Românii au una dintre cele mai mici speranţe de viaţă

Românii au una dintre cele mai mici speranţe de viaţă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Starea de sănătate a românilor s-a îmbunătăţit, dar speranţa de viaţă la naştere continuă să fie printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Aşa arată cele mai recente statistici furnizate de Comisia Europeană.

Potrivit documentului, speranţa de viaţă la naştere a fost de 75 de ani în 2015, în creştere de la 72,2 ani, cât era în anul 2000. Totuşi, speranţa de viaţă este mai mică decât media Uniunii Europene, semnalează studiul.

În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, fenomenul se menţine în România la cote foarte ridicate, fiind de două ori mai mare decât media europeană. Studiul arată că bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale sunt primele cauze de mortalitate, în timp ce decesele cauzate de unele forme de cancer au crescut drastic.

"România are cea mai ridicată rată de tuberculoză din UE şi peste o treime din cazurile de tuberculoză multirezistentă la medicamente", se arată în documentul Comisiei Europene. Consumul general de alcool este în concordanţă cu media Uniunii Europene, însă consumul episodic excesiv de alcool în rândul adulţilor este foarte ridicat, 35 la sută, ajungând la 53 la sută în cazul bărbaţilor, cea mai mare valoare din UE. Şi ratele de obezitate sunt în creştere, respectiv 9,1 la sută din adulţi erau obezi în 2014, comparativ cu 7,9 la sută în anul 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu.

Cele mai mici cheltuieli pentru sănătate

"Cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor, în valoare de 814 euro în 2015, sunt cele mai scăzute din UE şi reprezintă mai puţin de o treime din media UE. Această cifră reprezintă 4,9 la sută din PIB, în scădere de la 5,7 la sută în 2010 şi mult sub media UE, de 9,9 la sută", arată documentul. Totodată, se arată că practica plăţilor neoficiale (şpaga - n.r.), în special pentru asistenţa spitalicească, este larg răspândită şi contribuie la creşterea sarcinii financiare asupra pacienţilor. Potrivit Comisiei Europene, sistemul de asigurări de sănătate din România a rămas foarte centralizat, în ciuda eforturilor recente de descentralizare a unor funcţii de reglementare.

Citit 1623 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.