Strategia Ucrainei este de a împinge războiul pe teritoriul Rusiei

Strategia Ucrainei este de a împinge războiul pe teritoriul Rusiei
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pentru prima dată, sâmbătă, că forţele ucrainene luptă în regiunea rusă Kursk şi a afirmat că operaţiunea face parte din eforturile Kievului de a restabili justiţia, după invazia Rusiei în 2022, relatează Reuters.

Preşedintele Zelenski a spus că a discutat despre operaţiune cu comandantul şef ucrainean Oleksandr Sîrski, fără a uita de luptele dificile cu care se confruntă trupele ucrainene pe frontul de est. "Am primit mai multe rapoarte de la comandantul şef Sîrski cu privire la liniile frontului şi acţiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului", a declarat el.

"Sunt recunoscător fiecărei unităţi a forţelor de apărare pentru că a asigurat acest lucru. Ucraina demonstrează că poate într-adevăr să restabilească justiţia şi să asigure presiunea necesară asupra agresorului", a menţionat, de asemenea, preşedintele ucrainean.

Rusia a anunţat instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene, pătrunse acolo, marţi, într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă, slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Acest regim are ca obiectiv "garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului" ucrainean, semnalează un comunicat oficial rusesc. "Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuau după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent şi mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri.

Armata rusă continuă să trimită întăriri şi unităţi de armament greu, tancuri, blindate, artilerie şi lansatoare multiple de rachete, dar pare încă reticentă să deplaseze în Kursk unităţi experimentate de pe frontul din interiorul Ucrainei, dislocarea acestor unităţi fiind scopul urmărit de Ucraina prin incursiunea surpriză în Kursk, pentru a opri înaintarea trupelor ruse care continuă pe frontul din estul Ucrainei şi ameninţă oraşe-cheie.

Conform mai multor surse ruseşti citate de think-tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene intrate în  Kursk nu par să mai înainteze către nordul şi vestul acestei provincii, în schimb avansează către est, mişcare prin care armata ucraineană ar putea să caute obţinerea unui control pe o bandă cât mai largă de teritoriu de-a lungul frontierei, pentru a diminua riscul de a-şi vedea trupele încercuite în cazul unui atac rus de pe flancuri.

Citit 1079 ori Ultima modificare Duminică, 11 August 2024 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.