Consumul de etnobotanice în rândul tinerilor

Consumul de etnobotanice în rândul tinerilor

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
4 comentarii

Fie că este vorba de curiozitate, teribilism sau lipsă de informare asupra efectelor, consumul de etnobotanice a crescut vertiginos în rândul adolescenţilor din România, ceea ce reprezintă o îngrijorare reală pentru părinţi şi profesori.

Destul de multi părinţi sunt îngrijoraţi de faptul că în liceele pe care le frecventează copiii lor se comercializează şi se consumă etnobotanice. Substanţele noi psihoactive (SNP), denumirea ştiinţifică a etnobotanicelor, sunt un amestec de plante sau prafuri, stropite cu anumite substanţe ce imită efectul produs de marijuana. Substanţa psihoactivă din marijuana se numeste Tetrahidrocanabinol (THC) şi are efect asupra percepţiei, gândirii şi motivaţiei. Substanţele derivate din THC sunt de până la 100 de ori mai puternice decât efectul produs de marijuana.
Cel mai alarmant lucru este însă faptul că se cunosc foarte puţine aspecte despre aceste substanţe, ceea ce face ca posibilitatea de tratament sa fie redusă.
Lipsa activităţilor recreativ-funcţionale, anturajul, curiozitatea, presiunea grupului sau chiar relaţiile tensionate din familie pot detemina un adolescent sa găsească un refugiu în consumul de etnobotanice. Fie ca există o nevoie de a împărtăşi ceea ce au experimentat în ziua precedentă sau ce planuri au, adolescenţii caută suport şi îndrumare. Se întâmplă ca părinţii, prinşi în activităţile cotidiene, consumaţi de responsabilităţi, să nu observe schimbările de dispoziţie ale copiilor lor. De aceea este indicat să se creeze o relaţie deschisă, bazată pe sinceritate şi comunicare asertivă, ce va întări legătura dintre părinte şi copil, oferindu-i celui din urmă încrederea şi siguranţa de a împărtăşi aspectele importante din viaţa lui. Este nevoie de o informare corectă a cadrelor didactice cu privire la consumul de etnobotanice, cât şi de şedinţe cu părinţii pentru a identifica din timp eventuali factori ce pot declanşa un potenţial consum.
Din păcate, de cele mai multe ori, unui tânăr care încearcă pentru prima dată etnobotanice nu i se spun decât efectele pozitive ale consumului, el rămânând ignorant la repercusiunile ce apar pe termen lung în consum. De aceea, asimilarea de informaţii corecte poate face diferenţa dintre a consuma şi a nu consuma.

Citit 1675 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2017 18:43

4 comentarii

 • postat de alexvr Joi, 14 Septembrie 2017 07:16 Link la comentariu
  0
  0

  daca nu vor sa legalizeze iarba....

  Raportează
 • postat de marihuana Miercuri, 13 Septembrie 2017 01:52 Link la comentariu
  0
  1

  Acest psiholog vrea sa zica ceva ,dar nu vrea sa spuna.

  Raportează
 • postat de Luparu Nicu Duminică, 10 Septembrie 2017 13:01 Link la comentariu
  6
  1

  Un articol foarte util atat pentru parinti cat si pentru adolescenti , articol in care autorul a reusit sa atraga atentia cititorilor prin continutul bine argumentat stintific.

  Raportează
 • postat de Lumi paralele Duminică, 10 Septembrie 2017 12:48 Link la comentariu
  2
  9

  Se vorbeste despre aceasta plaga, care este consumul de droguri, ca despre o fatalitate, ca despre un fenomen al naturii care pur si simplu se intampla si, nimeni nu are posibilitatea sa-l opreasca, adica nimanui nu-i trece prin minte ce e de facut in situatia asta si cum poate fi oprit fenomenul ... exact ca in povestea cu drobul de sare !

  In Romania ... aia nu se poate face, aia nu se poate rezolva, aia e imposibil sa se intample, aia nu se stie cum sa se gestioneze ... Daca tot nu are nimeni nicio idee despre ce se intampla in jurul nostru, atunci sa le dam drumul tuturor autoritatilor statului sa plece acasa, pentru ca si asa nu ne folosesc la nimic !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.