul pe care îl vor organiza în iulie la Washington. O reuniune în care este necesar să se demonstreze că Alianţa lucrează la politici de apărare şi la evitarea războiului, strategie pentru care este necesar să existe suficiente forţe, a apreciat Stoltenberg.

Astfel, el a spus că întârzierea trimiterii mai multor ajutoare militare către Ucraina a avut un impact negativ asupra frontului şi a avertizat că ţara va avea o perioadă foarte dificilă, dacă nu va primi sprijin pentru apărarea sa antiaeriană. "Când vorbim despre ajutor militar, 99 la sută a fost oferit de (ţările) Alianţei, ceea ce a permis ucrainenilor să elibereze 50 la sută din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat la începutul războiului", a menţionat Stoltenberg, care a acuzat faptul că, în ultimele luni, ajutorul promis nu a fost livrat Kievului.

NATO trebuie să-şi sporească rolul în coordonarea şi planificarea asistenţei militare pentru Ucraina, precum şi să participe la un cadru financiar pe termen lung pentru a ajuta Kievul, a îndemnat secretarul general al Alianţei.

Stoltenberg a calificat drept o veste bună faptul că aliaţii plănuiesc să investească mai mult în apărarea lor, în contextul "unei lumi mai periculoase, în care NATO a demonstrat că se schimbă şi se adaptează". Astfel, el a subliniat că 18 din cei 32 de membri ai NATO au plănuit deja să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuieli militare şi şi-a exprimat încrederea că acest număr va creşte până la summitul din iulie.

În acest timp, Rusia a revendicat luni "eliberarea" altor două localităţi în regiunile Doneţk şi Harkov, în estul Ucrainei, continuând să avanseze în aceste două sectoare ale frontului, unde forţele ruse sunt în ofensivă în faţa unei armate ucrainene în dificultate, informează AFP. Armata rusă "a eliberat" satul Netailove, în Doneţk, precum şi localitatea Ivanivka, în Harkov, mai la nord, a afirmat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat. În ultimele două zile, trupele ruse au revendicat cucerirea satelor Berestove şi Arhanghelske. Armata rusă a declanşat pe 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, ocupând mai multe localităţi şi obligând Kievul să trimită acolo întăriri. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene au afirmat vineri că avansarea armatei ruse în această zonă "a fost oprită".

Citit 891 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2024 17:20

4 comentarii

  • postat de SLAVA UCRAINA !!
    Marți, 28 Mai 2024 15:18
    104.243.214.***
    A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
    23
    49
  • postat de Mihai
    Marți, 28 Mai 2024 10:59
    5.13.198.***
    Voi cei 37 DE CE NU sunteti in transee pe front (daca tot nu sunteti de acord cu comentariul) ? Este mai cald sa stai sa CHIBITEZI de sub o fusta si cu un telefon in mana ? Sa NU spuneti ca NU voi dati dislike ci AI (inteligenta artificiala).
    46
    23
  • postat de Normalitate - orcii la puscarie
    Marți, 28 Mai 2024 09:13
    188.247.134.***
    @Dan D, bre florine, orcii au sanse 0 sa ia Kharkiv, iar in naivitatea voastra voi chiar credeti ca asta e obiectivul atacului de acolo. Cand, in realitate, orcii gafaie in Donetsk si au nevoie sa intinda liniile de aparare. Dar noile arme ajunse recent deja fac ravagii. Vin vremuri nasoale pt orci
    23
    45
  • postat de Dan D.
    Luni, 27 Mai 2024 22:12
    5.13.202.***
    Trotinetiști neomarxiști, pregătiți izmenele maro! Vin vremuri interesante. 3 ore. 3 ore e durata de viață a soldaților ucraineni pe frontul din jurul Harkov.
    54
    30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro